Hyppää sisältöön

Sähköauton lataus onnistuu helposti kotona ja matkan varrella

Sähköauton lataus on yhtä helppo toimenpide kuin bensan tankkaus, sillä tarvitset vain sopivan kaapelin ja latauspisteen. Latauksesta on hyvä kuitenkin tuntea muutamat nyrkkisäännöt, jotta matkanteko on mahdollisimman sujuvaa.

Lue sähköauton latausvinkit, joita kertovat kaksi Rinta-Joupin Autoliikkeen kokenutta sähköautoilijaa.

Missä kaikkialla sähköauton voi ladata?

Sähköautojen suosio kasvaa Suomessa kovaa vauhtia, mikä tarkoittaa myös laajenevaa latausverkostoa. Sähköautoille on useita latauspaikkoja, jotka voi jaotella yksityisiin ja julkisiin.

Sähköautojen latauspisteitä:

Itse lataus on toimenpiteenä varsin simppeli, sillä sähköauton kaapeli kiinnitetään ensin autoon, ja toinen pää latauslaitteeseen. Lataus alkaa lähes aina automaattisesti, tai sitten voit klikata sen päälle auton sovelluksesta.

Sähköauton latausta helpottaa se, että auton mukana tulee pistokkeisiin ja latausasemiin sopivat kaapelit ja usein myös verkkovirtalaturi, jota voit käyttää tilapäisesti.

Selvitä ensin, sopiiko pistoke sähköautolle

Vaikka sähköautot saavat virtaa monesta eri sähkönlähteestä, mitä tahansa virtapistoketta ei kannata käyttää turvallisuussyistä.

Esimerkiksi kodinkoneiden pistokkeet on tarkoitettu pienemmälle kuormalle, minkä vuoksi sähköauton lataus voi rikkoa sulakkeita.

– Tavallinen pistoke on hidas lataamaan, mutta suurempi riski on se, että sähköauton tarvitsema voimavirta on liian suurta, jolloin lataus voi polttaa sulakkeen. Kannattaa aina katsoa etukäteen, sopiiko pistoke ja sen voimavirta sähköauton lataukselle, Teslalla ajanut Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjä Joona Rihkola sanoo.

Pistokkeista ja latauspaikoista kannattaa siis tietää ennen kaikkea se, soveltuuko pistoke sähköautolle. Varminta on ladata sähköauto sille tarkoitetusta latausasemasta.

Joona Rihkola WALLe latausasema | Rinta-Joupin Autoliike
”Kotilatausasema on usein kustannustehokkaampi, etenkin jos kilpailuttaa sähkösopimuksensa”, vinkkaa Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjä Joona Rihkola WALLe-kotilatausaseman vierellä.

Sähköauton lataus kotona on kaikista helpointa

Sähköauton lataus on kätevintä kotona, sillä voit laittaa latauksen päälle aina silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Myös taloyhtiön kanssa on hyvä keskustella latausaseman hankkimisesta.

Latauspiste kotona on käytännöllinen ja toimintavarma, sanoo Kia Niro Electricillä ajava Rinta-Joupin Autoliikkeen Mikkelin toimipisteen vaihtoautopäällikkö Henrik Moilanen.

– Omakotitaloomme hankittu latausasema oli ehdottoman hyvä investointi. Vaikka meillä lapsiperheessä laulaa moni sähkölaite pitkin päivää, sulakkeet eivät kuormitu sähköauton omassa pistokkeessa. Pistokemallina on eurooppalainen standardi Type2, joka sopii käytännössä kaikkiin uusiin sähköautoihin.

Yön yli -lataus on helpointa, sillä akut latautuvat kuin huomaamatta valmiiksi.

– Aina kun lähdemme kotoa, on “tankki täynnä”. Tämä helpottaa tavallista arkea paljon, sanoo Henrik, jonka perheessä sähköautoa käytetään niin työmatkoihin kuin lasten harrastuskyyteihin.

Latausaseman asennukseen kannattaa tilata aina virallinen sähköasentaja paikalle, Henrik muistuttaa.

Kotilatausaseman etu on myös se, että sen kohdalla voi tehdä itselle sopivia energiavalintoja.

– Kotilatausasema on usein kustannustehokkaampi, etenkin jos kilpailuttaa sähkösopimuksensa. Siitä saa myös energiaystävällisemmän käyttämällä ympäristöystävällistä sähköä, Joona sanoo.

Kuinka paljon lataus vie aikaa ja kustannuksia?

Suurin ero bensan tankkaukseen verrattuna on sähköauton lataukseen kuluva pidempi aika.

Latauksen tarve riippuu esimerkiksi akuston koosta, auton mallista sekä siitä, kuinka pitkiä matkoja suunnittelet ajavasi. Nyrkkisääntönä sähköautoa tarvitsee ladata noin 12–20 tunnin välein.

Latausasemat jaotellaan kolmeen eri nopeusluokkaan; hitaisiin, keskinopeisiin ja pikalatureihin, joista viimeisin lataa nopeimmillaan tunnissa.

Sähköautoa arjessaan käyttäneet Henrik ja Joona eivät koe, että sähköauton lataukseen kuluva aika olisi pois muusta arjesta.

Henrikin 64 kwH-akkuisen Kian lataus sujuu arkiaskareiden lomassa.

– Jos lataisin akun täysin tyhjästä täyteen, se veisi noin 7 ja puoli tuntia. Harvoin akku on kuitenkaan täysin tyhjä, ja monesti lataamme akkua pari tuntia, kun saavumme töistä kotiin.

Monia kiinnostaa myös latauksen hinta. Se puolestaan riippuu muun muassa siitä, lataatko auton maksullisesta latauspisteestä, millainen sähkösopimus sinulla on kotona, ja kuinka pitkään auto on laturissa.

Kun käytät julkisia latauspisteitä, pieni vertailu kannattaa.

– Kannattaa ladata eri latauspisteiden tarjoajien sovelluksia kännykkään, niin voit vertailla hintoja mobiiliappista ennen, kuin suuntaat latauspaikalle, Joona vinkkaa.

Kokonaisuutena sähköauton lataus käynyt vähemmän kukkaron päälle, kun Joona ja Henrik vertaavat sitä aiempiin bensa-autoihinsa.

– Kun vaihdoimme sähköautoon, tankkauskustannukset ovat laskeneet yli puoleen siitä, mitä dieselin tankkaus aiemmin maksoi, Henrik sanoo.

Latausmaksujen lisäksi on hyvä huomata, että sähköauton käyttökustannukset ovat huokeammat.

Henrik Moilanen Kia Niro Electric
Latauspiste kotona on käytännöllinen ja toimintavarma, sanoo Rinta-Joupin Autoliikkeen Mikkelin toimipisteen vaihtoautopäällikkö Henrik Moilanen.

Sähköauton äly helpottaa latauksen suunnittelua

Sähköauton latauksessa on vaikea tehdä suuria virheitä jo siksikin, että autojen älykkyys opastaa sinua lataukseen. Moni auto ilmoittaa jäljellä olevan toimintamatkan itse, ja huomauttaa, kun on aika suunnata latauspisteelle.

Latausasteen säätäminen auton sovelluksen kautta on kätevä ominaisuus, sillä sähköautoa ei kannata ladata jatkuvasti täyteen.

– Moni sähköautovalmistaja suosittelee, että akku ladataan sitten, kun sitä on merkittävästi kulutettu. Aivan loppuun akkua ei tarvitse ajaa, mutta kuten puhelimissa, akkua ei kannata pitää jatkuvasti 100 % varauksessa, Joona vinkkaa.

– Kun säädät latausasteen vaikkapa 80 % saakka mobiilisovelluksesta, voit jättää auton latauspistokkeeseen huoletta. Tällöin akku ei lataa täyteen, vaikka se olisikin laturissa kiinni pidempään, hän täydentää.

Jos sähköauton lataus mietityttää, kannattaa kääntyä automyyjän puoleen.

– Sinun ei tarvitse tietää kaikkea sähköautojen pistoketyypeistä, kaapeleista tai kWh-lukemista, sillä koeajon yhteydessä me neuvomme latauksen tarvittaessa kädestä pitäen, Henrik muistuttaa.

Voit hankkia kauttamme myös helppoasenteisen latausaseman kotiin.

Sähköauton latauksen muistilista

Tule koeajamaan sähköauto lähimpään liikkeeseesi!