Hyppää sisältöön

Renkaat – Ota huomioon nämä asiat

Helpoin ja varmin tapa on hoitaa kaikki renkaiden vaihtoon, tarkastukseen, huoltoon ja säilytykseen liittyvät asiat yhdellä kertaa.

On taas käsillä se aika, kun pitää alkaa miettiä talvirenkaiden vaihtoa – oikeaa ajankohtaa, vaihtoajan varaamista ja kesärenkaiden säilyttämistä talven yli. Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan huollon jälkimarkkinointipäällikkö Kari Karhumäki on huomannut, että suomalaiset jakautuvat talvirenkaiden vaihdon suhteen kahteen selkeään ryhmään.

– Toiset vaihtavat hyvissä ajoin, oikeastaan heti, kun alkaa olla ensimmäisiä yöpakkasia. Heillä ei yleensä ole ongelmaa löytää sopivaa aikaa. Toiset taas heräävät vasta, kun ensilumi sataa maahan. Ja sehän tiedetään, että sitä saattaa tulla yhdessä yössä aika paljon, hän kuvailee.

Renkaidenvaihto ruuhkaantuukin yleensä viimeistään sinä päivänä, jona ensilumi sataa.

– Tai sanotaan, että silloin voi ainakin olla vaikeaa saada nopeasti sellainen aika, joka sopii omiin aikatauluihin, Karhumäki selittää.

Hän kehottaa ihmisiä seuraamaan säätiedotuksia ja toimimaan renkaidenvaihdon suhteen mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Ajan voi varata vaikka heti. Nykyään nastarenkaat kestävät myös ajoa paljaalla asvaltilla, joten liian ajoissa olemista ei kannata pelätä.

– Etenkin jos tarvitsee autoa päivittäin, on parempi vaihtaa talvirenkaat 2-3 viikkoa etuajassa, tai ainakin ottaa ajoissa yhteyttä ja varata aika. Ikinä ei ole liian aikaista. Eivät ne renkaat sen kummemmin kulu, vaikka ne vaihdettaisiin hyvissä ajoin.

Renkaat

Kesärenkaat ajetaan loppuun

Karhumäki on huomannut, että yleisesti ottaen kesärenkaat ajetaan enemmän loppuun, kun taas talvirenkaat vaihdetaan herkemmin uusiin.

Kuluneet kesärenkaat ovat riski liikenteessä, sillä auto voi ajautua vesiliirtoon. Siinä auton renkaat nousevat vauhdissa tien pinnalla olevan vesikerroksen päälle. Renkaan ja tien pinnan välinen kitka pienenee niin pieneksi, että kulkuneuvon ohjattavuus häviää. Kun kitka palaa, seurauksena saattaa olla voimakas ja ennalta-arvaamaton nykäisy, jonka johdosta ajoneuvo voi ajautua pois ajokaistalta. Vesiliirron syntymiseen vaikuttavat vesikalvon paksuus, ajonopeus ja renkaan kuviointi.

Kunnon tarkastaminen onkin tärkeää renkaanvaihdon yhteydessä. Helpoin tapa hoitaa kaikki renkaiden vaihtoon ja säilytykseen liittyvä yhdellä kertaa, on käyttää rengashotellia. Rinta-Joupin Autoliikkeen rengashotellin palveluun kuuluu kausisäilytyksen lisäksi aina renkaiden vaihto, pesu ja kunnon tarkastus. Säilytyksessä olevat renkaat myös vakuutetaan esimerkiksi varkaiden varalta. Hinta koko palvelulle on 99 euroa kaudessa.

– Jos renkaiden kunto on huono, otamme niistä kuvat ja lähetämme asiakkaalle tiedon. Lisäksi tarkistamme, että rengaspaineet ovat hyvät. Jos rengas on kulunut epätasaisesti tai toispuoleisesti, on se merkki jostain viasta, virheellisestä säädöstä tai väärästä rengaspaineesta, Karhumäki kuvailee.

Hyvä vinkki kunnon testaamiseen kotikonstein on laittaa kahden euron kolikko renkaan uraan.

– Kolikon ulomman, hopeoidun renkaan pitäisi peittyä kokonaan, muuten renkaat alkavat olla liian kuluneet, Karhumäki neuvoo.

Vaihdon yhteydessä tarkistetaan silmämääräisesti myös jarrulevyjen ja -palojen kunto, sekä pyörän pulttien oikea kireys.

– Kotona vaihdetuissa renkaissa pultit on usein vedetty liian kireälle. On myös hyvä muistaa, että etenkin alumiinivanteiden pulttien jälkikiristys tulisi tehdä siinä vaiheessa, kun muutama sata kilometriä on ajettu. Siitä yleensä liikkeessäkin muistutetaan, mutta silti se meinaa unohtua, Karhumäki toteaa.

Renkaat renkaidenvaihto huolto mekaanikko

Kysyntä kasvaa jatkuvasti

Renkaiden kunnossa pysymiseen vaikuttavat olennaisesti myös säilytysolosuhteet, sillä vääränlainen säilytyspaikka voi ikäännyttää rengasta – renkaan pinta kuivaa ja kovettuu, ja sen myötä pito heikkenee. Rinta-Joupin Autoliikkeen rengashotellissa renkaita säilytetään aina juuri oikeissa olosuhteissa, eli viileässä, kuivassa ja pimeässä.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että meillä säilytyksessä olleet renkaat ovat keskimääräistä paremmassa kunnossa, loppuun ajettuja tulee vain harvoin vastaan, Karhumäki kuvailee.

Suurin osa rengashotellien asiakkaista on pitkäaikaisia, mutta myös uusia ihmisiä löytää rengashotellin palvelun pariin joka vuosi.

– Varsinkin kaupungissa asuvien keskuudessa suosio on suurta, mutta koko ajan enemmän asiakkaita tulee myös maaseudulta. Paljon on kiinni siitä, miten asuu, eli löytyykö kotoa säilytystilaa. Monissa taloyhtiöissä renkaiden säilytys kellarissa voi olla jopa säännöissä kielletty, Karhumäki kertoo.

Lue Iltalehden artikkeli täältä.

Rinta-Joupin Autoliikkeen rengashotelli toimii Vaasassa, Tervajoella, Kokkolassa, Turussa ja Porissa