Rinta-Joupin Autoliike - Artikkelit - Autotyypit - Autotyypit A:sta Ö:hön

Autotyypit A:sta Ö:hön

|
Crossover

Autovalmistajat panostavat yhä enemmän autoilijoiden yksilöllisiin tarpeisiin, joten sedan ja farmari eivät enää riitä ainoiksi vaihtoehdoiksi. Lue tästä yleisimmistä autotyypeistä ja niiden ominaispiirteistä. Niin tiedät ainakin suuntaa-antavasti, millainen auto palvelee sinua ja tarpeitasi parhaiten.

Crossover, uusi farmari

Crossover-tyyppiset autot ovat juuri nyt muodissa, ja niitä myydään yhä enemmän. Crossoverit ovat kuin pienikokoisia citymaastureja, joiden vahvuutena on muunneltavuus. Tavaratila on tilava auton kokoon nähden, ja mallin etuja ovat maastureiden tapaan tilavuus, hyvä näkyvyys ja suurempi istumakorkeus. Kaikki crossoverit ovat etuvetoisia, mutta osassa on myös neliveto sivuteille.

Monien tilatarpeiden farmari

Farmareita eli ”farkkuja” myydään nykyisin selvästi enemmän kuin matalaperäisiä sedaneita. Farmarin pidempi kori mahdollistaa hyvät tilat harrastusvälineille, lemmikeille ja lapsiperheen varusteille, kuten lastenvaunuille.  Farmarit ovat yleisiä perhekäytössä, aktiivisessa elämänvaiheessa. Kun farmarin tilavaan tavaratilaan on kerran tottunut, vaihto pienempään ei yleensä houkuttele. Muita säilytystilaltaan avaria autotyyppejä ovat erilaiset maasturit, uudet crossoverit ja tila-autot. Niissä on monien farmarien tapaan yleistynyt ”suksiluukku”, eli takapenkkien välistä aukeava luukku, joka mahdollistaa pidempien esineiden kuljettamisen auton sisällä. Suksiboksi ei siis enää ole välttämättömyys laskettelemaan lähtevälle perheelle, vaikka se onkin yhä suosittu lisävaruste.

Mikä on hybridi?

Hybridit ovat lyöneet itsensä läpi vaivattomana, helppokäyttöisenä ja vähän kuluttavana vaihtoehtona bensa- tai dieselautolle. Hybridi, eli sähkö- ja bensamoottoria käyttävä auto, lataa sähkömoottoria itse ajon aikana eikä näin vaadi ulkoista latausta. Hybridin pienempi kulutus perustuu siihen, että sähkömoottori tasoittaa kaupunki -ja maantieajon kuluja: lyhyet matkat voidaan kulkea pelkästään sähköllä ja maantiellä sähkömoottori latautuu ja vähentää bensan kulutusta.

Hybridin verotus on pienempien päästöjen takia alhaisempi, ja sen ylläpito on edullisempaa. Hybridit ovat tällä hetkellä haluttuja vaihtoautoja, ja saatavilla on monen eri kokoluokan hybridejä aina pikkuautoista citymaastureihin.

Maasturi, kaupunkimaasturi vai SUV?

Maasturi-nimitystä käytetään nykyisin laajasti kattamaan erilaiset katu- ja kaupunkimaasturit sekä SUV:t (SUV = suburban vehicle). Näitä kaikkia yhdistävät hyvät tilat, korkeampi maavara, ylempi istumakorkeus ja hyvä näkyvyys. Kaikki nykymaasturit eivät ole enää nelivetoisia, vaan joukossa on myös kaksivetoisia maastureita ja älykkäitä nelivetoja, joissa vetoisuus vaihtelee tilanteen mukaan. Maasturit ovat usein käytettävyydeltään muita parempia esimerkiksi veneen nostossa ja muissa vetotehtävissä. Korkeampi maavara sopii kaupunki- ja maantieajon lisäksi myös vaikeakulkuisemmille mökkiteille.

Koiranomistajan hatchback?

Hatchback eli viistoperä on farmarin ja sedanin suosittu välimuoto, jossa on sedania isompi, kattoon asti ulottuva takaluukku, johon myös takaikkuna kuuluu. Takaluukku on helppo lastata ja mahdollistaa usein myös esimerkiksi koiran kuljettamisen. Kannattaa kuitenkin huomata, että lemmikki vie suurimman osan tavaratilasta, joten jos matkustat paljon, mieti, mahtuvatko molemmat mukaan. Hatchback itsessään ei kuitenkaan ole farmarin mittainen vaan lyhyempi, joten hiihtoa ja laskettelua harrastavan valinta on usein hatchbackia tilavampi auto.

Sedanit pitävät vielä pintansa

Sedaneita eli porrasperäisiä autoja myydään monesti nuorelle ensimmäiseksi autoksi tai jo vähän varttuneemmalle autoilijalle. Sedanissa ikkuna ei nouse takaluukun mukana, joten takaluukun säilytystila on farmaria ja hatchbackia pienempi ja matalampi. Toisaalta sedanin pienempi koko ja matalampi polttoaineenkulutus farmariin verrattuna tekevät siitä kätevän kaupunkiauton.

Kun haluat tietää lisää näistä ja monista muistakin tarjolla olevista vaihtoehdoista, ota yhteyttä lähimpään Rinta-Joupin Autoliikkeeseen.

Etsi lähin toimipiste Uusiin autoihin Vaihtoautoihin

Lue myös nämä

Uutta autoa harkinneelle Maxille hankittiin vähän ajettu auto ulkomailta nopealla aikataululla: ”Suosittelen muillekin”

Uusien autojen pitkät toimitusajat ovat saaneet monet harkitsemaan käytetyn...

Moottoripyörän osto tehdään fiiliksellä, mutta harkiten – Moottoripyörämyyjien vinkit ensipyörän ostajalle

Moottoripyöräkuume on yhtä varma kevään merkki kuin lumen alta...

Toyota Hiace on passeli suurperheelle

Hyvärisen yhdeksänpaikkainen Toyota Hiace pysyy menokunnossa Rinta-Joupin Autoliikkeen Porin...

Sähköauton hankintatuki

Uuden sähköauton ostaja voi saada 2000 euroa valtion hankintatukea...

Salossa Suomen parasta Skoda-huoltoa

Škoda palkitsi jälleen vuoden onnistuneimmat huollon työntekijät. Kaksi voittosijaa...

Kevät on haasteellisinta aikaa autojen tuulilaseille

Tuulilasivahinkoja sattuu keskimäärin useita kymmeniä päivittäin ja otollisinta aikaa...

Autosihteeri Laura Eskelinen pohjusti Oulussa kaupat kymmenestä 80 000 euron Jeep Wranglerista – kaikki myytiin ennen kuin autot saapuivat Suomeen

Oulussa Rinta-Joupin Autoliikkeessä autosihteerinä työskentelevä Laura Eskelinen, 32, oli...

Ilmastoinnista kannattaa pitää huolta

Ilmastointi tekee autolla ajamisen mukavaksi kovallakin helteellä. Auton ilmastointijärjestelmä...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen

Tervetuloa Rinta-Joupin Autoliikkeen chattiin

Valitse palvelu