Hyppää sisältöön

Hybridiauton ABC: kenelle se sopii ja milloin se kannattaa?

Mikä on hybridiauto, miten se toimii ja kenelle se sopii? Hybridiautojen suosio on kovassa kasvussa, mutta monelle hybridi on vielä uusi asia. Kokosimme tietoiskun, joka valottaa hybridien maailmaa.

Vinkkejä ja vastauksia antavat Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntipäälliköt Pyry Kylävainio Raumalta ja Valtteri Laakko Oulusta.

Mikä on hybridiauto ja miten se toimii?

Hybridiautossa on nimensä mukaisesti kaksi eri voimanlähdettä. Bensalla tai dieselillä toimivan polttomoottorin lisäksi hybridiautossa on siis sähköakku tai kaasutankki. Hybridiauto yhdistää kahden voimanlähteen parhaat puolet.

Hybridiautojen mallit

  1. Kevythybridin sähköakku avustaa polttomoottoria etenkin liikkeelle lähtiessä. Kevythybridi ei kulje pelkällä sähköllä, mutta sähköavuste vähentää polttoaineen kulutusta.
  2. Ladattava hybridi eli plug-in-hybridi ladataan johdon kautta latausasemasta, kuten sähköauto. Tällä hybridillä voit ajaa pidempiä matkoja pelkällä sähköllä. Sähkön kantamasta ei tarvitse huolehtia, sillä polttomoottori avustaa perille, jos akusta loppuu virta.
  3. Itselataavan hybridin akku latautuu esimerkiksi jarrutusten aikana. Yleensä itselataava auto valitsee automaattisesti, milloin se käyttää sähkö- tai polttomoottorivoimaa. Itselataavasta käytetään myös nimitystä HEV (Hybrid Electric Vehicle).
  4. Kaasuhybridiauto sisältää bensatankin lisäksi kaasutankin, johon voit tankata joko uusiutuvaa biokaasua tai maakaasua.

”Kevythybridi on lähimpänä perinteistä polttomoottoriautoa, ja ladattava hybridi on jo puoliksi sähköauto.”

Pyry Kylävainio Camry hybridi
”Hybridiauto käy aivan kaikille”, toteaa Rauman Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntipäällikkö Pyry Kylävainio.

Kenelle hybridi sopii ja millaiseen ajotarpeeseen?

Kun kysytään, kannattaako ostaa hybridi, vastaus on selvä. Sekä Valtteri että Pyry vakuuttavat, että jokaiselle autoilijalle löytyy sopiva hybridi.

– Hybridiauto käy aivan kaikille, eikä ole tullut vastaan tilannetta, etteikö hybridi sopisi. Toki hybridimalli täytyy valita oikein omien ajotarpeiden mukaan, Pyry sanoo.

Mitä sitten kannattaa miettiä, kun on ostamassa hybridiautoa? Käytännössä samoja asioita, kun minkä vain auton oston tai vaihdon yhteydessä.

– Hybridiauto kannattaa valita ennen kaikkea sen perusteella, kuinka pitkiä matkoja ajat päivittäin.  Moni pärjää kaupunkiajossa pelkästään ladattavan hybridin sähköllä, mutta pitkää matkaa ajavalle itselataava tai kevythybridi on hyvä valinta, Valtteri sanoo.

Seuraava asia on miettiä, onko sinulla mahdollisuus ja mielenkiintoa ladata hybridiä.

– Jos hybridille ei ole latausmahdollisuutta kotona tai töissä, itselataava hybridi on täydellinen vaihtoehto, Pyry sanoo.

Hybridiä ostaessa on hyvä myös varmistaa, että sen vetokyky riittää ajotarpeisiisi.

– Jos haluat vetää autolla peräkärryä, matkailuvaunua tai venetraileria, tarkista auton sallimat vetopainot. Suurin osa hybrideistä tarjoaa riittävästi vetokykyä raskaan kuorman vetämiseen, Valtteri sanoo.

Hybridillä ajelet yhtä mukavasti kuin perinteiselläkin autolla

Entä millaista on hypätä hybridin rattiin? Tiedät tämän parhaiten koeajossa, mutta hybridillä ajat vähintään yhtä mukavasti kuin polttomoottoriautoilla. Kevythybridi on matalan kynnyksen hybridimalli, sillä teknologia on pitkälti samaa kuin polttomoottoriautossa.

– Kevythybridillä ajo ei käytännössä eroa millään tavoin bensa- tai dieselautosta. Hyvä puoli on tietenkin se, että polttoainetta säästyy, kun sähkömoottori avustaa liikkeelle lähtiessä, Valtteri sanoo.

– Itselataavalla kaasutellessa et huomaakaan, kuinka kätevästi auto hyödyntää sähkövirtaa, hän täydentää.

Ladattavat hybridit muistuttavat eniten sähköautoa, jonka varmistuksena polttomoottori toimii.

– Ladattavan hybridin ajokokemus on sähköllä ajaessa miellyttävän hiljainen ja tasainen, koska moottorin ääntä ei kuulu. Sähkö avustaa kätevästi myös kiihdytyksissä, Valtteri sanoo.

Entä pääseekö hybridillä varmasti yhtä pitkälle kuin polttomoottoriautolla? Tätä ei tarvitse epäillä, koska hybridillä voit ajella yhtä lailla Lappiin lomamatkalle.

– Hybridin suorituskyky on aina yhtä hyvä kuin perinteisessä polttomoottoriautossa. Jos ladattavan hybridin sähkövirta loppuu, polttomoottorin avulla pääset perille, Valtteri vinkkaa.

Entä se akku, täytyykö siitä huolehtia?

Hybridiautojen akkujen kesto on yleisimpiä kysymyksiä, joita hybridien ostajat pohtivat. Kestääkö se varmasti, entä tarvitseeko sitä vaihtaa? Meillä on kuitenkin rauhoittavia ajatuksia hybridien akkujen kestoa pohtiville. On toki tärkeää tarkastaa akun takuut, mutta käytännössä hybridien akut ovat hyvin kestäviä.

– Hybridiauton akun vaihtotarvetta ei oikeastaan tarvitse miettiä sen enempää kuin bensa-auton moottorin vaihdon tarvettakaan. Monesti otsikoissa revitellään akkujen kestolla ja se jää helposti mieleen, Valtteri selventää.

Hybridiautojen akuille myönnetään kattavat takuut, ja lisäksi akkuteknologia on varmaa ja vakiintunutta. Käytännössä hybridien akut suunnitellaan kestämään koko auton käyttöiän ajan, vaikka kulumista toki tapahtuu. Hybridistä kannattaa pitää tietenkin yhtä hyvää huolta kuin mistä vain autosta. Auton huolto valtuutetussa merkkiliikkeessä kannattaa aina.

– Monet merkit tarjoavat todella kattavan turvan hybridien akuille, kun auto huolletaan merkkihuoltamossa. Esimerkiksi Toyotan hybridiautojen akkuturva on peräti 10 vuotta tai 350 000 ajokilometriä, Pyry sanoo.

Katso merkkihuoltopisteemme täältä.

Valtteri Laakko Jeep Wrangler hybridi
”Hybridiautot ovat tulevaisuutta”, uskoo Oulun Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntipäällikkö Valtteri Laakko.

Hybridi on tullut jäädäkseen: säästö ja ekologisuus houkuttavat

Hybridiautojen suosion taustalla on kaksi selkeää syytä. Ensimmäinen on se, että auton käyttökustannukset voi saada paljon pienemmäksi kuin bensa- tai dieselauton.

– Suurin syy, miksi meiltä ostetaan hybridejä, on polttoaineen kulutuksen säästö, Valtteri sanoo.

Hybridiauto säästää kukkaron ohella myös luontoa, sillä sähkö tai kaasu tuottavat vähemmän päästöjä kuin bensa tai diesel. Monelle hybridiauto on ensimmäinen kosketus vähäpäästöisiin autoihin.

– Hybridiauto on hyvä valinta myös silloin, jos haluat kokeilla sähköauton ominaisuuksia, mutta et ole vielä valmis täyssähköautoon, Pyry sanoo.

Yksi asia on selvä: hybridit ovat tulleet jäädäkseen.

– Hybridiautot ovat tulevaisuutta. Käytännössä kaikki autovalmistajat julkaisevat uusia hybridejä, vähintäänkin kevytmalleja, Valtteri päättää.

Hybridiautojen muistilista

  1. Kun mietit hybridin ostoa, ensimmäinen asia on selvittää, haluatko tai voitko ladata akkua.
  2. Hybridiautolla ajaessa säästät polttoainetta ja teet ympäristölle paremman valinnan.
  3. Työsuhdeautona vähäpäästöinen hybridiauto on verotukselle kevyempi.
  4. Tällä hetkellä hybridien saatavuus on parempi kuin täyssähköautoissa. Hybridi on myös hyvä siirtymävaiheen auto ennen sähköautoa.
  5. Hybridiautojen latauspaikkoja ja kaasutankkausasemia tulee jatkuvasti lisää ympäri Suomea.
  6. Markkina käy kuumana. Hyväkuntoiset hybridit ovat haluttuja vaihtoautoja!

Sinullekin hybridiauto? Tervetuloa koeajolle!

Haluatko selvittää, sopiiko hybridiauto sinulle? Parhaan vastauksen saat, kun tulet koeajolle lähimpään Rinta-Joupin Autoliikkeeseen. Myyjämme opastaa sinua hybridiauton valinnassa ja käytössä.