Jäätelötarjoilu koko kesän ajan! Jäätelötarjoilu koko kesän!
Rinta-Joupin Autoliike - Blogi - Blogi - Jorma Fräntilä vaihtaa vapaalle pitkän uran jälkeen, 50 vuotta autoalalla ja 30 vuotta Rinta-Joupin Autoliikkeessä

Jorma Fräntilä vaihtaa vapaalle pitkän uran jälkeen, 50 vuotta autoalalla ja 30 vuotta Rinta-Joupin Autoliikkeessä

|

Rinta-Joupin Autoliikkeen Rauman myyntipäällikkö Jorma Fräntilällä on puolen vuosisadan kokemus autoalasta. Eläkkeelle hän siirtyy työskenneltyään 30 vuotta samalla työnantajalla. Persoonansa täysillä autokauppaan pistänyt mies innostui matkan varrella aina uudesta: milloin moottoripyöristä, milloin uuden liikkeen avaamisesta. Legendaarisen Jorman jutut jäävät elämään rintajouppilaisten mieliin vielä pitkään.

Keltainen pikkutakki näyttelee merkittävää roolia Rauman toimipisteen vaihtoautopäällikkö Jorma Fräntilän uralla. Nuoresta asti Rinta-Joupin Autoliikkeessä autokauppaa tehnyt kauhavalainen hyppäsi aikoinaan hetkeksi Opel-myyjäksi Seinäjoelle. Lehtimainoksissa keltaisessa pikkutakissa keikaroinut tuttu mies vaivasi Rinta-Joupin Autoliikkeen porukkaa.

– Jorma ja keltainen pikkutakki sopivat yhtä hyvin yhteen kuin hajuvesi ja lihapullat. Jorma on enemmän Harley Davidson -mies, ei mikään pikkutakkityyppi eikä ainakaan opelinkeltaisen, Rinta-Joupin Autoliikkeen hallituksen puheenjohtaja Ari Rinta-Jouppi muistelee.

Eikä kulunut kuin hetki, niin Jorma vaihtoi Tervajoelle Rinta-Joupin Autoliikkeeseen. Hänestä tuli omistajasuvun luottopakki ja uskollinen upseeri, joka pelkäämättä lähti aina etujoukkoihin – ja turhia kyselemättä, missä ikinä häntä tarvittiinkin.

Jorma on työskennellyt Rinta-Joupin Autoliikkeessä monessa tehtävässä ja toimipaikassa. Ensin hän oli isänsä opissa 1970-luvulla Kauhavalla, josta tie vei pikku mutkien kautta 1990-luvulla Tervajoelle. Rauma kutsui vuonna 2011, mutta sitä ennen hän kiersi ympäri Suomea työskennellen eri toimipisteissä.

– Tein paljon keikkahommia muun muassa Jyväskylän ja Porin myymälöissä sekä useamman vuoden Vaasassa. Olen ollut myös Helsingin ostokonttorilla. Minusta on mielenkiintoista oppia koko ajan uutta, tietokoneisiinkin sekaannuin etujoukoissa 1980-luvulla. Uudet jutut pitävät mielen virkeänä, hän pohtii.

Hyvällä huumorilla höystetty harrikkamies

Nuorena speedwayssa kilpaillut, kuuden SM-mitalin mies on hurahtanut kaksipyöräisiin. Kilpailu-uran jälkeen hänestä tuli harrikkamies, joka on rakentanut ja laittanut kuntoon useita kymmeniä Harrikoita.

Jorma on jättänyt jälkensä myös Rinta-Joupin Autoliikkeen moottoripyöräkauppaan. Hän kertoo, kuinka he tapasivat ostaa Saksasta pakettiautoja, joiden sisään mahtui pari moottoripyörää. Näin ne kulkeutuivat kätevästi Suomeen, jossa ne kunnostettiin kesän myyntiin.

– Muistan erityisesti sen moottoripyörän, jonka Jorma kävi ostamassa Hampurista joltain professorilta kotiovelta. Se oli todella komea Harrikka, Ari kertoo.

– Silloin vuosituhannen vaihteessa noita Harrikoita kaivettiin Saksasta esiin yksitellen kuin nauriita maasta. Etsimme yksityisten myynti-ilmoituksia ja kävimme ostamassa niitä kotoa, Jorma lisää.

Pitkään perheyrityksen toimitusjohtajana ollut Ari kehuu Jorman nopeaa reagointikykyä, rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Jorma ei pelkää virheitä, oli sitten kysymys vieraasta kielestä tai nopeutta vaativista päätöksistä. Esimerkiksi ruotsia hyvällä huumorilla varustettu mies alkoi päästellä sujuvasti välittämättä tippaakaan siitä, oliko se nyt ihan kaiken sääntöjen mukaista.

Jorman 50-vuotis syntymäpäiviä juhlittiin Tervajoella.

Myös Saksa ja Italia ovat Jormalle tuttua maaperää. Tuontiautojen tuonnin Jorma käynnisti aikanaan Saksan puolelta ja toimi yhteyshenkilönä paikallisille ostajille Suomesta käsin. Käytettyjen matkailuautojen tuonti ulkomailta ja lopulta uusien merkkien maahantuonti Saksasta sekä Italiasta on ihan oma tarinansa Jorman työhistoriassa. Sosiaalisena kaverina Jorma on käynyt sujuvasti kauppaa ulkomaille. Vaikka välillä on ollut väärinymmärryksiäkin, niin kaikesta on hyvällä huumorilla selvitty.

– Olen oppinut Jormalta taidon yksinkertaistaa asioita ja samaan aikaan katsoa niitä monesta eri näkövinkkelistä. Meillä on ollut paljon hyviä hetkiä niin työssä kuin vapaa-ajallakin, Ari kiittelee.

Kesäkuussa pitkäkaulaisella kopterilla, chopperilla eläkepäiville huristelevan Jorman suunnitelmat ovat vielä avoinna. Hän aikoo ainakin autella vaimoaan, jolla on oma yritys. Saa nähdä, mitä kaikkea energinen mies vielä keksiikään.

Eikä Rinta-Joupin Autoliike ihan ilman Fräntilöitä jää tulevaisuudessakaan, siitä pitävät huolen yrityksessä automyyjinä jatkavat pojat Henry ja Mikael.

Kuvassa Henry vasemmalla ja Mikael oikealla.

 

Ei kommentteja

Kommentoi

Kommentit lähetetään hyväksyttäväksi ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä sekä evästeistä.

Lue myös nämä

Jaajo ensimmäistä kertaa reissussa matkailuautolla

Jaajo Linnonmaa lähti Suomipop-festareille Rinta-Joupin Autoliikkeen Hymer Exsis -matkailuautolla....

Autonkin voi hankkia verkosta – näin teki e-urheilun ammattilainen Sami ”xseveN” Laasanen

Havu Gaming -joukkueessa pelaava Sami ”xseveN” Laasanen etsi itselleen...

Jenni pisti elämänsä uusiksi – muutti retkeilyautoon ja nauttii nyt vapaudesta

Viime syksynä yllättäen tyhjän päälle tipahtanut Jenni Ali-Keskikylä päätti...

Nopeus ratkaisee autokaupassakin – Rinta-Joupin Autoliikkeessä ymmärretään yrittäjän arkea ja kiireitä

Latvalan Puutarhan yrittäjä Juha Latvala on nopealiikkeinen mies. Kun...

Jutta ja Katriina kesälomamatkalla retkeilyautolla ympäri Suomen – lue matkablogi!

Serkukset Jutta ja Katriina kiersivät kesälomallaan Suomea Rinta-Joupin Autoliikkeen...

Merkkihuolto ehkäisee tulevaisuuden ongelmia – Pasi ajaa Kangasalta Poriin huollattaakseen autonsa Rinta-Joupin Autoliikkeessä

Kangasalalainen Pasi Lehtinen ajaa mieluusti 135 kilometrin matkan huollattamaan...

Retkeilyauto toimii myös kartingin varikkoautona – Sofia tähtää kansainväliseksi huippukuskiksi

Retkeilyautosta on moneksi. Alexander Povazhnyyn perheessä se toimii varikkoautona...

Luksusautolla ajo on yrittäjälle kuin lomaa – ”BMW on käytössä osoittautunut ajonautinnoksi”

Uusia urapolkuja asiakkaille etsivä Katja Noponen arvostaa autoa, joka...

Pyöräkauppias tarvitsi tietynlaisen pakettiauton – Rinta-Joupin Autoliike metsästi sellaisen: ”Auton etsintä on meille tuttua puuhaa”

– Kerroin Nikolle, että tarvitsisin uudemman vaihtoauton tietyillä kriteereillä....

Triumph-kuva Instagramissa toi rakkauden ja vei moottoripyöräostoksille

Eipä tiennyt raumalainen Sami Mäkinen, minkä tarinan yksi hänen...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen