Rinta-Joupin Autoliike - Artikkelit - Omistaminen - Katsastus tulossa

Katsastus tulossa

|
Honda huolto

Määräaikaiskatsastuksessa tarkastetaan ajoneuvosi kunto, turvallisuus liikenteessä ja päästömäärät, ja että rekisteriin merkityt tiedot täsmäävät. Kokosimme oppaan, jonka avulla varmistat, että ajoneuvosi katsastusasiat ovat kunnossa.

Voit tarkistaa ajoneuvosi seuraavan määräaikaiskatsastuksen ajankohdan katsastustodistuksesta, rekisteröintitodistuksen teknisestä osasta, jonka saat katsastuksesta, tai Trafin sähköisissä palveluissa. Katsastuslainsäädäntö muuttui 20.5.2018, joten siirtymäaikana katsastat autosi ensin vanhan lainsäädännön mukaisesti hyväksytysti ja vasta seuraavalla kerralla uudistetun säädöksen mukaisesti. Uusien säännösten mukaan edellinen katsastuspäivä määrittää, milloin seuraava katsastus on viimeistään suoritettava. Aiemmin katsastus määräytyi auton käyttöönottopäivän mukaan.  Määräaikaiskatsastuksen aikaväli on yhä 4 kuukautta.

Jotkut Rinta-Joupin toimipisteistä voivat myös viedä auton katsastukseen puolestasi. Kysy lisää paikallisesta toimipisteestäsi. Jos saat katsastuksesta korjauskehotuksia tai ajoneuvosi hylätään katsastuksessa, tuo korjauslista meille, niin laitamme autosi kuntoon jälkitarkastusta varten.

Henkilöauton katsastus

Uusi auto katsastetaan viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä.

Ensimmäisen katsastuksen jälkeen (4 vuotta käyttöönotosta) auto on katsastettava viimeistään kahden vuoden kuluttua uudestaan. Katsastus on tehtävä viimeistään samana päivämääränä,  jolloin edellinen katsastus tehtiin. Katsastuksia jatketaan kahden vuoden välein, kunnes auton käyttöönotosta on kulunut 10 vuotta. Sen jälkeen auto pitää katsastaa joka vuosi, aina viimeistään vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta.

Yli 10 vuotiaat autot katsastetaan joka vuosi, viimeistään vuoden kuluttua siitä päivästä, jona katsastus tehtiin edeltävänä vuonna.

Pakettiauton katsastus

Pakettiauto katsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Tämän jälkeen pakettiauto on katsastettava vuosittain, viimeistään vuoden kuluttua siitä päivästä, jona katsastus tehtiin edeltävänä vuonna..

Peräkärryn, matkailuvaunun ja veneenkuljetusperävaunun katsastus

Peräkärry katsastustarpeeseen vaikuttaa peräkärryn paino ja luokka. O1-luokan kevyitä, alle 750 kg painavia peräkärryjä ei katsasteta lainkaan. O2-luokan 751 kg–3 500 kg painavat perävaunut (myös matkailu- ja veneenkuljetusperävaunut), katsastetaan ensimmäisen kerran kahden vuoden kuluttua käyttöönotosta kalenterivuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen kahden vuoden välein aina vuoden loppuun mennessä.

Mopoauton katsastus

Mopoauto katsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään 3 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Seuraava katsastus on 2 vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta. Sen jälkeen katsastus on tehtävä vuosittain, aina viimeistään vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta. Jos mopoauton ensimmäinen katsastus tehdään myöhemmin kuin 3 vuoden kuluttua käyttöönotosta, sitä seuraava katsastus on joka tapauksessa 5 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä.

Moottoripyörän katsastus?

Moottoripyörille ei tehdä Suomessa määräaikaiskatsastuksia. Uusi moottoripyörä on hyväksytty rekisteröintikatsastuksessa ennen ensirekisteröintiä. Yksilöllisesti valmistettu moottoripyörä luokitellaan uudeksi ajoneuvoksi, joka on rekisteröintikatsastettava ennen liikennekäyttöönottoa.

Vinkit ennen katsastusta

Käy aina ennen katsastusta läpi autosi kunto niin hyvin kuin pystyt. Etenkin valojen polttimot, rekisterikilven valon toimivuus ja rengaspaineet on helppo käydä läpi ja laittaa kuntoon jo etukäteen.

Jos tiedossasi on isompi vika, jota et itse voi korjata, käänny lähimmän Rinta-Joupin Autoliikkeen puoleen. Kun laitat autosi pikkuviat ja isommatkin kuntoon ennen katsastusta, pääset todennäköisemmin läpi ensimmäisellä kerralla ja säästät katsastuskustannuksissa.

Etsi lähin toimipiste Varaa aika huoltoon

Lue myös nämä

Kannattaako ostaa dieselauto?

Jos ajat pitkiä matkoja ja arvostat auton moottorissa tehoa...

Renkaiden vaihto

Milloin on sopiva aika vaihtaa kesärenkaat alle? Entä talvirenkaat?...

Syyshuolto huolehtii turvallisuudesta

Syksyn tullessa on aika tehdä tarkistuksia, jotka tekevät ajamisesta...

Näin laitat autosi kevätkuntoon

Talven vaihtelevat lämpötilat ja sääolot laittavat auton koville. Nyt...

Ohjauskulmien ja aurauskulmien tarkastus

Epätasaiset alustat, kuopat ja tärinä varsinkin talviajossa voi vaikuttaa...

Sijaisauto käyttöön huollon ajaksi

Kaipaatko sijaisautoa huollon ajaksi? Ei hätää. Rinta-Joupin Autoliike järjestää...

Polkupyörä lainaan huollon ajaksi

Tuliko autoon yllättävä huoltotarve, mutta arjen pitäisi pyöriä siitä...

Sähkötoiminen takaluukku helpottaa elämää

Monissa uusissa autoissa on takaluukun perinteisten pumppujen tilalla sähkömoottorit,...

Avaimeton käynnistys – Keyless system

Kuinka monta taskua joudut käymään läpi, ennen kuin saat...

Toimi näin autokolarin sattuessa – kolarikorjaamo auttaa

Olitko ensimmäistä kertaa kolarissa? Rinta-Joupin kolarikorjaamossa autetaan sinua kaikessa...

Rinta-Jouppi myymälät

Yli 4000 ajoneuvoa sinua lähimmästä myymälästä.

Etsi lähin toimipiste

Varaa aika huoltoon

Varaa aika netissä, chatissä tai soittamalla lähimpään huoltoon.

Ajanvaraukseen