Rinta-Joupin Autoliike - Autohuolto - Renkaiden tasapainottaminen

Renkaiden tasapainottaminen

Miksi auton renkaat pitää tasapainottaa?

Pyörän massan tulisi jakautua tasaisesti sen pyörintäakselin ympärille. Jos näin ei ole, huomaat sen ajossa luultavammin tärinänä ja huonona ohjattuvuutena. Tilanne voi kuitenkin voi olla vakavampi. Epätasapainossa olevista renkaista kärsii ajomukavuuden lisäksi myös ajoturvallisuus, sekä auton kunto. Ajoturvallisuus kärsii epätasapainosta, sillä se vaikuttaa suoraan renkaiden pitoon ja ohjattuvuuteen. Pienissä nopeuksissa et välttämättä huomaa vielä eroa, mutta nopeus kertoo turvallisuusriskin pelottavan isoksi.  Lisäksi epätasapainon aiheuttama värinä tai tärinä vaurioittaa alustan niveliä, pyöränlaakereita, iskunvaimentimia ja jousia.

Kuinka usein renkaat tulisi tasapainottaa?

Renkaiden tasapainottamisen tarve on hyvin autokohtaista. Nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että pyörät tulisi tasapainottaa aina kun rengas on irroitettu vanteesta tai renkaaseen on asennettu uusi vanne. Samoilla pyörillä voi ajaa kolmekin vuotta, mutta tasapainotusta suositellaan myös kesä- tai talvirenkaita vaihdettaessa, sillä renkaiden tasapainotuksen tarve muuttuu kulumisen myötä. Vaihtelu on kuitenkin autokohtaista ja parhaiten tasapainotuksen tarpeen tietää koulutettu mekaanikko.

Mekaanikot kuitenkin muistuttavat, ettei kyse ole aina huonosta tasapainotuksesta. Pienikin paino voi muuttaa ajettavuutta ja renkaiden tasapainoa. Esimerkiksi lumen tai mudan kertyessä vanteiden sisäpuolelle, luo se riittävän suuren painon väärään kohtaan. Tasapainotuksessa puhutaan muutaman kymmenen gramman eroista, jotka tuntuvat jo ajossa. Tärinän huomatessa ensimmäinen toimenpide onkin usein tarkistaa renkaan ja vanteiden puhtaus. Useissa autopesuloissa vettä ei kohdisteta riittävällä paineella renkaiden ympärille, jolloin likaa ei saada poistettua.

Renkaiden tasapainottaminen Rinta-Joupin Autoliikkeessä

Rinta-Joupin Autoliikkeessä renkaiden tasapainotus tapahtuu Hunter GSP-9700 renkaiden tasapainotuslaitteen avulla, jota kaikki alan liikkeet eivät tarjoa. Hunter toimii simulaattorina, jonka avulla voidaan määritellä tasapainotus erittäin tarkasti ja simuloida renkaiden toimintaa erilaisilla teillä. Näin auton renkaat saadaan tasapainoon juuri kyseiseen autoon sopivaksi. Huollosta muistutetaan myös, ettei tärinä johtu aina itse renkaista. Taustalla voi olla myös väliä alustassa, joka on erittäin huono yhdistelmä huonosti painotettujen renkaiden kanssa.

Parhaan tuloksen saat aina käyttämällä autosi ammattitaitoisessa huollossa, jossa nämä pienetkin tekijät osataan huomioida ja laittaa kuntoon. Muista kysyä renkaiden tasapainotuksesta seuraavalla huoltokerrallasi.

Varaa huolto

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen

Tervetuloa Rinta-Joupin Autoliikkeen chattiin

Valitse palvelu