Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Moottoripyöräily on monipuolinen harrastus

Moottoripyöräily voi olla paljon muutakin kuin paikasta toiseen liikkumista. Se voi olla upeita reissuja, yksin tai kavereiden kanssa puuhastelua, kisaamista tai rentoutumista.

Yhdeksänvuotiaana moottoripyöriin hurahtanut Aapo Korjus on ehtinyt harrastamaan pyörillä kaikenlaista. Kiinnostus moottoripyöriin syttyi yllättäen kilpailuja seuraamalla. 

– Mulla on kymmenen vuotta vanhempi isoveli, jonka paras kaveri kilpaili endurossa. Käytiin isän ja veljen kanssa katsomassa kisoja, Aapo muistelee. 

Enduro on moottoripyörien luotettavuusajoa, jossa kilpailijat tekevät pyörillään temppuja aikaa vastaan. Endurosta innostunut Aapo alkoi välittömästi kinuamaan omaa kaksipyöräistä, mutta otti aikansa, ennen kuin vanhemmat suostuivat mopon hankintaan. 

– Silloin aloitin enduron ja motocrossin, myöhemmin katupyöräilyn ja moottoripyörien kanssa rakentelun. Parhaillaan rakennan jo kolmatta moottoripyörää tänä vuonna, hän kertoo. 

Kaikenlaiset moottoripyörät kiinnostavat

Aapo ei ole moottoripyörien suhteen merkkiuskollinen, vaan kaikenlaiset pyörät kiinnostavat. Esimerkiksi Harley Davidsoneissa parasta on niiden ulkonäkö ja se, että ne ovat helposti muunneltavissa. Sporttipyörissä puolestaan innostaa nopeus. 

– Mulla on ollut 30–40 eri pyörää. Suurin osa pyöristä on ollut KTM-merkkisiä, mutta myös Suzukeita, Kawasakeja, Hondia ja Harrikoita. Myös äidillä ja isällä on omat Harrikat, Aapo hymyilee. 

Parhaillaan Aapon tallista löytyvät helppohuoltoinen KTM Super Duke ja alkuvuodesta Rinta-Joupin Autoliikkeestä hankittu Harley Davidson Dyna.  

– Harrikkaa lähdin hakemaan tosi tarkoilla kriteereillä. Kerroin myyjälle, että jos juuri tällainen löytyy, niin sen ostan, Aapo kertoo. 

Kaksi päivää myöhemmin puhelin soi ja myyjä kertoi saaneensa vaihdossa Aapon toivoman pyörän. 

– Menin heti katsomaan ja seuraavana päivänä ostin sen. Asiointi meni tosi hyvin ja olen ollut tyytyväinen, hän kehuu. 

Aapolla on suunnitelmissa jo kolmannen moottoripyörän hankinta. Kaverit ovat kyselleet, millaista pyörää hän etsii. 

– Olen niille sanonut, etten tiedä vielä. Teen hankinnat fiiliksen mukaan, hän nauraa. 

Reissuille kavereiden kanssa

Moottoripyöräily voi olla sosiaalinen harrastus. Samanlaiset mielenkiinnonkohteet ohjaavat helposti tutustumaan uusiin ihmisiin. Näin on käynyt myös Aapolle. 

– Kun istuskelet esimerkiksi terassilla ja jätät kypärän pöydälle, niin aina riittää juttuseuraa. Etenkin sosiaaliselle tyypille on kiva, kun tapaa samanhenkisiä ihmisiä, Aapo toteaa. 

Ajamisen lisäksi Aapo myös rakentelee ja tuunaa moottoripyöriään. 

– Talvella ajokavereita tuskin tulisi nähtyä niin paljon, ellei rakenneltaisi yhdessä. Kun ei pääse ajamaan, on terapeuttista hifistellä ja kiillotella pyöriä yksin tai yhdessä kavereiden kanssa, hän kertoo. 

Kesällä ajokavereiden kanssa voi käydä reissuilla ja ajotapahtumissa. Aktiivisella harrastajalla vapaa-aika täyttyy helposti moottoripyöräaiheisista aktiviteeteista. 

– Tänään pitää pakata pyörä ja huomenna ajellaan kavereiden kanssa Saimaan ympäri. Suunnitelmissa on ajella pikkuteitä Puumalaan, josta mennään Savonlinnaan, Ruokolahteen, Lappeenrantaan, Imatralle ja lopulta veljen mökille Porvooseen. Sellainen kiva neljän päivän irtiotto. Yöt aiotaan viettää riippumatossa metsässä. 

Heinäkuun lopussa Aapolla on luvassa toinenkin pidempi reissu, tällä kertaa Ruotsiin. 

– Tutustuttiin yhdessä ajotapahtumassa ruotsalaisiin motoristeihin ja ajeltiin niiden kanssa. Nyt mennään vastavierailulle Tukholmaan, Aapo intoilee. 

Kesän ei tarvitse olla pelkkää reissaamista tai rakentelua. Parhaat hetket voivat Aapon mukaan löytyä arjen keskeltä. 

– Kyllä moottoripyöräilyssä ehdottomasti parasta on se, kun laitat kypärän päähän ja lähdet ajamaan. Silloin unohtuu kaikki muu. Kypärän sisällä on aina rauhallista. Mulle moottoripyöräily on paras juttu rauhoittumiseen, hän paljastaa.