Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Uuden sähköauton vero poistuu: ”Erinomainen kannustin kohti vähäpäästöisempää autoilua”

Sähköauton verotus Suomessa muuttuu vuoden 2022 alusta, kun uusien sähköautojen vero poistuu. Muutos koskee uusien täyssähköautojen ostamisen yhteydessä maksettavaa autoveroa. Muutoksen myötä täyssähköautojen hinnat laskivat keskimäärin noin 1500 euroa.

Jukka Myntti

Täyssähköautot ovat yleistyneet Suomessa vauhdilla; Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan vuonna 2021 täyssähköautojen osuus ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli noin 10,3 prosenttia, kun vastaava osuus vuonna 2020 oli 4,4 prosenttia. Kaikkien liikennekäytössä olevien sähköautojen määrä vuonna 2021 oli 22 892, mikä tarkoitti huimaa 136 prosentin kasvua vuoteen 2020 verrattuna.

Rinta-Joupin Autoliikkeen automyynnin johtaja Jukka Myntti uskoo, että kun sähköauton vero poistuu, lisää se entisestään asiakkaiden kiinnostusta täyssähköautoihin.

– Kun hankintahinnat laskevat autoveron verran, muutos on erinomainen kannustin kohti vähäpäästöisempää autoilua Suomessa, hän toteaa.

Sähköauton veron poisto koskee 1.10.2021 jälkeen rekisteröityjä täyssähköautoja ja sen vaikutukset tulevat viiveellä näkymään myös sähköisten vaihtoautojen markkinoilla. Vaikutukset näkyvät siinä vaiheessa, kun nyt ilman autoveroa ostettuja täyssähköautoja myydään käytettyinä seuraaville uusille omistajille.

– Autoveron poisto koskee myös syyskuun 2021 jälkeen käyttöönotettujen tuontisähköautojen verotusta Suomessa, Myntti lisää.

Jukka Myntti | Rinta-Joupin Autoliike
”Muutos on erinomainen kannustin kohti vähäpäästöisempää autoilua Suomessa”, toteaa Rinta-Joupin Autoliikkeen automyynnin johtaja Jukka Myntti.

Muutoksia täyssähköautojen ajoneuvoveroon

Sähköauton verotus muuttuu vuodelle 2022. Vuosittain maksettava ajoneuvovero jakautuu perusveroon sekä käyttövoimaveroon. Autokannan sähköistymisen edistämiseksi täyssähköautojen ja vetyautojen autovero poistetaan kokonaan ja sen aiheuttamaa verotulomenetystä kompensoidaan korottamalla näiden autojen ajoneuvoveron perusveroa 65 eurolla vuodessa 1.10.2023 alkaen. Ajoneuvoveron muutos edellyttää siirtymäaikaa, koska veroa kannetaan etukäteen kahdentoista kuukauden pituiselta verokaudelta. Siksi korotettua perusveroa kerätään vasta lokakuusta 2023 alkaen.

Ajoneuvoveron korotuksesta huolimatta verotus suosii edelleen vähäpäästöisia ajoneuvoja. Täyssähköauton ajoneuvoveron perusveroa maksetaan päästötaulukon alimman määrän mukaan. Sähköauton käyttövoimavero on 1,5 snt/pv/100kg, kun esimerkiksi dieselautojen käyttövoimavero on 5,5 snt/pv/100kg.

2000 euron sähköauton hankintatuki haettavissa myös 2022

Autoverottomasta kokonaishinnasta laskettavan 2000 euron sähköauton hankintatuen raja pysyy edelleen 50 000 eurossa. Työsuhdeautoilijoille aukeaa myös uusi, edullisemman autoilun mahdollisuus, kun alle 100 g/kilometripäästöisten autojen autoedun verotusarvoa lasketaan 85 eurolla vuosille 2022–2025. Sähköauton autoveron poisto vaikuttaa myös leasing-autojen vuokriin alentavasti.

Täyssähköautot ovat suosittuja kotitalouksien ykkösautoina, sillä niiden toimintasäde on jopa 550 kilometriä. Mikä onkaan mukavampaa kuin ajaa vapaa-ajan- ja työmatkat edullisesti, äänettömästi ja päästöttömästi.

– Sähköauton teho ja vääntövoima tekevät ajamisesta sulavaa. Moottorin ääntä ei kuulu, joten ohjaamossa on aina mukavan hiljaista – eikä sähköautosta tule pakokaasuja ilmaan. Sähköauton lämmityksen saa myös ajastettua, eli auto on aina lämmin, kun lähdetään matkaan, Myntti summaa.

Jukka Myntti | Rinta-Joupin Autoliike
Uusien täyssähköautojen valikoimista löytyy mm. vuoden autoksi Suomessa valittu Škoda Enyaq.

Rinta-Joupin Autoliikkeen valikoimista löytyy uusia sekä esittelyautoja useilta eri merkeiltä. Uudistettu klassikko Fiat 500e on ketterä auto erityisesti kaupunkikäyttöön. Kian tilava ja tyylikkäästi muotoiltu farmari e-Niro sekä  moderni ja sporttinen crossover EV6 tarjoavat huolettomia ajomatkoja seitsemän vuoden takuulla. Peugeotin urheilullinen ja ilmeikäs uutuusmalli e-208 istuu erinomaisesti kaupunkiajoon ja Lexuksen crossover UX hurmaa upeilla yksityiskohdillaan. Maastoautomalleja edustavat Vuoden auto Suomessa 2021 Škoda Enyaq sekä BMW:n uutuusmallit iX ja iX3.

– Käytettyjen valikoimastamme löytyy lisäksi kaiken merkkisiä vähän ajettuja sähköautoja. Etsimme myös täysin asiakkaan toiveiden mukaan uudenveroisia sähköautoja ulkomailta, muistuttaa Myntti.

Sähköautolla ajaminen on uudenlainen kokemus verrattuna polttomoottoriautoihin ja sähköauton helpottunut verotus tekee siitä nyt entistä kannattavampaa. Tule paikan päälle liikkeeseemme kokemaan, millainen sähköauton ajotuntuma todellisuudessa on.

Tutustu sähköautojen valikoimaan