Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Ensimmäinen reissu matkailuautolla

Matkailuauton rattiin hyppääminen ensimmäistä kertaa voi olla jännittävä kokemus. Kun Mika perheineen lähti lomareissulle, ei heillä ollut aiempaa kokemusta matkailuautoista. Reissulta perhe palasi kokemusta viisaampana ja valmiina jakamaan vinkkejä muille ensimmäistä kertaa karavaanarielämää kokeileville.

Ennen koko perheen kesälomareissulle lähtemistä lappilaisen yrittäjän Mika Kallungin perhe kihisi innosta. Edessä oli kauan odotettu lomareissu Rinta-Joupin Autoliikkeestä Kempeleestä haetulla Caradon matkailuautolla.

– Ennen reissuun lähtöä ei opiskeltu matkailuautoista juuri mitään, vaan lähdettiin avoimin mielin kokeilemaan. Valmistautuminen olisi ehkä ollut ihan kannattavaa, Mika nauraa.

Matkasuunnitelmat vaihtuivat lennosta

Perhe lähti matkaan maanantaiaamuna Rovaniemeltä. Tarkoituksena oli ajaa Itä-Suomen kautta etelään ja länsirannikkoa takaisin pohjoiseen.

– Matkalla huomattiin, että itään luvataan sadetta. Matkailuauton kanssa oli helppo muuttaa suunnitelmaa ja Pudasjärveltä päädyttiinkin kääntämään keula kohti länttä, Mika muistelee. 

Ensimmäisen yönsä perhe vietti Siikajoella. Saapuminen karavanalueelle oli jännittävää ilman aiempaa kokemusta. Kaikki sujui kuitenkin hienosti. 

– Siikajoki oli tosi makea paikka! Kaiken sai maksettua puhelimella, saatiin sähköt ja päästiin vessaan ja suihkuun. Myös vettä sai ja saatiin asuntoauton kasetti tyhjennettyä, Mika kertoo. 

Leirintäalueilla ensikertalaisia auttoivat selkeiden opasteiden lisäksi myös ystävälliset kanssaleiriytyjät. Etenkin yksi kohtaaminen jäi Mikan mieleen.

– Leirintäalueella juteltiin paljon ihmisten kanssa ja saatiin apua tarvittaessa. Reissun aikana oltiin parkissa Hämeenlinnan lähellä ja auton sähköjohto ei aivan riittänyt tolppaan asti. Ystävällinen naapuri lainasi meille jatkojohdon, Mika hymyilee.

Mikan poika on innostunut kalastuksesta.

Asuntoautolla reissaamisen helppous yllätti

Rovaniemeltä lähdön jälkeen meni vain pari päivää, kun ensikertalaiset hallitsivat matkailuautolla reissaamisen kuin kokeneet karavaanarit. 

– Ihan alkuun mietittiin, miten kaasuliedet ja muut toimii, mutta kaikki olikin tosi simppeliä. En olisi etukäteen arvannut miten helppoa on tyhjentää harmaavesisäiliö, lisätä vettä ja tyhjentää kasetti. Kaikki rutinoitui todella nopeasti, Mika pohtii. 

Etenkin kasetin eli vessan tyhjentämisen helppous ja siisteys tuli Mikalle yllätyksenä. 

– Olen todella tarkka kaikesta hygieniasta ja kasetin tyhjentäminen tuntui ajatuksena vastenmieliseltä. Todellisuus yllätti, sillä homma hoituikin yksinkertaisesti ja siististi: puhdistusaine säiliöön ja kumihanskat käteen. Samoin ne muutkin siellä hoiti homman hanskat kädessä, Mika naurahtaa. 

– Myös suihkua päästiin testaamaan, mikä oli kätevää, kun lasten kanssa saatiin pesut hoidettua autossa, hän vinkkaa. 

Vaikka matkailuauton kanssa kaikki hoituikin vaivattomasti, varautuisivat Kallungit jatkossa reissuun hieman paremmin. 

– Nelihenkiselle perheelle valitsisin jatkossa isomman auton, etenkin kun nuorin istuu vielä turvaistuimessa. Esimerkiksi markiisi ja ulos laitettava pöytäryhmä olisivat lisänneet tilan tuntua. Olisihan se ollut kiva aurinkoisessa illassa istuskella ulkona, Mika kertoo. 

Myös auton pysäköinti oli joillain leirintäalueilla haastavaa.

– Seuraavalla reissulla tarvitsee ehdottomasti ottaa mukaan kiilat renkaiden alle! Tosi monessa paikassa on tasaista, mutta jos jossain ei ole, niin sen huomaa heti. Kiilojen avulla auton saa helposti suoraan epätasaisemmassakin maastossa, Mika neuvoo. 

– Aloittelijoita neuvoisin lataamaan Matkaparkki-sovelluksen, josta löytyvät kaikki maksulliset leirintäalueet. Jos puskaparkki kiinnostaa, niin sitten vaan Google auki. Googlesta löytyy muutenkin paljon tietoa, jota voi hyödyntää matkaillessa, hän lisää. 

Reissussa oli mukana myös perheen koira.

Perheen yhteistä tekemistä

Yksi reissun kohokohdista oli Mikan mukaan perheen yhdessä viettämä aika. 

– Arjessa yhteisen ajan löytäminen on haastavaa töiden takia. Matkailuautolla reissatessa pääsi viettämään aikaa perheen kanssa ja touhuamaan yhdessä. Oltiin päivä Särkänniemessä ja kierreltiin Hämeenlinnassa, Mika kuvailee. 

Matkailuautolla liikkuminen mahdollistaa joustavuuden, jota tarvitaan lasten kanssa. 

– Mennään arjessa kuin lomallakin lasten ehdoilla. Jos reissussa huomaa, ettei lapsia kiinnosta istua autossa niin ajetaan vähemmän ja tehdään jotain muuta, Mika sanoo. 

– Lapsille tärkeintä on saada elämyksiä eli esimerkiksi reissuja, joissa on hienoja maisemia, ollaan perheen kanssa, paistetaan makkaraa ja kalastetaan. Pojan suurin haave oli päästä isän kanssa yökalaan kesälomalla. Nyt reissulla käytiin etelässä sukulaisten luona merellä kalassa ja se oli pojalle yksi loman huippukohdista, hän kertoo. 

Viikon reissu oli mieleen koko perheelle, sillä lapsia ja aikuisia myöten kaikki olisivat viihtyneet matkailuautossa vielä toisenkin viikon. 

– Käytiin jo Rinta-Joupin Autoliikkeessä Kempeleessä katselemassa vaunuja, jos pian pääsisi uudestaan tienpäälle, Mika naurahtaa. 

Matkailuautolla voi leiriytyä upeisiin maisemiin.