Rinta-Joupin Autoliike - Blogi - Blogi - Jorma Fräntilä vaihtaa vapaalle pitkän uran jälkeen, 50 vuotta autoalalla ja 30 vuotta Rinta-Joupin Autoliikkeessä

Jorma Fräntilä vaihtaa vapaalle pitkän uran jälkeen, 50 vuotta autoalalla ja 30 vuotta Rinta-Joupin Autoliikkeessä

|

Rinta-Joupin Autoliikkeen Rauman myyntipäällikkö Jorma Fräntilällä on puolen vuosisadan kokemus autoalasta. Eläkkeelle hän siirtyy työskenneltyään 30 vuotta samalla työnantajalla. Persoonansa täysillä autokauppaan pistänyt mies innostui matkan varrella aina uudesta: milloin moottoripyöristä, milloin uuden liikkeen avaamisesta. Legendaarisen Jorman jutut jäävät elämään rintajouppilaisten mieliin vielä pitkään.

Keltainen pikkutakki näyttelee merkittävää roolia Rauman toimipisteen vaihtoautopäällikkö Jorma Fräntilän uralla. Nuoresta asti Rinta-Joupin Autoliikkeessä autokauppaa tehnyt kauhavalainen hyppäsi aikoinaan hetkeksi Opel-myyjäksi Seinäjoelle. Lehtimainoksissa keltaisessa pikkutakissa keikaroinut tuttu mies vaivasi Rinta-Joupin Autoliikkeen porukkaa.

– Jorma ja keltainen pikkutakki sopivat yhtä hyvin yhteen kuin hajuvesi ja lihapullat. Jorma on enemmän Harley Davidson -mies, ei mikään pikkutakkityyppi eikä ainakaan opelinkeltaisen, Rinta-Joupin Autoliikkeen hallituksen puheenjohtaja Ari Rinta-Jouppi muistelee.

Eikä kulunut kuin hetki, niin Jorma vaihtoi Tervajoelle Rinta-Joupin Autoliikkeeseen. Hänestä tuli omistajasuvun luottopakki ja uskollinen upseeri, joka pelkäämättä lähti aina etujoukkoihin – ja turhia kyselemättä, missä ikinä häntä tarvittiinkin.

Jorma on työskennellyt Rinta-Joupin Autoliikkeessä monessa tehtävässä ja toimipaikassa. Ensin hän oli isänsä opissa 1970-luvulla Kauhavalla, josta tie vei pikku mutkien kautta 1990-luvulla Tervajoelle. Rauma kutsui vuonna 2011, mutta sitä ennen hän kiersi ympäri Suomea työskennellen eri toimipisteissä.

– Tein paljon keikkahommia muun muassa Jyväskylän ja Porin myymälöissä sekä useamman vuoden Vaasassa. Olen ollut myös Helsingin ostokonttorilla. Minusta on mielenkiintoista oppia koko ajan uutta, tietokoneisiinkin sekaannuin etujoukoissa 1980-luvulla. Uudet jutut pitävät mielen virkeänä, hän pohtii.

Hyvällä huumorilla höystetty harrikkamies

Nuorena speedwayssa kilpaillut, kuuden SM-mitalin mies on hurahtanut kaksipyöräisiin. Kilpailu-uran jälkeen hänestä tuli harrikkamies, joka on rakentanut ja laittanut kuntoon useita kymmeniä Harrikoita.

Jorma on jättänyt jälkensä myös Rinta-Joupin Autoliikkeen moottoripyöräkauppaan. Hän kertoo, kuinka he tapasivat ostaa Saksasta pakettiautoja, joiden sisään mahtui pari moottoripyörää. Näin ne kulkeutuivat kätevästi Suomeen, jossa ne kunnostettiin kesän myyntiin.

– Muistan erityisesti sen moottoripyörän, jonka Jorma kävi ostamassa Hampurista joltain professorilta kotiovelta. Se oli todella komea Harrikka, Ari kertoo.

– Silloin vuosituhannen vaihteessa noita Harrikoita kaivettiin Saksasta esiin yksitellen kuin nauriita maasta. Etsimme yksityisten myynti-ilmoituksia ja kävimme ostamassa niitä kotoa, Jorma lisää.

Pitkään perheyrityksen toimitusjohtajana ollut Ari kehuu Jorman nopeaa reagointikykyä, rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Jorma ei pelkää virheitä, oli sitten kysymys vieraasta kielestä tai nopeutta vaativista päätöksistä. Esimerkiksi ruotsia hyvällä huumorilla varustettu mies alkoi päästellä sujuvasti välittämättä tippaakaan siitä, oliko se nyt ihan kaiken sääntöjen mukaista.

Jorman 50-vuotis syntymäpäiviä juhlittiin Tervajoella.

Myös Saksa ja Italia ovat Jormalle tuttua maaperää. Tuontiautojen tuonnin Jorma käynnisti aikanaan Saksan puolelta ja toimi yhteyshenkilönä paikallisille ostajille Suomesta käsin. Käytettyjen matkailuautojen tuonti ulkomailta ja lopulta uusien merkkien maahantuonti Saksasta sekä Italiasta on ihan oma tarinansa Jorman työhistoriassa. Sosiaalisena kaverina Jorma on käynyt sujuvasti kauppaa ulkomaille. Vaikka välillä on ollut väärinymmärryksiäkin, niin kaikesta on hyvällä huumorilla selvitty.

– Olen oppinut Jormalta taidon yksinkertaistaa asioita ja samaan aikaan katsoa niitä monesta eri näkövinkkelistä. Meillä on ollut paljon hyviä hetkiä niin työssä kuin vapaa-ajallakin, Ari kiittelee.

Kesäkuussa pitkäkaulaisella kopterilla, chopperilla eläkepäiville huristelevan Jorman suunnitelmat ovat vielä avoinna. Hän aikoo ainakin autella vaimoaan, jolla on oma yritys. Saa nähdä, mitä kaikkea energinen mies vielä keksiikään.

Eikä Rinta-Joupin Autoliike ihan ilman Fräntilöitä jää tulevaisuudessakaan, siitä pitävät huolen yrityksessä automyyjinä jatkavat pojat Henry ja Mikael.

Kuvassa Henry vasemmalla ja Mikael oikealla.

 

Ei kommentteja

Kommentoi

Kommentit lähetetään hyväksyttäväksi ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä sekä evästeistä.

Lue myös nämä

Lydmanien perhe kiertää asuntovaunun kanssa luontokohteita ja kilpailuja – ”Tässä pystyy pysähtymään ja nauttimaan elämästä sekä luonnosta”

Lydmanin perheessä matkailuvaunu on kuin oma hotellihuone, jonka voi...

Jarkon ja Opelin matka jatkuu, miljoona kilometriä tuli täyteen!

Päivitetty 21.4.2021 Jarkko Aarrekorpi kertoi aiemmassa jutussamme luottoautostaan Opel...

Autojen keräily on monelle pitkäaikainen harrastus – Marko Nikkasen viimeisin helmi löytyi Rinta-Joupin Autoliikkeestä

Saabismi elää vahvana autojen keräilijöiden sydämissä. Yksi heistä on...

Neliveto ja hevosvoimat kuljettavat eläintenhoitaja Saana Nygreniä

Saana Nygrenin mitta täyttyi, kun hän jäi saman päivän...

Matkailuauto sopii liikkuviin lomiin läpi vuoden – talvi tuo omanlaista reissutunnelmaa

Matkailuajoneuvot ovat nykyään hyvin varusteltuja ja mukavuus on talvellakin...

Lähdössä automatkalle Lappiin? Varmista sujuva matkanteko näillä vinkeillä

Rinta-Joupin Autoliikkeen Rovaniemen huollossa tiedetään, että etukäteen valmistautumalla matkanteko...

Automyyjiä kolmessa sukupolvessa – miten autokauppa on muuttunut sukupolvien vaihtuessa

– Ennen nettiä autovalikoima oli asiakkaille huomattavasti pienempi ja...

Ammattikäyttöön nyt myös täyssähköisiä pakettiautoja tarjolla

Näppärä Mercedes-Benz eVito kuljettaa sähköllä paketit kaupunkialueella ja kertoo...

Matkailuajoneuvo vaihtuu tarpeen mukaan – Utriaisten perhe on reissannut jo 20 vuotta pohjoisessa

Utriaiset matkaavat melkein joka viikonloppu 250 kilometrin matkan vaunupaikalleen...

Milena lähti paitaostoksille Lempäälän Ideaparkiin – Paita jäi kauppaan, mutta Mersu lähti mukaan

- Saavuimme kauppakeskukseen ja ajattelimme käydä ensin ihan muuten...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen