Hyppää sisältöön

Ajoneuvojen polttoaineiden eri muodot

Suomen 2,7 miljoonasta liikennekäytössä olevasta henkilöautosta 70,8 % on bensiinikäyttöisiä ja 28,1% dieselkäyttöisiä. Nämä käytännölliset polttoaineet ovat kaikkien tuntemat ja siksi myös helppo valinta autoa ostaessa.

Kun ajomäärät ovat vähäisiä ja ne tapahtuvat pääasiassa taajama-alueella, bensiini on järkevä ja hyvä valinta. Laaja tankkausasemien verkosto ympäri maailmaa on yksi bensa-autojen eduista.
Bensa-auto on monipuolinen ja energiatehokas joka paikan kulkupeli lyhyille ja myös pidemmillekin matkoille. Tiesitkö, että minkä tahansa bensa-auton voit lisäksi muuttaa halutessasi kaasuautoksi? Bensiiniautoon asennetaan vain vanhan toimintajärjestelmän rinnalle kaasusäiliöt, -ohjaus, ja -syöttöjärjestelmät.

Lähes 30 % Suomen autokannasta on dieseleitä. Paljon autolla matkaavalle diesel on edelleen oiva valinta. Jos kilometrejä taittuu mittariin vuosittain yli 20 000, on diesel yksi parhaimmista valinnoista käyttövoimaverosta (dieselvero) huolimatta. Uudet dieselmallit ovat lisäksi nykyisin huomattavasti puhtaampia sekä hiilidioksidipäästöiltään pienempiä. Kun yhdistetään uusi EURO6-luokan dieselmoottorilla varustettu auto sekä uusiutuva diesel, saadaan sähköautoakin pienemmät kokonaispäästöt.

Kaasuako?

Kaasunjakeluverkostot maailmanlaajuisesti ovat lisääntyneet, niin myös kaasuautojen määrä. Lähes kaikki tällä hetkellä markkinoilla olevat kaasuautot ovat kaksikäyttöisiä, joka tarkoittaa, että käyttövoimana voidaan käyttää sekä bensiiniä että maa- tai biokaasua. Kaasuautojen etuna on kahvihuonepäästöjen pienentyminen sekä käyttövoiman edullisuus. Biokaasu on täysin uusiutuva polttoaine ja maakaasu taas on luonnonkaasu. Suomessa tankattava biokaasu on 100 % suomalaista, onhan se valmistettu suomalaisten yritysten, kotitalouksien sekä maatalouksien biojätteistä. Kaasuautolla ajaminen on huoletonta, koska voit kaasutankkausaseman puuttuessa tankata autoon myös bensiiniä.

g-tec-lataus

Sähköstä voimaa -hybridiautot lisääntyvät

Ilmastokysymysten lisääntyessä myös vaihtoehtoisten polttoaineiden kysyntä on kasvanut. Ilman laatu sekä hiilidioksidipäästöt ovat edistäneet uusiutuvien energialähteiden polttoainemuotoja.

Suosituimpana vaihtoehtoisena polttoaineena on tällä hetkellä sähkö. Tutustu sähköautojen eri muotoihin ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Säästä ajamalla

Toyota Rav4 2.5 Hybridi

Sähköllä ajaminen näkyy muuallakin kuin lompakossa, koska ympäristön vaikutukset ulottuvat huomattavasti lompakkoa pidemmälle. Sähköautolla ajettaessa ilman saastuminen, hiilidioksidipäästöt ja fossiilisten polttoaineiden, kuten bensiinin ja dieselin, käyttö on vähäistä. Maksimaalista säästöä havittelevan kannattaa lisäksi käyttää yösähköä. Käyttämällä lataukseen aurinkoenergiaa, päästöt ovat enää minimaaliset. Lisäksi kaikissa hybrideissä jarrutusenergian muuttaminen sähköksi on suurimpia taloudellisuuteen vaikuttavia etuja.

Täyshybridiauto eli itselataava hybridiauto on helppo valinta kenelle vain! Täyshybridi lataa auton akun ajon aikana ja valitsee automaattisesti parhaimman mahdollisen voimanlähteen polttomoottorin ja sähkömoottorin välillä ajon aikana. Kevythybridissä oleva sähkömoottori taas avustaa auton polttomoottoria, eikä tällöin pysty yksinään liikuttamaan autoa. Nämä kaksi hybridivaihtoehtoa tuottavat tarvitsemansa energian auton polttoaineista, näitä ei siis ole mahdollista ladata muualta tulevasta lähteestä. Parhaimmillaan täyshybridi- ja kevythybridiautot ovat kaupunkiajossa, jossa tulee väistämättä paljon hidastuksia ja kiihdytyksiä. Hybridien akkujen kapasiteetti on kuitenkin hyvin rajallinen, jonka vuoksi kaupunkiajossa täyshybridistä on enemmän hyötyä kuin maantieajossa. Useimmiten ei ladattava- hybridi onkin perheen kakkosauto, koska se tuo parhaan taloudellisen hyödyn juuri lyhyillä ajomatkoilla.

Ladattavat hybridit eli plug-in hybridit tai pistokehybridit ja täyssähköautot ovat suosittuja kotitalouksien ykkösautoina. Täyssähköauton toimintasäde on laaja -jopa 550 km. Täyssähköauto kuitenkin tarvitsee vakituisen latauspisteen, mikä asettaa tiettyjä vaatimuksia kiinteistölle. Ladattavat hybridit luokitellaan sähköautoiksi, koska ne eivät tarvitse polttomoottoria ja autojen akkuja voidaan ladata ulkoisesta lähteestä. Ladattavissa hybrideissä on suurempi sähkön varastointikapasiteetti kuin tavallisessa hybridissä, jolloin toimintasäde sähköajossa onkin pääsääntöisesti yli 50 kilometriä. Useimmiten tämä kilometrimäärä riittää työmatkoihin kertyviin kilometreihin.  Mikä onkaan mukavampaa kuin ajaa vapaa-ajan- ja työmatkat edullisesti, äänettömästi ja päästöttömästi!

Jokaisella autoilijalla on omat tarpeensa, siksi joillekin täyshybridi auto sopii huomattavasti paremmin kuin lataushybridi. Koeajamalla ja tutustumalla eri sähköautomalleihin myymälöissämme, löydät juuri sinun tarpeisiisi parhaimman vaihtoehdon!

Selaa vaihtoautojen valikoimaa