Rinta-Joupin Autoliike - Blogi - Blogi - Automyyjiä kolmessa sukupolvessa – miten autokauppa on muuttunut sukupolvien vaihtuessa

Automyyjiä kolmessa sukupolvessa – miten autokauppa on muuttunut sukupolvien vaihtuessa

|

Fräntilän perheen miehet ovat työskennelleet autoalalla jo kolmessa sukupolvessa ja nähneet autokaupan muutoksen päivittäisessä arjessaan vuosikymmenien ajan. Leo Fräntilän jalanjäljissä alalle seurannut Jorma Fräntilä on työskennellyt autoalalla jo yli 50 vuotta, joista lähes 30 vuotta Rinta-Joupin Autoliikkeessä. Jorman perässä alalle ovat seuranneet myös pojat Henry ja Mikael.

Kun Jorman isä Leo aikoinaan aloitti autokaupan alalla, autokauppaa käytiin pelkästään kivijalkaliikkeissä. Sopivaa menopeliä etsittiin kiertämällä läpi paikallisia sekä lähipaikkakuntien autoliikkeitä. Siinä vieressä Jormakin oppi automyyntiä, paikan päällä seuraamalla kaupankäyntiä.

Monta tehtävää ja toimipaikkaa vuosien varrella

Jorma on työskennellyt Rinta-Joupin Autoliikkeessä monessa tehtävässä ja toimipaikassa. Ensin hän oli isänsä opissa 1970-luvulla Kauhavalla, josta tie vei 1990-luvulla Tervajoelle.

Tervajoella Jorma on toiminut automyyjänä, Euroopan tuontiautojen ostajana sekä uusien matkailuautojen tuonnin parissa. Välillä hän on ollut keikkatöissä Jyväskylän ja Porin myymälöissä sekä Vaasassa.

Helsingin ostotoimistollakin vierähti muutama vuosi, ennen kuin hän päätyi Raumalle myyntipäälliköksi 2011.

– Minusta on mielenkiintoista oppia koko ajan uutta, tietokoneisiinkin sekaannuin etujoukoissa 1980-luvulla. Uudet jutut pitävät mielen virkeänä, hän pohtii.

Fräntilä on jättänyt jälkensä myös Rinta-Joupin Autoliikkeen moottoripyöräbisnekseen. Nuorena speedwayssa kilpaillut, kuuden SM-mitalin mies hurahti kaksipyöräisiin.

– Kun lopetin kilpailemisen, minusta tuli harrikkamies. Tykkään kunnostaa harrastukseksi moottoripyöriä, olen rakentanut ja laittanut kuntoon varmaan 30 harrikkaa, hän kertoo.

Fräntilä vauhditti moottoripyöräbisnestä myös työpaikassaan. Hän muistelee, kuinka he tapasivat ostaa Saksasta pakettiautoja, joiden sisään mahtui pari moottoripyörää. Näin ne kulkeutuivat kätevästi Suomeen, jossa ne kunnostettiin kesän myyntiin.

– Nykyään ajelen kesäisin pitkäkaulaisella kopterilla, chopperilla.

Automyyjää tarvitaan edelleen

– Ennen nettiä autovalikoima oli asiakkaille huomattavasti pienempi ja myyjä oli asiakkaan ensimmäinen kontakti autoliikkeeseen. Nykyään asiakkaat ovat ostoprosessissa jo pitkällä siinä vaiheessa, kun aloittavat keskustelut myyjän kanssa. Silti myyjällä on oma tehtävänsä edelleen autokaupassa, Jorma selvittää.

– Saman merkkinen auto, vuosimalli ja ajetut kilometrit eivät vielä kerro kaikkea ajoneuvosta. Siksi asiakkaan kannattaisi perehtyä vaihtoauton historiaan ja kuunnella myös automyyjän vinkit.

Pitkän linjan vaihtoautomyyjänä Jormalla on paljon tietoa eri merkeistä, malleista ja esimerkiksi autojen tyyppivioista. Pelkästään se, missä ja millaista matkaa autolla tullaan ajamaan, vaikuttaa siihen, mitä automyyjä suosittelee asiakkaalle. Autoliikkeessä olisikin hyvä lähteä liikkeelle myyjän kanssa tehtävästä tarvekartoituksesta. Siinä mietitään yhdessä, mitkä ovat auton tärkeimmät ominaisuudet asiakkaalle.

– Esimerkiksi ajomäärä vaikuttaa polttoaineen valintaan. Millaiseen tarkoitukseen autoa käytetään, onko paljon tavaratilaa vaativia harrastuksia ja tarvitaanko vetokoukkua, Jorma havainnollistaa.

Ajetut kilometrit eivät ole yksistään ratkaisevia. Jos autoa on pidetty hyvin ja huoltohistoria on kunnossa, yli 300 000 kilometriä ajetulla autolla voi olla vielä paljon hyviä vuosia edessä.

Chattia ja kotiinkuljetuksia

Entäpä kolmannen polven automyyjät Henry ja Mikael? Heille työ on suurelta osin asiakkaiden palvelemista verkon kautta. Auton osto on nykyään helpompaa ja luotettavampaa kuin koskaan, sillä autokaupasta on netin kautta tullut huomattavasti avoimempaa. Kaikkien autoliikkeiden autot, hinnat ja varustetasot löytyvät kotisivuilta sekä portaaleista. Automyyjän on oltava asiakasta vastassa jo verkkosivuilla, sillä palvelu alkaa jo sieltä ja jopa kaupatkin voi tehdä chatissa saman tien seitsemänä päivänä viikossa.

Henry ja Mikael ovat olleet molemmat mukana vuonna 2020 aloitetussa Rinta-Joupin Autoliikkeen chat-automyynnissä alusta saakka. Asiakkaat ovat ottaneet uudet palvelut käyttöön nopeasti, ja autoja myydään chatissa kotiin toimitettuna jatkuvasti.

Pian 14 vuotta Tervajoella työskennellyt isoveli Henry on sitä mieltä, että automyyjän ammatissa kysymys on elämäntavasta.

– Olen sen jo isältä nuorena oppinut, että puhelin soi koko ajan. Pitää olla aina tavoitettavissa, sillä kovan kilpailun alalla nopeimmat saavat kaupat kotiin. Parasta tässä työssä on onnistumisen ilo, hän tuumaa.


Hyvin on Henry onnistunutkin, sillä hänet valittiin Rinta-Joupin Autoliikkeen vuoden automyyjäksi 2020. Valinnan kriteerejä ovat tietysti onnistuneet kaupat, myydyt autot ja asiakaspalvelu. Näissä kaikissa onnistuakseen on rintajouppilaisten sanonnan tapaan ”laitettava sitä kroppaa likoon” eli ylitettävä asiakkaiden odotuksia ja oltava hyvä asiakaspalvelija jokaiselle asiakkaalle.

Henry kasvoi autokauppaan samalla tavoin kuin Jorma, isän rinnalla työskennellen. Suurimman muutoksen on tuonut verkko ja chat, sillä monet kaupat tehdään nykyään näkemättä asiakasta.

– Ei siinä ole ongelmia, kun myyjät ja asiakkaat ovat rehellisiä. Sitä paitsi kauppa on lopullinen vasta silloin, kun molemmat osapuolet ovat nähneet autot omin silmin, hän huomauttaa.

Viime heinäkuussa chat-automyyjänä aloittanut pikkuveli Mikael kertoo, että asiakkaat kysyvät chatissa suoraan tarjouksia ja lisätietoja autosta. Monesti asiakas on kiinnostunut auton huoltohistoriasta.

Rinta-Joupin Autoliike tuli tutuksi hänelle jo nuorena kesätöissä ja opiskelujen harjoittelupaikkana. Myyntityötä Mikael on tehnyt jo 5 vuotta ennen automyyjäksi ryhtymistä.

– Kun Rinta-Joupin Autoliikkeeseen haettiin chat-myyjiä, sekä isä että veli olivat sitä mieltä, että työ sopisi minulle, puhelinmyyjän työtä tehnyt Mikael muistelee.

Nykyään hän tekee ns. hybridimyyjän työtä palvelemalla asiakkaita sekä myymälässä että verkossa. Paluu tutun työnantajan palvelukseen oli helppo. Työkavereilta saa apua tarvittaessa ja isoveli Henry on lähellä tukemassa, kuten Henrylläkin isä aikoinaan.

Rinta-Joupin Autoliikkeenkin omistus on perheyrityksellä menossa jo neljännessä sukupolvessa. Yrityksessä odotetaan mielenkiinnolla, vieläkö Fräntilän neljäs sukupolvi kiinnostuu automyynnistä. Mikaelin 4- ja 6-vuotiaat pojat leikkivät innoissaan autoilla ja vierailevat mielellään isänsä työpaikalla autoja katselemassa.

Vastuullista autokauppaa jo lähes 70 vuotta – Rinta-Joupin Autoliike

Ei kommentteja

Kommentoi

Kommentit lähetetään hyväksyttäväksi ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä sekä evästeistä.

Lue myös nämä

Sähköinen koeajopäivä Savonlinnassa 

Konesaimaan ovi avautui ahkerasti kevään kauppapäivässämme Savonlinnassa. Halukkaita koeajolle lähtijöitä...

Ennakkoluuloja sähköautoilusta: aloittelevan sähköautoilijan matkassa

Rinta-Joupin Autoliikkeen digitaalisen liiketoiminnan johtaja Susa Niemelä päätti testata...

Rinta-Joupin Autoliike pelasti karavaanarit pulasta Kempeleessä

Kiannon perheellä on ollut yllätyksiä matkailuauton kanssa. Onneksi niistä...

Kari suuntaa huoltoon ja autokaupoille mökkimatkalla

Kari Rännäli on asioinut Rinta-Joupin Autoliikkeessä Mikkelissä jo noin...

Yhteistyöllä parasta mahdollista palvelua

Rinta-Joupin Autoliikkeessä Rovaniemellä panostetaan siihen, että asiakkaat saavat parasta...

Henrik Hermansson jatkaa matkaa kaasuautolla

Täysin uusiutuva biokaasu on monelle autoilijalle vaivattomin ja edullisin...

Jaajo talvimatkalla perheen kanssa

Jaajo päätti lähteä talviselle reissulle perheen kanssa. Menopeliksi valikoitui...

Ystävykset Henna ja Mia kävivät yhdessä autokaupoilla: mukaan tarttuivat molemmille uudet autot

Hennan ja Mian kymmenen vuotta sitten alkanut ystävyys on...

KIA-koeajotarinoita Savonlinnasta

Olimme mukana kauppapäivässä Savonlinnan Konesaimaalla esittelemässä uusia Kian malleja...

Matkailuajoneuvojen maailma muuttuu – karavaanarit ovat yhä nuorempia ja matkustaminen houkuttelee vuoden ympäri

Karavaanarielämä on viime vuosina saanut uutta nostetta. Maata pitkin...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen

Tervetuloa Rinta-Joupin Autoliikkeen chattiin

Valitse palvelu