Rinta-Joupin Autoliike - Artikkelit - Käytetyt - Kannattaako ostaa dieselauto?

Kannattaako ostaa dieselauto?

|
Diesel auto

Jos ajat pitkiä matkoja ja arvostat auton moottorissa tehoa ja vääntöä, ympäristöystävällisyyttä unohtamatta niin vastaus on: “Kyllä kannattaa”. 

Erilaiset käyttövoimat herättävät mielikuvia ja tunteita joiden perusteella valitsemme useasti automme. Kokosimme alle muutaman täsmävinkin dieselauton hankintaa miettivälle tai sitä epäröivälle.

Mediassa on kohistu aika ajoin dieselautoista ja osa autoilijoista on alkanut epäröidä niiden ostoa. Suosio ja myyntimäärät ovat laskeneet kuitenkin vain murto-osan ja lasku kohdistuu lähinnä uusiin autoihin. Dieselauto on edelleen monelle paljon autoilevalle suomalaiselle paras vaihtoehto. Kun kysyntää on, auton arvokin pysyy hyvällä tasolla.  

Dieselautoilun kulut

Dieselautoista peritään käyttövoimaveroa, joka on perus ajoneuvoveroa suurempi. Verotuksesta huolimatta kulut saattavat olla pienemmät, jos autolla ajetaan pitkiä matkoja tai vedetään esimerkiksi peräkärryä tai matkailuvaunua. Sähköautolla tai hybridillä peräkärryn vetäminen harvemmin onnistuu tai kuorman täytyy ainakin olla pieni.

Dieselautojen polttoaineen kulutus on yleensä pienempi kuin esimerkiksi vastaavan bensiinikäyttöisen auton. Jos autossa on paljon kuormaa, kulutus nousee dieselautolla paljon maltillisemmin kuin bensiinikäyttöisellä autolla. Lisäksi dieselpolttoaineen hinta on alhaisempi kuin bensiinin, joten dieselauto on taloudellisempi vaihtoehto paljon ajavalle. Jos ajaa yli 20 000 kilometriä vuodessa, dieselauto on hyvä vaihtoehto, sillä se tulee erillisestä dieselverosta huolimatta edullisemmaksi kuin bensiini. Tankillisella dieseliä pääsee helposti 1000-1200 kilometriä, kun taas tankillisella bensiiniä pääsee noin 600-700 kilometriä. Dieselauton toimintasäde on siis huomattavasti bensiiniautoa pidempi.

Täältä löydät laskurin, jonka avulla voit verrata diesel- ja bensa-auton vuosittaisia kustannuksia.

Diesel on ympäristöystävällinen valinta

Koska nykyaikaisen dieselauton polttoaineen kulutus on pienempi, se myös tuottaa vähemmän ympäristölle ja ihmisille haitallisia hiilidioksidipäästöjä. Jos autossa on SCR- eli AdBlue-järjestelmä, vaaralliset päästöt ovat lähellä jopa nollaa. AdBlue on dieselmoottoreissa käytettävä lisäaine, jota käytetään SCR-teknologialla (Selective Catalytic Reduction) varustetuissa dieselajoneuvoissa. Lähes kaikissa uusimmissa dieselautoissa on SCR-järjestelmä.

Suomessa jalostetaan ”uusiutuvaa dieseliä”, joka valmistetaan yksinomaan jätteistä ja teollisuuden prosesseista syntyvistä tähteistä – jopa kaikesta saatavilla olevasta eläinrasvajätteestä. Valmistusprosessin kautta syntyy korkealaatuista dieseliä, joka tutkimusten mukaan palaa puhtaammin, tuottaa vähemmän karstaa ja parantaa moottorin suorituskykyä sekä vähentää huoltotarvetta.

Dieselautoa ei suositella pelkkään kaupunkiajoon

Pelkkään kaupunki- ja taajama-ajoon dieselautoa ei kuitenkaan suositella. Dieselautot ovat yleensä kooltaan suurempia raskaamman ja kalliimman rakenteen vuoksi. Kilometrejä täytyy tulla enemmän, että korkeampi käyttövoimavero tulee katettua ajossa. Dieselautoja moititaan usein myös melultaan kovemmaksi. Lisäksi dieselmoottori lämpenee melko hitaasti lyhyillä matkoilla, jonka takia talvisin lisälämmitin on usein tarpeen.

Tehoa ja vääntöä

Monet autoilijat arvostavat dieselmoottoria juuri sen ajo-ominaisuuksien ansiosta. Suomen ajo-olosuhteet ovat useasti melko haastavia ja sääolot vaihtelevia, joten tehoa ja vääntöä tarvitaan. Ohitustilanteet sujuvat jouhevammin kiihtyvyyden ansiosta, eivätkä teho ja vääntö lopu kesken ylämäessä tai vaikkapa peräkärryä vedettäessä. Ajo dieselmoottorilla on mukavaa.

Dieselauto vs. sähköauto

Diesel- ja sähköautolla yhteistä on hyvä vääntö ja hyötysuhde. Molemmilla päästään pieniin CO2-päästöihin, mutta sähköautoilla on kuitenkin vielä dieseliä parempi hyötysuhde.

Sähköautojen akkujen energiatiheys ei sen sijaan pääse lähellekään dieselpolttoainetta. Yhden ison dieselauton tankillinen dieseliä pitää sisällään enemmän energiaa kuin tuhat kiloa litiumioniakkuja. Lisäksi akkujen lataaminen on vähintäänkin melko hidasta. Niinpä sähköauto ei vielä pitkään aikaan ole vaihtoehto pitkää päivää mahdollisimman vähäisillä pysähdyksillä ajavalle dieselautoilijalle.

Alla olevasta linkistä löydät valikoiman dieselkäyttöisiä ajoneuvoja.

Kaikki diesel ajoneuvot

Lue myös nämä

Renkaiden vaihto

Milloin on sopiva aika vaihtaa kesärenkaat alle? Entä talvirenkaat?...

Käytetyn auton ostaminen

Oletko vaihtamassa autoa ensimmäistä kertaa, tai onko viime kerrasta...

Led-lisävalot – tehoa kaukovaloihin

Hyvä näkyvyys on ajoturvallisuuden kannalta kaiken a ja o....

Ammataito ja nopeus ratkaisi yrittäjän valinnan

Rovaniemeläinen Lassila & Tikanojan kiinteistöpalveluiden myyntipäällikkö Tommi Hyvönen on...

Ystävällinen palvelu saa palaamaan merkkihuoltoon

Jyväskylässä asuva Erkki Pänkäläinen laskeskelee, että hänellä on menossa...

BMW-merkkihuolto on pitänyt tiellä jo yhteensä yli miljoona kilometriä

Kangasniemellä asuvalla Jari Lievonen osti ensimmäisen bemarinsa vuonna 2007,...

Ongelmanratkaisukyky on loistavaa merkkihuollossa

Helsinkiläinen Arto Huttunen ajelee jo viidennellä Skoda Octavialla. Auton...

Yrittäjä arvostaa nopeaa toimintaa

Oululaisessa autovuokrausfirma Casahouse Rentissä on kolmisenkymmentä pakettiautoa, joiden päähuoltopaikaksi...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen