Rinta-Joupin Autoliike - Ajankohtaiset - Ajankohtaista - Poikkeuksellinen vuosi muutti autokauppaa – tässä vuoden 2020 trendit

Poikkeuksellinen vuosi muutti autokauppaa – tässä vuoden 2020 trendit

|

Viime vuosi oli autokaupalle poikkeuksellinen, ja esiin nousi kokonaan uusia trendejä. Rinta-Joupin Autoliike myi viime vuonna yli 27 000 ajoneuvoa, joiden perusteella tarkasteltiin vuoden 2020 trendejä autokaupassa: uusien autojen kauppaa käytiin vähemmän, mutta hybridit ja sähköautot lisäsivät suosiotaan, vaihtoautojen myynti vilkastui merkittävästi ja matkailuajoneuvojen suosio hyppäsi täysin uudelle tasolle.

Rinta-Joupin Autoliike myi vuonna 2020 yli 27 000 ajoneuvoa. Näistä muodostuu kattava tilasto, josta löytyy monenlaisia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Rinta-Joupin Autoliike summasi, mitä autokaupassa tapahtui ja mistä matkailuajoneuvojen suosio muodostui.

Uusien sähköautojen ja hybridien suosio kasvoi

Moni vanha tuttu automerkki ja -malli säilytti suosionsa myös vuonna 2020. Minkälaisia uusia autoja ihmiset sitten ostivat viime vuonna?

– Omaan käyttötarpeeseen soveltuvia, kertoo Rinta-Joupin Autoliikkeen kenttäjohtaja Jukka Myntti lyhyesti ja ytimekkäästi.

Uusien autojen kaupassa nähtiin selkeä sähköinen esiinmarssi. Vastuullisuudesta on tullut monille keskeinen valintakriteeri.

– Itselataavien hybridien ja lataushybridien suosio kasvoi tuntuvasti, jatkaa Myntti.

Rinta-Joupin Autoliikkeen kolmen myydyimmän automallin joukkoon mahtui kolme merkkiä suosikkien ollessa Toyota Corolla, Skoda Octavia ja Kia Rio.

Asiakkaat ostivat viime vuonna omaan käyttötarpeeseen soveltuvia autoja, kertoo Rinta-Joupin Autoliikkeen kenttäjohtaja Jukka Myntti lyhyesti ja ytimekkäästi.
Vaihtoautojen myynti kasvussa

Uusien autojen kokonaismyynti laski viime vuonna selvästi, kuten olemme uutisoinnista saaneet lukea pitkin vuotta. Sen sijaan vaihtoautojen myynti kasvoi vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna.

Rinta-Joupin Autoliikkeen myymien vaihtoautojen keskihinta oli noin 15 000 euroa, mutta vaihteluväli oli valtaisa kalleimpien vaihtoautojen noustua yli 100 000 euron hintaluokkaan. Käytettyjen autojen suosion suhteen ei nähty muutoksia esimerkiksi käyttövoimissa samalla tavalla kuin uusien autojen osalta. Bensiiniautoja myytiin eniten, mutta dieselautojen osuus myydyistä autoista oli edelleen 37 %. Tavara-autojen osuus myynnistä oli noin 2000 autoa.

– Meille kun käy vaihdossa ajoneuvo kuin ajoneuvo, niin uuden omistajan löysi lähes 50 venettä, 250 moottoripyörää ja 30 mönkijää, mahtuipa mukaan myös parikymmentä traktoriakin, kertoo Myntti.

Asiakkaat uskaltautuivat tekemään etäkauppaa enemmän kuin aikaisemmin, sanoo Rinta-Joupin Autoliikkeen chat-automyyntipäällikkö Pasi Teittinen.
Autokauppa digitalisoitui vauhdilla – chat vauhditti etäkauppaa

Pandemia merkitsi monella alalla siirtymistä vielä aiempaakin vahvemmin verkkoon eikä autokauppa tehnyt tässä suhteessa poikkeusta. Rinta-Joupin Autoliike tarjoaa asiakkaalle verkon chat-palvelun kautta myös huollon ja myynnin palvelut.

– Autokauppa digitalisoitui entistä enemmän viime vuonna. Autokaupasta tuli erittäin asiakaslähtöistä ja aukioloaikoja verkossa tehtävään kaupankäyntiin laajennettiin iltamyöhälle saakka jokaisena viikonpäivänä. Koronan myötä avattu chat tarjosi asiakkaille autokaupan ammattilaisten, automyyjien, avun chatin kautta. Autokauppa alkaa lähes aina autojen selailulla netissä ja on tärkeää, että olemme asiakkaan apuna heti autokaupan alkumetreillä. Tämän myötä
asiakkaat uskaltautuivat tekemään etäkauppaa enemmän kuin aikaisemmin, sanoo Rinta-Joupin Autoliikkeen chat-automyyntipäällikkö Pasi Teittinen.

Asiakkaat ovat jo löytäneet kaupankäynnin mahdollisuudet verkossa, mutta kehitys jatkuu yhä. Tulevaisuudessa verkon yli tullaan tekemään entistäkin enemmän kauppaa. Rinta-Joupin Autoliikkeen verkkosivuilla eli rinta-jouppi.comissa vieraili viime vuonna 2,2 miljoonaa käyttäjää. Kävijämäärä lisääntyi selvästi koko vuoden ajan ja digitaalisille palveluille oli kysyntää.

– Kehitämme toimintaamme ja yritystämme jatkuvasti sekä uskomme, että autokauppa alana, niin kuin moni muukin ala, siirtyy entistä enemmän digitaalisemmaksi. Koronankin myötä alamme on varmasti siirtynyt peruuttamattomasti enemmän verkon puolelle, jatkaa Teittinen.

Aiheen erittäin hyvin tunteva Teittinen tietää, mitä asiakkaat useimmin kysyvät.

– Chatissa kysytään nykyään enemmän suoraan tarjousta ja halutaan lähteä rakentamaan mahdollista kauppaa nopeasti jo asiakkaankin suunnalta. Tämän lisäksi vastaamme teknisiin tietoihin sekä auton kuntoon liittyviin kysymyksiin paljon. Lisäksi tietenkin saamme arvokasta palautetta asiakkailta chatin kautta, avaa Teittinen.

Myös huolto liittyi chat-palvelujen piiriin syksyllä 2020. Huollon varauksia on jo aiemmin pystynyt tekemään verkkosivujen kautta, mutta usein asiakkailla on kuitenkin myös huoltoon liittyviä kysymyksiä. Huollon chatin kautta asiakas saa varattua ajan ja vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Sekä huollon, että myynnin asiakkaat ovat yllättyneet chat-palvelun helppoudesta. Ajasta ja paikasta riippumaton palvelu on ollut monelle asiakkaalle mieleinen.

Kotimaanmatkailun trendi vauhditti matkailuajoneuvojen myyntiä

Matkailuajoneuvojen kysyntä seurasi kotimaanmatkailun trendiä. Matkailuajoneuvojen myynnin kasvu oli viime vuonna noin 17 prosenttia. Moni heittäytyi viime vuonna rohkeasti itselleen täysin vieraaseen matkailutapaan ja ihastui ikihyviksi.

– Se on sen verran koukuttava juttu, että kun ekan kerran kokeilee, niin se on menoa sitten, sanoo Rinta-Joupin matkailuajoneuvojen myyntijohtaja Heikki Parkkinen.

Keski-Euroopassa buumi oli vielä Suomeakin kovempi. Saksassa rekisteröitiin toukokuussa 2020 yhden kuukauden aikana enemmän matkailuajoneuvoja kuin henkilöautoja. Tämä on uskomaton tilastofakta.

Kesällä kysyntä oli niin kovaa, että alalla jo hieman pelättiin syksyllä myyntiin ilmestyvän valtava määrä käytettyjä matkailuajoneuvoja. Näin ei koskaan käynyt, vaan käytettyjen matkailuajoneuvojen varastot hupenivat nekin viime vuonna kaikilta alan kauppiailta varsin vähiin. Minkäänlaisia matkailuautojen ja -vaunujen suosion hiipumisen merkkejä ei ole ilmassa.

– Tästä varmaan jää pysyvä uusi normaali, sanoo Parkkinen.

Matkailuajoneuvolla matkailu on sen verran koukuttava juttu, että kun ekan kerran kokeilee, niin se on menoa sitten, sanoo Rinta-Joupin Autoliikkeen matkailuajoneuvojen myyntijohtaja Heikki Parkkinen.
Perheet innostuivat matkailuajoneuvoista

Viime vuonna nuoret ja lapsiperheet tuntuivat jälleen palanneen matkailuajoneuvojen pariin. Tämä tietysti asettaa myös ajoneuvolle vaatimuksia – nukkumapaikat määrittävät käytettävyyttä. Vaunuissa katsellaan tällöin usein kerrosvuoteellisia malleja ja autoissa esimerkiksi alaslaskettavilla sängyillä varustettuja vaihtoehtoja.

Toinen trendi ovat niin sanotut kahden sukupolven matkailuautot, joita isovanhemmat ja lapsiperheet ovat saattaneet ostaa yhdessäkin. Näin auton käyttöä saadaan maksimoitua ja voidaan tehdä mukavia yhteisiä matkoja.

– Isovanhemmat ovat valmiita tinkimään jopa omasta mukavuudestaan lapsiperheen vuoksi. Se on hellyttävää, kertoo Parkkinen.

Ideaparkiin matkailuajoneuvoja

Noin vuosi sitten tammikuussa Lempäälän Ideaparkissa juhlistettiin Rinta-Joupin Autoliikkeen vaihtoautomyymälän avajaisia. Samassa yhteydessä järjestettiin juhlinnan kunniaksi myös suuren suosion saavuttanut matkailuautonäyttely. Nyt matkailuajoneuvoista tulee maaliskuussa pysyvä osa Ideaparkin Autoareenan palveluja.

– Pirkanmaa on meidän alalla hyvin merkittävä alue. Haluamme lähemmäksi asiakkaitamme ja parantaa palvelua siellä entisestään, summaa Parkkinen kehitystä.

Pihalle tulee oma erillinen alue matkailuajoneuvoille ja näiden myyjille myös oma konttori. Näin asiakaspalvelu on matkailuajoneuvojen välittömässä läheisyydessä.

– Myös huolto hoituu samassa pihassa yhteistyökumppanin kautta, kertoo Parkkinen.

Näin Ideaparkissa tulee olemaan täysi palvelu matkailuajoneuvojen näkökulmasta. Matkailuajoneuvot on huomioitu myös tarjoamalla Ideaparkissa täysin ilmainen päiväparkki. Alue on kehittymässä muutenkin matkailun saralla. Jo nyt Ideaparkilla on yli 7 miljoonaa kävijää vuodessa.

 

Lue myös nämä

Matkailuajoneuvojen huolto nyt myös Turussa

Ammattitaitoisen caravan-huoltomme löydät nyt Kempeleen lisäksi myös Turusta! Turun...

BMW JOY ON THE ROAD -kiertue Mikkelissä 10.5.

Tervetuloa koeajamaan sähköistetty BMW-mallisto. Kiertue meillä: Porissa 26.4. klo...

Olemme mukana Lapin Erämessuilla toukokuussa

Lapin Erämessuilla voi tutustua Rinta-Joupin Autoliikkeen monipuoliseen matkailuajoneuvojen valikoimaan....

Olemme mukana Turun Caravan Show 2022 -messuilla 22.-24.4.

Turun Caravan Show 2022 -messut järjestetään Turun Messukeskuksessa 22.-24.2022....

Sähköautojen hankintatuki jatkuu

Hallitus on myöntänyt lisärahoitusta sähkö- ja kaasuautojen hankintatuelle. Päätöksen...

Kuopion myymälän avajaisia juhlitaan lauantaina 9.4.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Kuopion myymälän avajaisia juhlitaan tulevana lauantaina. Avajaistarjouksena...

KIA, BMW ja Mitsubishi myyntinäyttely Savonlinnassa 9.4.

Edellisen kerran tapahtuma toteutettiin joulukuussa 2021. Esittelyssä Kia, BMW...

Rinta-Joupin Autoliikkeen 28. myymälä avasi ovensa Kuopiossa

Rinta-Joupin Autoliike jatkaa kasvuaan. Yrityksen 28. myymälä on avannut...

Rinta-Joupin Autoliike lahjoittaa Punaisen Ristin hätäapukeräykseen – Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi

Ukrainan tilanne huolettaa meitä kaikkia. Auttaaksemme hädässä olevia ihmisiä...

Kia EV6 on Vuoden Auto 2022

Kia EV6 on voittanut kansainvälisen Vuoden Auto eli The...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen

Tervetuloa Rinta-Joupin Autoliikkeen chattiin

Valitse palvelu