Hyppää sisältöön

sähköautot

Vastuullisuus sekä taloudellisuus on nykyään keskeinen valintakriteeri auton hankinnassa. Meiltä löydät uudet sekä käytetyt sähköautot.

Taloudellisuuden lisäksi sähköautot kiihtyvät nopeasti ja ovat hiljaisia käyttää. Sähköautot ovat erinomaisia käyttöautoja myös pakkasella. Sähköautojen akkutakuu on parhaimmillaan jopa kymmenen vuotta ja miljoona kilometriä, kuten Toyotan uutuusmallissa bZ4X.

Täyssähköautot ovat nimensä mukaisesti täysin sähköllä toimivia autoja. Ne eivät siis käytä lainkaan polttonestettä toimiakseen.

Hybridiautot käyttävät energialähteenä sähkön lisäksi polttonestettä. Hybridi onkin sähköauton ohella trendikäs ja suosittu autovaihtoehto.

Plug-in-hybridit tunnetaan myös nimellä ladattava hybridi tai pistokehybridi. Plug-in-hybridiautoissa on latauspistoke, jonka avulla auton akut voidaan ladata ulkoisesta sähkönlähteestä. Ladattava hybridi pystyy käyttämään sähköä enemmän kuin tavalliset hybridiautot.

Polestar

Polestar on Ruotsalainen automerkki, joka keskittyy sähköisiin suorituskykyautoihin ja kestävään liikkuvuuteen. Se syntyi alun perin Volvo Carsin ja kiinalaisen Geely Holding Groupin yhteistyön tuloksena. Polestar erottuu autoteollisuudessa ainutlaatuisella tavalla yhdistämällä korkean suorituskyvyn, tyylikkään muotoilun ja huippuluokan teknologian ekologiseen ajatteluun.

Ensimmäinen tuotantomalli, Polestar 1, esiteltiin vuonna 2017 ja se on ladattava hybridi GT, jossa yhdistyvät bensiinimoottori ja sähkömoottorit. Myöhemmin Polestar laajensi valikoimaansa täyssähköisillä malleilla. Polestar 2, esitelty vuonna 2019, on kompakti sähköauto, joka kilpailee Teslan Model 3:n kanssa. Se tarjoaa vaikuttavan toimintamatkan ja tyylikkään skandinaavisen muotoilun.

Tesla

Tesla, perustettu vuonna 2003 Elon Muskin toimesta, on yksi maailman tunnetuimmista sähköautojen valmistajista ja innovatiivisista teknologiayrityksistä. Se on mullistanut autoteollisuutta tuomalla markkinoille korkealaatuisia, tehokkaita ja ympäristöystävällisiä sähköautoja, jotka ovat saavuttaneet laajan suosion ympäri maailmaa.

Tesla on tullut tunnetuksi erityisesti Model S-, Model 3-, Model X- ja Model Y -malleistaan. Nämä autot ovat tunnettuja pitkästä toimintamatkastaan, nopeasta kiihtyvyydestään ja edistyksellisestä autopilotistaan, joka tarjoaa puoliautomaattisen ajoelämyksen.

KIA EV6

Kia EV6 on Etelä-Korean autonvalmistajan Kian ensimmäinen täyssähköinen ajoneuvo, joka esiteltiin vuonna 2021. Se edustaa Kian siirtymistä kohti kestävämpää liikkuvuutta ja tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon ympäristötietoisille kuljettajille.

EV6:n muotoilu erottuu edukseen modernilla ja virtaviivaisella ulkonäöllään. Se perustuu uudelle Electric-Global Modular Platform (E-GMP) -alustalle, joka mahdollistaa suuren akkukapasiteetin ja pitkän toimintamatkan. EV6 on saatavana eri varustelutasoilla ja akkukapasiteeteilla, tarjoten jopa yli 500 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella.

Sähköauton verotus Jukka Myntti

Sähköauton verotus

Sähköauton verotus Suomessa muuttui vuoden 2022 alusta, kun uusien sähköautojen vero poistui. Vuosittain maksettava ajoneuvovero jakautuu sähköauton perusveroon sekä sähköauton käyttövoimaveroon. Autokannan sähköistymisen edistämiseksi täyssähköautojen ja vetyautojen autovero poistettiin kokonaan. Sähköauton veron poiston myötä täyssähköautojen hinnat laskivat keskimäärin noin 1500 euroa.

Sähköauton lataus Henrik Moilanen

Sähköauton lataus

Sähköautojen suosion kasvaessa myös sähköautojen latauspisteitä on tullut lisää. Sähköautojen latauspisteisiin lukeutuvat mm. sähköauton latausasema kotiin, taloyhtiön autopaikan latauspaikka, julkiset latauspisteet esimerkiksi ostoskeskuksissa, parkkihalleissa ja huoltoasemilla sekä työpaikan latauspiste. Sähköauton lataus on yhtä helppo toimenpide kuin bensan tankkaus, sillä tarvitset vain sopivan kaapelin ja latauspisteen. 

Sähkö- ja hybridiautojen sanasto ja lyhenteet

EV (Electronic Vehicle)

on yleisnimitys kaikille sähköautoille. Täyssähköauton akku latautuu pelkällä latausasemalta ladattavalla sähköllä, mutta sähkömoottoreita käytetään myös hybridiautoissa.

Hybridiauto

tarkoittaa autoa, joka käyttää kahta tai useampaa voimanlähdettä, kuten sähkö- ja polttomoottorin yhdistelmää. Hybridiautossa voidaan käyttää myös kaasua polttoaineena.

HEV (Hybrid Electric Vehicle)

on niin kutsuttu perinteinen tai “itselataava” hybridiauto, jota ei voi ladata pistokkeesta. HEV-auton akusto saa virtansa esimerkiksi jarrutusenergiasta ja polttomoottorista.

PHEV (Plug in Hybrid Electric Vehicle)

eli ladattava hybridi, plug-in-hybridi tai pistokehybridi tarkoittaa hybridiautoa, jonka voit ladata latausasemasta. PHEV-autolla voit siis ajaa pidempiä matkoja pelkällä sähköllä.

BEV (Battery Electric Vehicle)

tarkoittaa täyssähköautoa, joka saa käyttövoimansa vain pistokkeen kautta ladattavasta sähköstä.

FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle)

eli polttokennoauto on sähköauto, joka toimii polttokennolla. Auton oma polttokennojärjestelmä tuottaa liike-energiaksi tarvittavaa sähköä yleisimmin vedystä ja hapesta.

AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System)

-järjestelmä on sähkö- ja hybridiautoissa oleva keinotekoinen varoitusäänijärjestelmä, joka auttaa jalankulkijoita huomaamaan hiljaisemmat autot. Koska sähkö- ja hybridiautojen moottorit eivät ole yhtä äänekkäitä kuin polttomoottorit, AVAS kehitettiin muiden tielläliikkujien turvaksi havaitsemaan autot äänen perusteella. Nykyään kaikissa uusissa sähkö- ja hybridiautoissa tulee olla AVAS-järjestelmä.

EREV (Extended Range Electric Vehicle)

on nimitys täyssähköautolle, joka pystyy tuottamaan sähköä ajon aikana pienestä moottorista tai generaattorista. Tämä pidentää auton toimintamatkaa.

ICE (Internal Combustion Engine)

-lyhenne kuullaan usein sähköautojen yhteydessä, vaikka se tarkoittaa päinvastaista: ICE on perinteinen polttomoottoriauto.