Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Juhannusreissu onnistuu kätevästi hybridillä

Valokuvausta ja moottoripyöräilyä harrastava helsinkiläinen Vili päätti tänä kesänä viettää tavallisesta poikkeavan juhannuksen.

Päätin, etten haluta sitä perinteistä stressiä ja suunnittelua, mutten myöskään kaupunkijuhannusta. Niinpä keksin lähteä kaverin kanssa roadtripille. 

Autossa voi yöpyä mukavasti

Kaverukset lähtivät matkaan juhannusaattona puoliltapäivin. Kia Sorento plug-in-hybridiin he pakkasivat tarpeelliset retkeilyvarusteet ja lähtivät ajamaan Vantaalta kohti Turkua. 

– Ei suunniteltu etukäteen yhtään, minne lähdetään. Turun suunnilla huomattiin Porin kyltti ja ajeltiin fiiliksen mukaan Reposaareen ja Yyteriin. Etsittiin kivoja teitä ja löydettiin Päijänteen maisemareitti, Vili muistelee. 

Ensimmäisenä reissupäivänä tienpäällä kului 14 tuntia. Juhannuksesta johtuen liikenne oli hiljaista Yyteriä lukuun ottamatta. 

– Matkalla yövyttiin Korpilahden ja Päijänteen maisemareitin alussa. Saatiin auto kivaan paikkaan metrin päähän järvenrannasta. 

Kaveruksilla oli mukanaan kaksi noin 60 sentin levyistä retkipatjaa, makuupussit ja tyynyt. 

– Laskettiin penkit ja levitettiin retkipatjat. Kiassa on niin hyvin tilaa, että ne mahtuivat heittämällä vierekkäin. Lisäksi nostettiin takana olevat tummennusverkot ylös, niin saatiin pidettyä ikkunoita hieman auki yön aikana. Verkot ovat sen verran tiheät, että hyttyset pysyivät hyvin loitolla, Vili kuvailee. 

– Saatiin kunnon yöunet, vähän kuin teltassa olisi nukkunut, hän kertoo. 

Vili nukkui vain metrin päässä järvenrannasta

Hybridillä matkaaminen on edullista

Seuraavana aamuna matka jatkui Päijänteen upeaa maisemareittiä pitkin. Vaikka Vili ajoi myös toisena päivänä 14 tuntia, reissu sujui mukavasti.

– Ei väsyttänyt yhtään, kun matkalla oli niin paljon nähtävää. Kiassa on kaikki mahdolliset varusteet ja avustimet, niin oli tosi helppoa vain nauttia matkasta, Vili hymyilee. 

Päijänteen maisemareitiltä kaverit suuntasivat Vierumäelle, Mikkeliin, Anttolaan, Tapiosaareen, Mäntyharjulle ja Kouvolan kautta takaisin Helsinkiin.  

– Mikkelissä pysähdyttiin lataamaan autoa ja käymään kaupassa ruokaostoksilla. Tehtiin muuten reissun aikana aamupalat ja lounaat retkikeittimellä, niin käytiin matkalla mökillä suihkussa ja syömässä päivällistä, Vili kertoo. 

Koko reissulla kilometrejä kertyi yhteensä 1400. Reissusta teki selvästi edullisemman se, että matkaan oli lähdetty hybridiautolla. 

– Oli todella edullista ladata akku täyteen. Kun vakionopeudensäädin oli päällä, oli helppo seurata kulutusta. Ilman ladattua akkua kulutus oli yllättävän pieni, mutta akun kanssa vielä sitäkin pienempi. Kaupungissa huomasi saman tien, kuinka edullista on ajaa, Vili kuvailee. 

Kia Sorento on taloudellinen reissuauto

Suomessa on monia maisemareittejä

Kaikkein parasta Vilin reissussa olivat Päijänteen maisematie Korpilahdesta Sysmään sekä salamakuva, jota hän oli havitellut jo pitkään. 

– Juhannuspäivänä alkoi sade ja ukkonen. Ukkosen alettua pysähdyttiin pariksi tunniksi kuvaamaan salamoita. Olen jo useamman vuoden haaveillut siitä, että saisin otettua täydellisen salamakuvan, mutta ennen tätä reissua se ei ollut onnistunut, Vili kertoo. 

Onnistuneen salamakuvan ottaminen vaatii monen tekijän onnistumisen. Tulee olla oikea paikka ja aika, sekä kameran asetusten tulee olla juuri oikein. Kun kamerajalustaa ei ollut, Vili viritti kameransa huoltoaseman nestekaasupullojen säilytyskopin päälle. 

– Ja vihdoin onnistuin räpsäyttämään juuri oikeaan aikaan, hän iloitsee. 

Kuvan onnistuminen Tapiosaarella oli Vilille yksi reissun kohokohdista. Sitä ei olisi saatu, ilman spontaania seikkailua. Vili suosittelee maisemaretkeilyä myös muille. 

– Suomesta löytyy todella paljon kivoja maisemareittejä, kun vain hakee netistä “maisemareitti” ja suunnilleen missä päin Suomea on. Jos ikinä on tylsää, niin auto vaan alle ja retkikamat mukaan. Usein matka perille on parempi kuin itse päämäärä, hän nauraa. 

Moottoripyöräilijöille on usein tuttua se, että lähdetään päiväksi ajelemaan ja palataan illaksi kotiin. Sama onnistuu kuitenkin yhtä helposti myös henkilöautolla.  

– Kannattaa antaa mahdollisuus sille, että lähtee ja katsoo minne päätyy, Vili suosittelee. 

Vilin ottama salamakuva