Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Matkailuauto ja asuntovaunu talvikäytössä – huomioi nämä ominaisuudet ja lisävarusteet

Matkailuauto ja asuntovaunu soveltuvat erinomaisesti myös talviseen käyttöön, kunhan kiinnittää huomiota tiettyihin ominaisuuksiin ja riittäviin lisävarusteisiin.

matkailuauto-talvi-hymer-metsa
Matkailuautomerkeistä erityisesti Hymer soveltuu hyvin talvikäyttöön.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Kempeleen toimipisteen varaosamyyjän Iida Mettovaaran mukaan talvikäyttöön soveltuvassa matkailuautossa tai -vaunussa pystyy jopa asumaan läpi talven ja se pysyy lämpimänä myös pakkasilla.

– Meillä on asiakkaita, jotka asuvat tai retkeilevät matkailuajoneuvoillaan ympäri vuoden ongelmitta.

Hyvä lämmitys ja eristys mahdollistavat ympärivuotisen käytön

Mistä sitten tunnistaa talvikäyttöön sopivan matkailuauton tai -vaunun? Mettovaara kehottaa kiinnittämään asuntovaunussa huomiota hyvään lämmitysjärjestelmään ja seinäeristyksiin.

– Lattialämmitys on lisäksi hyvä löytyä ja talvivaunussa täytyy olla eristetty ja lämmitetty harmaavesisäiliö. Myös muut vesijärjestelmän osat tulisi olla sijoitettu järkevästi, jotta jäätymisen vaara on mahdollisimman pieni.

Lämmitysmuodoista Mettovaara lähtisi suosittelemaan talvikäyttöön ensisijaisesti Alden nestekiertolämmitystä, koska se lämmittää tehokkaasti myös ajoneuvon lattian.

– Toki Truma-kiertoilmalämmitys lämmittää sisätilan nopeammin, mutta ei ole niin tehokas ylläpitämään lämpöä, koska esimerkiksi lattiassa olevat sähkövastukset eivät kykene pitämään lämpöä yllä niin hyvin.

Mettovaara muistuttaa lisäksi, ettei talvikäyttöön tarkoitetun matkailuauton tai -vaunun vesi- ja viemäriputkien jäätymisestä tarvitse olla huolissaan.

– Vesi- ja viemäriputket ovat eristetty ja yleensä lämmitettykin, joten jäätymisvaara on olematon.

Iida Mettovaara-varaosamyyja-matkailuajoneuvot-kempele-huolto-
Rinta-Joupin Autoliikkeen varaosamyyjän Iida Mettovaaran mukaan esimerkiksi maskisuoja on talvikäytössä lähes ehdoton lisävaruste matkailuautoon.

Polar ja Hymer parhaat valinnat talvikäyttöön

Asuntovaunumerkeistä Polar on Mettovaaran mukaan ehdoton ykkönen talvivaunuksi. Polarin vaunut on suunniteltu pohjoisen vaihteleviin sääolosuhteisiin ja kylmään ilmastoon.

Vaunut rakennetaan suurimmaksi osaksi käsin Pohjois-Ruotsissa ja niissä on markkinoiden paras eristys.

– Polar on talvivaunuista vertaansa vailla, toteaa Mettovaara.

Matkailuautoista Hymer on Mettovaaran mielestä parhaiten suunniteltu juuri talvikäyttöön. Hymerin eristykset ovat omaa luokkaansa ja autot käyvät läpi haastavan kylmäkammiotestin.

– Lisäksi Hymer on panostanut lämmitettäviin ja eristettyihin vesiliitäntöihin sekä -säiliöihin, säilytystiloihin ja kojelautaan. Kaiken muun hyvän päälle ikkunoiden tuplalasitus on mahdollistanut vielä normaalia paremman lämmöneristyksen.

Rinta-Joupin Autoliike myy uusia Polar-vaunuja ainoana Suomessa. Muihin edustusmerkkeihimme kuuluvat Carado, Fendt, Hobby, Hymer, LMC, Pössl ja Roadcar.

Matkailuauto-lapsi-talvi
Matkailuautossa tai asuntovaunussa voi asua mukavasti ympäri vuoden.

Lisämukavuutta talvimatkailuun oikeanlaisilla varusteilla

Oikeanlaiset lisävarusteet tuovat huomattavasti lisämukavuutta talvimatkailuun. Oletusarvona matkailuautossa ja asuntovaunussa tulee talvikäytössä olla lain mukaiset talvirenkaat, mutta talvisiin olosuhteisiin löytyy myös monia muita elämä helpottavia lisävarusteita.

– Suosittelen myös jääkaapin talvisuojia niin autoihin kuin vaunuihin. Lisäksi maskisuoja ja loistava lämmöneriste, eli termopeite ohjaamon laseille ovat matkailuautoon lähes ehdottomat, Mettovaara listaa.

Kysymällä selviää parhaiten ja yhdessä voimme etsiä parhaimman vaihtoehdon.

Retkeilyautoihin Mettovaara kehottaa hankkimaan myös termopeitteen takaoville sekä välitermopeitteen, joka eristää ohjaamon asuinosasta.

Mettovaara muistuttaa, että matkailuautosta tai -vaunusta voidaan tehdä talvikelpoinen myös jälkikäteen.

– Lisävarusteena voidaan asentaa tai rakentaa eristys sekä lämmitys harmaavesisäiliölle. Myös lattialämmitys onnistuu jälkiasennuksena.

Mikäli asuntovaunun omistaja haluaa talvella nauttia kupposen kaakaota myös ulkotiloissa, voi vaunuun hankkia talviteltan. Ehdoton lisävaruste talvitelttoihin on talvitukisarja, jotta teltta kestää lumen painon paremmin.

Mettovaara kertoo, että valikoima on suuri niin etutelttojen kuin niin sanottujen ”etumökkien” suhteen.

– Suosituin talviteltta on tällä hetkellä Isabella Winter, mutta Dometicin talviteltat ovat myös tekemässä itselleen tilaa markkinoilla. Kysymällä selviää parhaiten ja yhdessä voimme etsiä parhaimman vaihtoehdon.

Matkailuauto-etukatos-markiisi-talvi
Toppapeite-matkailuauto-talvi-huolto-kempele

Lisävarusteita tai huoltoa vailla?

Kempeleen toimipisteestämme löydät kattavan valikoiman matkailuajoneuvojen lisävarusteita. Toimitamme tarvittaessa varusteet ympäri Suomen. Ota yhteyttä, niin etsimme sinulle yhdessä parhaat vaihtoehdot!

Matkailuajoneuvojen huolto- ja korjauspalvelut löydät Kempeleen lisäksi Jyväskylästä ja Turusta.

Tutustu matkailuajoneuvojen valikoimaan