Hyppää sisältöön

Vararengas puuttuu? Paikkauspullo auttaa!

Puhkesiko rengas? Ennen edessä olisi ollut renkaanvaihto, mutta uusissa autoissa ei vararengasta välttämättä enää ole. Mikä avuksi?

Vararengasta on alettu korvaamaan paikkauspullolla, jolle on oma paikka auton tavaratilan pohjalla. Paikkauspullo on otettu käyttöön muun muassa ympäristösyistä, sillä pullo painaa vararengasta vähemmän, jolloin auto kuluttaa vähemmän polttoainetta. Jos kuitenkin haluat varautua suurempaan rengasrikkoon, esimerkiksi renkaan repeämiseen, voit yhä ostaa vararenkaan lähimmästä merkkihuollosta.

Paikkauspullon toimintaperiaate on yksinkertainen. Pullo sisältää vaahtomaista paikkausainetta, jota kutsutaan myös vuodonestoaineeksi. Aine tukkii renkaaseen tulleen reiän ja paikkaa siten vuodon. Useimmat paikkauspullot toimivat autosta saatavalla sähköllä. Siksi paikkauspullon lisäksi tavaratilassa on pieni kompressori, joka on joko valmiiksi kiinni paikkauspullossa tai ruuvataan kiinni pulloon. Kompressorista lähtee johto ja pistoke, joka kytketään auton sytyttimeen tai muuhun virtalähteeseen. Kompressori kiinnitetään puhjenneen renkaan venttiiliin ja käynnistetään on/off-kytkimestä. Käydessään kompressori pumppaa renkaaseen vuorotellen ilmaa ja vuodonestoainetta, joka tukkii reiän.

Kun renkaalla lähdetään paikkauksen jälkeen ajamaan, vuodonestoaine leviää ympäri rengasta. Vaikka rengas tuntuu paikkauksen jälkeen ajossa normaalilta, suositus on, että paikatulla renkaalla ei ajeta pitkiä matkoja, vaan suoraan Rinta-Joupin Autoliikkeen korjaamolle, jossa rengas voidaan paikata pysyvästi.