Jäätelötarjoilu koko kesän ajan! Jäätelötarjoilu koko kesän!
Rinta-Joupin Autoliike - Blogi - Blogi - Lähdössä automatkalle Lappiin? Varmista sujuva matkanteko näillä vinkeillä

Lähdössä automatkalle Lappiin? Varmista sujuva matkanteko näillä vinkeillä

|

Rinta-Joupin Autoliikkeen Rovaniemen huollossa tiedetään, että etukäteen valmistautumalla matkanteko on talvellakin mukavaa. Myös autolle kannattaa hankkia maski suojaamaan liian kylmältä kyydiltä.

Huoltopäällikkö Ville Ylipaavalniemi ja huoltomyyjä Juhani Kurvinen kertovat, että yleisin syy poiketa kesken matkanteon napapiirillä sijaitsevassa huollossa on vikavalojen syttyminen.

– Meille tullaan hakemaan apua myös auton nykimiseen ja tehottomuuteen. Monissa nykyautoissa on edessä isot moottorin ilmanottoaukot, ja kun niistä menee kylmää ilmaa sisään, saattaa auto jäätyä ja mennä vikatilaan. Tähän auttaa autoon laitettava viimasuoja, Kurvinen neuvoo.

– Palvelemme matkalla olevat asiakkaat mahdollisimman nopeasti. Vaikka meillä ei varsinaista pikahuoltoa ole, pyrimme auttamaan matkalla olevia asiakkaita, kuitenkin aina sovittelemalla aikoja mahdollisuuksien mukaan, jotta matkanteko voi jatkua, Ylipaavalniemi kertoo.

Tarkista vähintään renkaat, pyyhkijät ja lasinpesuneste

Kurvisen mukaan akut eivät enää aiheuta niin paljon huolta kuin ennen. Nykyautoissa akut latautuvat pitkillä matkoilla hyvin.

– Eri asia on, kun vietetään viikko tunturissa ja siellä ajetaan vain lyhyitä matkoja ja mahdollisesti käytetään lämmitykseen webastoa. Erityisesti pakkasella voi käydä niin, että akku ei lataudu kunnolla. Silloin opastamme kääntymään tiepalvelun puoleen. Jos ongelma ei ratkea tien päällä, niin auto hinataan meille huoltoon korjattavaksi.

Sähköautoilijoiden tulee ottaa Pohjoiseen matkustaessaan huomioon, että täällä on vielä harvakseltaan latausasemia. Reittiä ja pysähdyksiä kannattaa suunnitella etukäteen ja selvittää latauspisteiden välimatkat.

– Lapin teillä sääolosuhteet vaihtelevat suuresti. Siksi kannattaa aina katsoa, että renkaat ovat hyvässä kunnossa: urasyvyyden ja nastojen määrän lisäksi on tarkastettava ilmanpaine, Kurvinen sanoo.

Myös tuulilasin pyyhkijöiden kunto ja lasinpesunesteen pakkasen kestävyys on syytä tarkastaa. Tosin niitä yleensä tarvitaan Lapissa vasta loppukeväästä, kun lämpötila kohoaa nollan tienoille.

Lapsiperheiden monet matkapuuhat

”Isä, olemmeko pian perillä? Entä nyt? Joko?” Niin tuttuja kysymyksiä perheellisille matkantekijöille. Mikäpä sen mukavampaa kuin lähteä reissuun lasten kanssa, mutta ajomatka voi kiristää tunnelmaa. Ei nimittäin ole helppoa istuttaa useampaa lasta takapenkille useaksi tunniksi.

Yksi keino on lähteä matkaan aamuyöstä, jolloin lapset nukkuvat alkumatkan. Etenkin pääkaupunkiseudulta lähtiessä on niin paljon kilometrejä edessä, että aikaisella lähdöllä saa rauhoitettua ajomatkan alkuosan.

– Matkantekoa kannattaa myös tauottaa, poiketa vaikka kahville tai katsomaan jotain matkan varrella olevaa nähtävyyttä. Lomalle ehtii perille vähän hitaammallakin vaihteella, Ylipaavalniemi muistuttaa.

Nykyteknologia on oiva apu matkustamisessa. Kun verkkoyhteys on kunnossa ja älylaitteet täyteen ladattuina, muutama tunti hurahtaa takapenkillä hyvää leffaa katsoessa tai pelejä pelatessa. Äänikirjat ovat myös kiva koko perheen harrastus tai sitten jokainen voi nauttia kuulokkeilla omaa mielimusiikkiaan.

Eikä kannata unohtaa vanhoja perinteisiä autoleikkejä, kuten Laiva on lastattu tai vastaantulevien autojen laskukilpailua – jokainen perheenjäsen valitsee oman värin ja sitten lasketaan, että tuliko niitä punaisia, harmaita vai valkoisia autoja eniten. Kilpailun voittaja tietysti palkitaan seuraavalla huoltoasemalla.

Porokello-sovellus on autoilijan ystävä

Varo poroja! Poroja on Lapissa enemmän kuin ihmisiä. Siksi puhelimeen asennettava porohavainnoista varoittava Porokello-sovellus on autoilijan ystävä. Myös sääennusteisiin kannattaa suhtautua kunnioituksella eikä lähteä ajamaan huonossa kelissä.

– Suunnittele matkasi ajo-olosuhteet huomioiden. Jos sää niin vaatii, jää vaikka matkalle hotelliin yhdeksi yöksi. Ei tarvitse sitten jälkeenpäin katua, jos jotain sattuisi, Ylipaavalniemi neuvoo.

Erityisesti viikonloppuisin on pohjoisen teillä ruuhkaa mökkien vaihtopäivinä. Jos vain mahdollista, ajoita oma matkantekosi muihin aikoihin.

Ylipaavalniemen mukaan ennen koronaa Rovaniemelle matkasi huoltoreissulle myös norjalaisia. Naapurimaassa hintataso on sen verran korkeampi, että samalla hinnalla Suomessa saa autonhuollon ja hotelliyöt.

– Meillä on 11 huoltoa ympäri Suomen, Salosta Rovaniemelle. Jos auton kanssa tulee ongelmia kesken matkanteon, voi meille aina pysähtyä, hän toivottaa tervetulleeksi.

Huoltojen yhteystiedot löydät täältä.

Koottu vinkkilista talven automatkoille
  • Tarkista tuulilasinpyyhkijöiden ja valojen kunto sekä lasinpesuneste
  • Tarkista renkaiden kunto, mm. ilmanpaine, urasyvyys sekä nastarenkaissa nastojen määrä. Ohjeet renkaiden tarkistukseen
  • Pidä huolta akusta – jos ajat pakkasella paljon lyhyitä matkoja, lataa akku välillä
  • Varaa autoon lämpimät vaatteet, heijastinliivi, taskulamppu, varoituskolmio, lumiharja ja lukkosulaa
  • Varaa matkantekoon riittävästi aikaa kelin mukaisesti ja pidä pitkällä matkalla tarpeeksi taukoja
  • Pakkaa turvallisesti. Suksiboksissa sukset matkustavat turvallisimmin eivätkä vie tilaa matkustajilta.
  • Pitkällä matkalla laitteiden akut tyhjenevät. Muista matkalaturit!
  • Pohjoisessa välimatkat ovat pitkiä – tankkaa ennakoiden ja sähköautolla matkatessasi suunnittele matkasi latauspisteiden mukaisesti
  • Jos matkaat Lappiin, asenna Porokello-sovellus
  • Nauti matkasta!

Ei kommentteja

Kommentoi

Kommentit lähetetään hyväksyttäväksi ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä sekä evästeistä.

Lue myös nämä

Jaajo ensimmäistä kertaa reissussa matkailuautolla

Jaajo Linnonmaa lähti Suomipop-festareille Rinta-Joupin Autoliikkeen Hymer Exsis -matkailuautolla....

Autonkin voi hankkia verkosta – näin teki e-urheilun ammattilainen Sami ”xseveN” Laasanen

Havu Gaming -joukkueessa pelaava Sami ”xseveN” Laasanen etsi itselleen...

Jenni pisti elämänsä uusiksi – muutti retkeilyautoon ja nauttii nyt vapaudesta

Viime syksynä yllättäen tyhjän päälle tipahtanut Jenni Ali-Keskikylä päätti...

Nopeus ratkaisee autokaupassakin – Rinta-Joupin Autoliikkeessä ymmärretään yrittäjän arkea ja kiireitä

Latvalan Puutarhan yrittäjä Juha Latvala on nopealiikkeinen mies. Kun...

Jutta ja Katriina kesälomamatkalla retkeilyautolla ympäri Suomen – lue matkablogi!

Serkukset Jutta ja Katriina kiersivät kesälomallaan Suomea Rinta-Joupin Autoliikkeen...

Merkkihuolto ehkäisee tulevaisuuden ongelmia – Pasi ajaa Kangasalta Poriin huollattaakseen autonsa Rinta-Joupin Autoliikkeessä

Kangasalalainen Pasi Lehtinen ajaa mieluusti 135 kilometrin matkan huollattamaan...

Retkeilyauto toimii myös kartingin varikkoautona – Sofia tähtää kansainväliseksi huippukuskiksi

Retkeilyautosta on moneksi. Alexander Povazhnyyn perheessä se toimii varikkoautona...

Luksusautolla ajo on yrittäjälle kuin lomaa – ”BMW on käytössä osoittautunut ajonautinnoksi”

Uusia urapolkuja asiakkaille etsivä Katja Noponen arvostaa autoa, joka...

Pyöräkauppias tarvitsi tietynlaisen pakettiauton – Rinta-Joupin Autoliike metsästi sellaisen: ”Auton etsintä on meille tuttua puuhaa”

– Kerroin Nikolle, että tarvitsisin uudemman vaihtoauton tietyillä kriteereillä....

Triumph-kuva Instagramissa toi rakkauden ja vei moottoripyöräostoksille

Eipä tiennyt raumalainen Sami Mäkinen, minkä tarinan yksi hänen...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen