Rinta-Joupin Autoliike - Blogi - Blogi - Matkailuajoneuvojen maailma muuttuu – karavaanarit ovat yhä nuorempia ja matkustaminen houkuttelee vuoden ympäri

Matkailuajoneuvojen maailma muuttuu – karavaanarit ovat yhä nuorempia ja matkustaminen houkuttelee vuoden ympäri

|

Karavaanarielämä on viime vuosina saanut uutta nostetta. Maata pitkin matkustaminen, lähimatkailu ja vanlife ovat saaneet nuoremmatkin sukupolvet kiinnostumaan aiheesta. Samalla matkailijoita vetävät myös helppous, riippumattomuus ja oma tila. Matkailuajoneuvojen kysyntä onkin selvässä kasvusuunnassa.

”Oma matkailuauto tai -vaunu on laskettelureissulla mukava tukikohta, jossa on helppo käydä lämmittelemässä. Kylmänä talvi-iltana rinteestä tullessa on ihana palata omaan liikkuvaan kotiin, juoda kuppi kuumaa kaakaota ja katsella pimeyden laskeutumista ympärillä.”

Matkailuajoneuvojen suosio on tällä hetkellä kovaa ja kasvu on nähtävissä myös luvuissa. Vuonna 2009 Euroopassa rekisteröitiin noin 80 000 matkailuajoneuvoa ja kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2019 jo yli 210 000 matkailuajoneuvoa. Viimeisen parin vuoden korona-aikana kasvu on kuitenkin ottanut vielä harppauksen, tänä vuonna kokonaisrekisteröinnit nousevat luultavasti lähelle neljännesmiljoonaa. Vaikka Suomi on Euroopan tasolla väkimäärältään pienehkö maa, matkailuautojen määrä per 10 000 asukasta kohden on Euroopan suurin! Naapurimaat Ruotsi ja Norja jäävät taakse ja Saksakin on vasta sijalla 6. Myös matkailuvaunuissa Suomi on kärkijoukossa viidentenä. Kysyntä on ollut niin valtavaa, että uusia ajoneuvoja voi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja. Tarjolla on kuitenkin myös paljon valmiita ajoneuvoja.

Yksi kasvua siivittävä tekijä on selvästi nähtävissä oleva trendi kohti sukupolven vaihdosta. Nuoret pariskunnat, lapsiperheet ja kaveriporukat ovat löytäneet matkailuajoneuvojen helppouden ja kiinnostavuuden. Erityisesti lasten kanssa liikkuvat arvostavat sitä, että matkailuautolla vältetään puuduttavat ajomatkat. Seikkailu alkaa heti kotiovelta ja levähtämään pääsee helposti aina tarvittaessa.

Nuoressa kohderyhmässä korostuu myös ns. vanlife -trendi, jossa ei haeta täyden palvelun leirintäalueita, vaan pikemminkin spontaania liikkumista ja yöpymispaikkojen valintaa fiiliksen mukaan. Nuoria kiinnostaa myös hidas matkustaminen ja esimerkiksi etätöiden tekeminen tien päältä.

Luontoa, lähialueiden tutkimista ja ympäristöystävällisyyttä korostava matkailu on ollut trendikästä viimeisimmät vuodet. Lentämiseen verrattuna maata pitkin matkailu autolla onnistuukin pienemmällä hiilijalanjäljellä. Tämä kerää uusia, ekologisia arvoja korostavia kohderyhmiä matkailuajoneuvojen pariin.

Majoittumisen sujuvuutta ja harrastusvälineet kätevästi mukaan

Moni harrastaja mainitsee, että tärkeimmät edut karavaanarielämässä ovat mahdollisuus siirtyä lyhyellä varoitusajalla sekä majoittua riippumattomasti. Matkailuajoneuvossa yhdistyvätkin vapaus kulkea ja kodin mukavuudet. Moni arvostaa sitä, että mukana kulkee aina oma WC, jääkaappi ja sänky. Tavaroita ei tarvitse pakata ja purkaa, saati kantaa majoituspaikasta tai liikennevälineestä toiseen.

Samalla voi nauttia aikataulujen vapaudesta. Tuttujen luokse voi jäädä kyläilemään spontaanisti, vaikka vierashuoneessa ei olisi tilaa. Matkareittiä voi muuttaa, hidastaa tai nopeuttaa, koska majoitusvaraukset eivät pakota liikkumaan tiettyyn tahtiin. Korona-ajan vielä jatkuessa moni miettii myös oman majapaikan ja liikkumistavan tuomaa turvaa. Henkilökohtainen tila mahdollistaa turhien kontaktien välttämisen ja vapauden monista rajoituksista.

Erityisen toimiva vaihtoehto matkailuajoneuvo on jokaiselle, joka matkustaa harrastusvälineiden tai lemmikkieläimien kanssa. On kyseessä sitten fillari, surffilauta, sukset tai koira, matkalla selviää ilman erikoispakkaamista tai lisämaksuja. Erityisesti aktiiviharrastajille matkailuajoneuvo voi olla jopa ainoa järkevä vaihtoehto välineiden kanssa reissaamiseen.

Myös taloudellisesti matkailuauto on monelle sopiva tapa matkustaa. Markkinoilla on monia vaihtoehtoja vuokraamisesta, osaomistukseen, leasingvaihtoehtoihin ja täysomistukseen. Eri budjetteihin osuvia ajoneuvoja on tarjolla kaikissa rahoitusmuodoissa.

Liikkumisen vapautta vuoden ympäri

Matkailuajoneuvot mielletään usein kesäsesongin harrastukseksi, mutta pienellä suunnittelulla ja valmistautumisella myös talvinen autoilu sujuu mainiosti. Uusissa ajoneuvoissa talvivarustelu on yleensä jo lähtökohtaisesti hyvällä tasolla. Ennen lähtöä kannattaa kuitenkin perehtyä vaadittaviin lisävarusteisiin sekä tarkistaa, että ajoneuvon tekniikka on talvikäytettävässä kunnossa. Myös veden- ja viemärin osalta käyttöä täytyy suunnitella etukäteen.

Suomessa talvisesongin hiihtoreissuille matkailuajoneuvossa majoittuminen voi olla jopa paras vaihtoehto. Se auttaa välttämään ruuhkat ja korkeasesongin majoitushinnat, sekä mahdollistaa joustavan aikataulusuunnittelun esimerkiksi säiden mukaan. Samalla oma ”mökki” kulkee mukana ja ruokatarjoilut hoituvat helposti ilman ravintoloiden haeskelua. Urheiluvälineet kulkevat mukavasti mukana omassa säilytystilassa.

Suomen kaikki hiihtokeskukset tarjoavat erinomaisia karavaanaripalveluita läpi vuoden ja usein matkailuautoille ja -vaunuille varattu alue sijaitsee vieläpä aivan rinteiden ja latuverkoston vieressä. Monesta hiihtokeskuksesta voi hankkia myös kausipaikan, jos tarkoituksena on viihtyä pidempään. Tämä on mökin vuokraamiseen verrattuna todella edullinen vaihtoehto.

Mitä ajoneuvolta toivotaan juuri nyt?

Matkailuajoneuvon hankinnassa käyttäjän omat tarpeet ovat aina tärkeimmässä roolissa, ja pohjan sopivuus omaan matkailutyyliin on syytä ottaa harkintaan ensimmäisenä. Tietyt suuntaukset kuitenkin yhdistävät ostajia. Kuluttajat toivovat matkailuajoneuvoiltaan nyt korkeaa varustetasoa ja kodinomaisia puitteita, esimerkiksi mukavat sängyt, tila kokkaukselle ja mukavat oleskelupaikat nousevat toiveissa.

Toimivat ja riittävät säilytystilat ovat kaikille käyttäjäryhmille yksi suurimmista valintakriteereistä. Tärkeää on, että valitussa vaihtoehdossa on sekä kaappi- ja lisävarastotilaa, mutta myös esimerkiksi lisätelinemahdollisuudet harrastusvälineille.

Lisäksi autoon kaivataan uusia teknologisia ratkaisuja. Aurinkopaneelit yleistyvät osana matkailuauton varustelua ja ilmastointilaitteisiin panostetaan yhä enemmän. Moni haluaa hyödyntää myös esimerkiksi modernia älytekniikkaa auton hallintalaitteiden yhteydessä.

Omana trendinään erottuvat kevyet pikkuvaunut sekä kompaktit retkeilyautot, joilla matkustaminen ja parkkeeraaminen on erityisen helppoa. Ne toimivat usein myös nuorempien ostajien ensivalintoina, joilla saa hyvän alun karavaanarielämälle.

Harkitsetko hankintaa? Lue vinkit karavaanariuran aloittamiseen!
  • Käy messuilla, kysele muilta harrastajilta kokemuksia ja kierrä tutustumassa eri vaihtoehtoihin.
  • Mieti omia tarpeita; ajatko pitkiä matkoja vai aiotko olla paljon parkissa, kuinka moni autoon majoittuu, mitä tavaraa mukaan tulee mahtua, mitä varusteita tarvitset autolta.
  • Vuokraa yksi tai useampi vaihtoehto testattavaksi ennen hankintaa.
  • Käytä hyväksi asiantuntevan myyjän osaamista, kysy, keskustele ja kartoita omia tarpeita.
  • Tee lista itsellesi tärkeistä varusteista ja mahdollisista lisätarvikkeista.
  • Valitse myyjä huolella, suosi luotettavaa ja asiantuntevaa tahoa.
  • Mieti itselle sopivaa budjettia ja harkitse monipuolisten rahoitusvaihtoehtojen välillä.
  • Kun hankinta on tehty, testaa ajoneuvoa omassa pihassa tai lyhyellä retkellä, ennen tien päälle lähtemistä.

 

Alkuperäinen artikkeli on sivuilla calcus.com. Alkuperäinen artikkeli täällä.

Artikkelin tekemisessä mukana:

Best Caravan | Caravanlandia Oy | Dometic | Erwin Hymer Group | Jyväs-Caravan Oy | Kabe-Adria | Knaus-Tabbert | Matkailuajoneuvotuojat ry | New View Oy | Rinta-Joupin Autoliike | TC Vehicle Oy

Minkä matkailuajoneuvon sinä valitsisit?

Tutustu matkailuajoneuvojen valikoimaan

Ei kommentteja

Kommentoi

Kommentit lähetetään hyväksyttäväksi ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä sekä evästeistä.

Lue myös nämä

Sähköinen koeajopäivä Savonlinnassa 

Konesaimaan ovi avautui ahkerasti kevään kauppapäivässämme Savonlinnassa. Halukkaita koeajolle lähtijöitä...

Ennakkoluuloja sähköautoilusta: aloittelevan sähköautoilijan matkassa

Rinta-Joupin Autoliikkeen digitaalisen liiketoiminnan johtaja Susa Niemelä päätti testata...

Rinta-Joupin Autoliike pelasti karavaanarit pulasta Kempeleessä

Kiannon perheellä on ollut yllätyksiä matkailuauton kanssa. Onneksi niistä...

Kari suuntaa huoltoon ja autokaupoille mökkimatkalla

Kari Rännäli on asioinut Rinta-Joupin Autoliikkeessä Mikkelissä jo noin...

Yhteistyöllä parasta mahdollista palvelua

Rinta-Joupin Autoliikkeessä Rovaniemellä panostetaan siihen, että asiakkaat saavat parasta...

Henrik Hermansson jatkaa matkaa kaasuautolla

Täysin uusiutuva biokaasu on monelle autoilijalle vaivattomin ja edullisin...

Jaajo talvimatkalla perheen kanssa

Jaajo päätti lähteä talviselle reissulle perheen kanssa. Menopeliksi valikoitui...

Ystävykset Henna ja Mia kävivät yhdessä autokaupoilla: mukaan tarttuivat molemmille uudet autot

Hennan ja Mian kymmenen vuotta sitten alkanut ystävyys on...

KIA-koeajotarinoita Savonlinnasta

Olimme mukana kauppapäivässä Savonlinnan Konesaimaalla esittelemässä uusia Kian malleja...

Škoda HiTech -mekaanikko on merkkihuollon todellinen osaaja

Merkkihuollon mekaanikot ovat autosi parhaita asiantuntijoita. Porin toimipisteen huollossa...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen

Tervetuloa Rinta-Joupin Autoliikkeen chattiin

Valitse palvelu