Rinta-Joupin Autoliike - Blogi - Blogi - Lähdössä automatkalle Lappiin? Varmista sujuva matkanteko näillä vinkeillä

Lähdössä automatkalle Lappiin? Varmista sujuva matkanteko näillä vinkeillä

|

Rinta-Joupin Autoliikkeen Rovaniemen huollossa tiedetään, että etukäteen valmistautumalla matkanteko on talvellakin mukavaa. Myös autolle kannattaa hankkia maski suojaamaan liian kylmältä kyydiltä.

Huoltopäällikkö Ville Ylipaavalniemi ja huoltomyyjä Juhani Kurvinen kertovat, että yleisin syy poiketa kesken matkanteon napapiirillä sijaitsevassa huollossa on vikavalojen syttyminen.

– Meille tullaan hakemaan apua myös auton nykimiseen ja tehottomuuteen. Monissa nykyautoissa on edessä isot moottorin ilmanottoaukot, ja kun niistä menee kylmää ilmaa sisään, saattaa auto jäätyä ja mennä vikatilaan. Tähän auttaa autoon laitettava viimasuoja, Kurvinen neuvoo.

– Palvelemme matkalla olevat asiakkaat mahdollisimman nopeasti. Vaikka meillä ei varsinaista pikahuoltoa ole, pyrimme auttamaan matkalla olevia asiakkaita, kuitenkin aina sovittelemalla aikoja mahdollisuuksien mukaan, jotta matkanteko voi jatkua, Ylipaavalniemi kertoo.

Tarkista vähintään renkaat, pyyhkijät ja lasinpesuneste

Kurvisen mukaan akut eivät enää aiheuta niin paljon huolta kuin ennen. Nykyautoissa akut latautuvat pitkillä matkoilla hyvin.

– Eri asia on, kun vietetään viikko tunturissa ja siellä ajetaan vain lyhyitä matkoja ja mahdollisesti käytetään lämmitykseen webastoa. Erityisesti pakkasella voi käydä niin, että akku ei lataudu kunnolla. Silloin opastamme kääntymään tiepalvelun puoleen. Jos ongelma ei ratkea tien päällä, niin auto hinataan meille huoltoon korjattavaksi.

Sähköautoilijoiden tulee ottaa Pohjoiseen matkustaessaan huomioon, että täällä on vielä harvakseltaan latausasemia. Reittiä ja pysähdyksiä kannattaa suunnitella etukäteen ja selvittää latauspisteiden välimatkat.

– Lapin teillä sääolosuhteet vaihtelevat suuresti. Siksi kannattaa aina katsoa, että renkaat ovat hyvässä kunnossa: urasyvyyden ja nastojen määrän lisäksi on tarkastettava ilmanpaine, Kurvinen sanoo.

Myös tuulilasin pyyhkijöiden kunto ja lasinpesunesteen pakkasen kestävyys on syytä tarkastaa. Tosin niitä yleensä tarvitaan Lapissa vasta loppukeväästä, kun lämpötila kohoaa nollan tienoille.

Lapsiperheiden monet matkapuuhat

”Isä, olemmeko pian perillä? Entä nyt? Joko?” Niin tuttuja kysymyksiä perheellisille matkantekijöille. Mikäpä sen mukavampaa kuin lähteä reissuun lasten kanssa, mutta ajomatka voi kiristää tunnelmaa. Ei nimittäin ole helppoa istuttaa useampaa lasta takapenkille useaksi tunniksi.

Yksi keino on lähteä matkaan aamuyöstä, jolloin lapset nukkuvat alkumatkan. Etenkin pääkaupunkiseudulta lähtiessä on niin paljon kilometrejä edessä, että aikaisella lähdöllä saa rauhoitettua ajomatkan alkuosan.

– Matkantekoa kannattaa myös tauottaa, poiketa vaikka kahville tai katsomaan jotain matkan varrella olevaa nähtävyyttä. Lomalle ehtii perille vähän hitaammallakin vaihteella, Ylipaavalniemi muistuttaa.

Nykyteknologia on oiva apu matkustamisessa. Kun verkkoyhteys on kunnossa ja älylaitteet täyteen ladattuina, muutama tunti hurahtaa takapenkillä hyvää leffaa katsoessa tai pelejä pelatessa. Äänikirjat ovat myös kiva koko perheen harrastus tai sitten jokainen voi nauttia kuulokkeilla omaa mielimusiikkiaan.

Eikä kannata unohtaa vanhoja perinteisiä autoleikkejä, kuten Laiva on lastattu tai vastaantulevien autojen laskukilpailua – jokainen perheenjäsen valitsee oman värin ja sitten lasketaan, että tuliko niitä punaisia, harmaita vai valkoisia autoja eniten. Kilpailun voittaja tietysti palkitaan seuraavalla huoltoasemalla.

Porokello-sovellus on autoilijan ystävä

Varo poroja! Poroja on Lapissa enemmän kuin ihmisiä. Siksi puhelimeen asennettava porohavainnoista varoittava Porokello-sovellus on autoilijan ystävä. Myös sääennusteisiin kannattaa suhtautua kunnioituksella eikä lähteä ajamaan huonossa kelissä.

– Suunnittele matkasi ajo-olosuhteet huomioiden. Jos sää niin vaatii, jää vaikka matkalle hotelliin yhdeksi yöksi. Ei tarvitse sitten jälkeenpäin katua, jos jotain sattuisi, Ylipaavalniemi neuvoo.

Erityisesti viikonloppuisin on pohjoisen teillä ruuhkaa mökkien vaihtopäivinä. Jos vain mahdollista, ajoita oma matkantekosi muihin aikoihin.

Ylipaavalniemen mukaan ennen koronaa Rovaniemelle matkasi huoltoreissulle myös norjalaisia. Naapurimaassa hintataso on sen verran korkeampi, että samalla hinnalla Suomessa saa autonhuollon ja hotelliyöt.

– Meillä on 11 huoltoa ympäri Suomen, Salosta Rovaniemelle. Jos auton kanssa tulee ongelmia kesken matkanteon, voi meille aina pysähtyä, hän toivottaa tervetulleeksi.

Huoltojen yhteystiedot

Koottu vinkkilista talven automatkoille
  • Tarkista tuulilasinpyyhkijöiden ja valojen kunto sekä lasinpesuneste
  • Tarkista renkaiden kunto, mm. ilmanpaine, urasyvyys sekä nastarenkaissa nastojen määrä. Ohjeet renkaiden tarkistukseen
  • Pidä huolta akusta – jos ajat pakkasella paljon lyhyitä matkoja, lataa akku välillä
  • Varaa autoon lämpimät vaatteet, heijastinliivi, taskulamppu, varoituskolmio, lumiharja ja lukkosulaa
  • Varaa matkantekoon riittävästi aikaa kelin mukaisesti ja pidä pitkällä matkalla tarpeeksi taukoja
  • Pakkaa turvallisesti. Suksiboksissa sukset matkustavat turvallisimmin eivätkä vie tilaa matkustajilta.
  • Pitkällä matkalla laitteiden akut tyhjenevät. Muista matkalaturit!
  • Pohjoisessa välimatkat ovat pitkiä – tankkaa ennakoiden ja sähköautolla matkatessasi suunnittele matkasi latauspisteiden mukaisesti
  • Jos matkaat Lappiin, asenna Porokello-sovellus
  • Nauti matkasta!

Lue lisää blogitekstejä

Ei kommentteja

Kommentoi

Kommentit lähetetään hyväksyttäväksi ennen julkaisua. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä sekä evästeistä.

Lue myös nämä

Sähköinen koeajopäivä Savonlinnassa 

Konesaimaan ovi avautui ahkerasti kevään kauppapäivässämme Savonlinnassa. Halukkaita koeajolle lähtijöitä...

Ennakkoluuloja sähköautoilusta: aloittelevan sähköautoilijan matkassa

Rinta-Joupin Autoliikkeen digitaalisen liiketoiminnan johtaja Susa Niemelä päätti testata...

Rinta-Joupin Autoliike pelasti karavaanarit pulasta Kempeleessä

Kiannon perheellä on ollut yllätyksiä matkailuauton kanssa. Onneksi niistä...

Kari suuntaa huoltoon ja autokaupoille mökkimatkalla

Kari Rännäli on asioinut Rinta-Joupin Autoliikkeessä Mikkelissä jo noin...

Yhteistyöllä parasta mahdollista palvelua

Rinta-Joupin Autoliikkeessä Rovaniemellä panostetaan siihen, että asiakkaat saavat parasta...

Henrik Hermansson jatkaa matkaa kaasuautolla

Täysin uusiutuva biokaasu on monelle autoilijalle vaivattomin ja edullisin...

Jaajo talvimatkalla perheen kanssa

Jaajo päätti lähteä talviselle reissulle perheen kanssa. Menopeliksi valikoitui...

Ystävykset Henna ja Mia kävivät yhdessä autokaupoilla: mukaan tarttuivat molemmille uudet autot

Hennan ja Mian kymmenen vuotta sitten alkanut ystävyys on...

KIA-koeajotarinoita Savonlinnasta

Olimme mukana kauppapäivässä Savonlinnan Konesaimaalla esittelemässä uusia Kian malleja...

Matkailuajoneuvojen maailma muuttuu – karavaanarit ovat yhä nuorempia ja matkustaminen houkuttelee vuoden ympäri

Karavaanarielämä on viime vuosina saanut uutta nostetta. Maata pitkin...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen

Tervetuloa Rinta-Joupin Autoliikkeen chattiin

Valitse palvelu