Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Bensiini- ja dieselautoja ostetaan edelleen eniten

Monelle saattaa muodostua kuva, että nykypäivänä sähköauto – tai vähintäänkin hybridi – on ainoa oikea valinta autokaupoilla. Mediassa puhutaan paljon sähkö- ja hybridiautojen suosiosta, mutta kuinka suosittuja ne todellisuudessa tänä päivänä ovat?

Automyynnin johtaja Jukka Myntti
Rinta-Joupin Autoliikkeen automyynnin johtaja Jukka Myntti uskoo bensiini- ja dieselautojen säilyttävän suosionsa vielä pitkään.

Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoista käy ilmi, että suomalaisten henkilöautot ovat edelleen varustettu pääosin muilla käyttövoimilla kuin sähköllä. Ylivoimaisesti suosituin käyttövoima on bensiini: bensiinikäyttöisten henkilöautojen osuus autokannasta on lähes 70 prosenttia. Toiseksi suosituin käyttövoima on diesel hieman yli 25 prosentin osuudella. Sähköautojen osuus painuu vielä toistaiseksi reilusti alle kahden prosentin.

Rinta-Joupin Autoliikkeen automyynnin johtaja Jukka Myntti uskoo, että bensiini ja diesel tulevat olemaan suosituimmat käyttövoimat vielä pitkään.

– Bensiini- ja dieselautot soveltuvat tarpeeseen kuin tarpeeseen. Oli matkan pituus sitten lyhyt tai pitkä, niin tankin saa täytettyä muutamassa minuutissa polttoaineasemilla, joita Suomesta löytyy kattavasti kautta maan.

Käytetyt bensiini- ja dieselautot tekevät kauppansa

Rinta-Joupin Autoliikkeessä bensiinillä kulkevien vaihtoautojen kauppa käy kuumana. Noin puolet kaikista ketjun tänä vuonna myymistä käytetyistä henkilöautoista on ollut bensiinikäyttöisiä. Osuus on säilynyt lähes samana verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Dieselkäyttöisten henkilöautojen osuus myydyistä vaihtoautoista on pysynyt noin kolmanneksessa.

Käytetyt autot käyttövoimittain

Käytettyjen sähköautojen myynti on aavistuksen vilkastunut edellisvuodesta, mutta sähköautojen osuus myydyistä vaihtoautoista on edelleen vain reilun kolmen prosentin luokkaa. Hybridit ovat viime vuoteen verrattuna kasvattaneet suosiotaan käytettyjen markkinoilla viiden prosentin verran; noin 18 prosenttia myydyistä vaihtoautoista on ollut tänä vuonna hybridejä.

Ennustan bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen pysyvän suuressa suosiossa käytettyjen autojen markkinoilla.

Jukka Myntti, Rinta-Joupin Autoliikkeen automyynnin johtaja

Uudeksi autoksi ostetaan hybridi

Hybridit jyräävät Rinta-Joupin Autoliikkeen myydyimpien uusien autojen tilastoissa, ja myös sähköautot nostattavat jatkuvasti osuuttaan uusien autojen markkinoilla. Polttoaineen kallistuneet kustannukset ja toisaalta mm. sähköautojen hankintatuet ovat kallistaneet monen ostopäätöstä sähköisempään suuntaan.

– Hybridi- ja sähköautot ovat erinomaisia valintoja autoilijoille, joilla suurin osa ajoista on niin sanottua lyhyen matkan ajoa sen sijaan, että suurin osa ajoista olisi pitkää maantieajoa, sanoo Myntti.

Uudet autot käyttövoimittain

Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoista käy ilmi, että hybridit ovat suosituimpia uusia autoja myös valtakunnallisella tasolla: lähes joka toinen syyskuuhun mennessä ensirekisteröity auto on ollut hybridi. Sähköautot ovat kuitenkin kirimässä heti hybridien takana reilun 30 prosentin osuudella.

Bensiinikäyttöisten osuus kaikista tänä vuonna ensirekisteröidyistä autoista on 15 prosentin luokkaa ja dieselkäyttöisten osuus on painunut alle viiden prosentin. Tosin uusien autojen kappalemäärä on Rinta-Joupin Autoliikkeen myynnistä alle 10 prosentin luokkaa, eli bensiini- ja dieselautot edustavat silti valtaosaa kaikista ketjun myymistä autoista. Sähköautojen suuresta mediahuomiosta huolimatta suomalaisten kotipihaan päätyy siis edelleenkin useimmiten perinteinen polttomoottoriauto.

Automyynnin johtaja Jukka Myntti
Sähköautojen suuresta mediahuomiosta huolimatta bensiini- ja dieselautot hallinoivat edelleen myyntitilastoja.

Bensiini- ja dieselauton ostaminen on järkevää nyt ja tulevaisuudessa

Euroopan unioni päätöksellä uusia bensiini- ja dieselautoja ei myydä enää vuoden 2035 jälkeen. Autokannan kierto on kuitenkin hidasta, eikä kuluttajan tulisi asiantuntijoiden mukaan olla huolissaan bensiini- tai dieselkäyttöisen auton suuresta arvon alenemisesta vielä pitkään aikaan.

Myntti toteaa, että bensiini- ja dieselkäyttöisiä autoja on tällä hetkellä erittäin järkevää ostaa ja varmasti vielä pitkään tulevaisuudessakin.

– Ennustan bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen pysyvän suuressa suosiossa käytettyjen autojen markkinoilla, Myntti povaa.

Lue myös: