Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Neliveto on talvella yliveto

Moni ei välttämättä tule miettineeksi, millainen vaikutus auton vetotavalla on esimerkiksi ajoturvallisuuteen. Rinta-Joupin Autoliikkeen Porvoon toimipisteen myyntipäällikkö Topi Huvisen mukaan neliveto on varmin valinta talvisille teille.

BMW 330e-neliveto-talvi
Nelivetoinen auto on paras valinta lumisille teille.

Neliveto on yksinkertaisesti sanottuna vetotapa, jossa auton kaikki neljä pyörää vetävät. Autossa voi olla joko avustava neliveto, jolloin neliveto kytkeytyy päälle vain, kun sitä tarvitaan tai jatkuva neliveto, jolloin neliveto on koko ajan päällä.

Nelivetojärjestelmiä on erilaisia ja niillä on hieman toisistaan eroavat toimintaperiaatteet. Tunnetuimpia nelivedon termejä ovat muun muassa 4WD (eng. Four-Wheel Drive), 4×4 (eng. Four by Four) ja AWD (eng. All-Wheel Drive).

Nelivedolla turvallisuutta talvisiin olosuhteisiin

Neliveto tuo ajamiseen turvallisuutta ja ajomukavuutta erityisesti jäisissä ja lumisissa olosuhteissa. Kaksivetoisissa autoissa on tänä päivänä lukuisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä, mutta Huvisen mukaan neliveto on silti yhä ylivoimainen auto talviolosuhteisiin.

– Nykyajan kaksivetoiset autot ovat avustusjärjestelmiltään hyvin kehittyneitä, mutta nelivedon ominaisuuksia ja etuja ne eivät edelleenkään pysty tarjoamaan.

Liukkaalla tiellä kiihdyttäminen sujuu usein nelivetoautolla joutuisammin, kuin vastaavalla kaksivetoisella, sillä neliveto ei jää sutimaan paikalleen. Nelivedolla ei myöskään jää yhtä helposti jumiin lumiseen penkkaan.

– Lumihangessa eteneminen ja jyrkkien mäkien nousu tapahtuu nelivedolla turvallisemmin. Suosittelisin nelivetoista autoa erityisesti heille, jotka ajavat päivittäin huonommin hoidetuilla teillä tai asuvat esimerkiksi jyrkän mäen päällä. Lisäksi neliveto on ehdoton valinta vetoautoksi esimerkiksi matkailuvaunun vetämiseen.

Topi Huvinen-myyntipaallikko-porvoo-mercedes-benz-neliveto-talvi
”Nykyajan kaksivetoiset autot ovat avustusjärjestelmiltään hyvin kehittyneitä, mutta nelivedon ominaisuuksia ja etuja ne eivät edelleenkään pysty tarjoamaan”, toteaa Rinta-Joupin Autoliikkeen Porvoon myyntipäällikkö Topi Huvinen.

Nykyaikaiset nelivedot ovat älykkäitä

Nelivetoinen auto on aina erityisesti uutena kalliimpi investointi, kuin vastaava kaksivetoinen auto. Huvinen kuitenkin muistuttaa, että nelivedon tapauksessa pikkusormen antaminen voi viedä koko käden.

– Kun nelivetoon on tottunut, voi siitä olla vaikea luopua – vaikkei nelivedon ominaisuuksille olisi varsinaista päivittäistä tarvettakaan.

Nelivetojärjestelmän mielletään myös nostavan auton polttoaine-, huolto- ja korjauskustannuksia. Nykyajan autoissa väittämä ei enää aina pidä paikkaansa.

– Jatkuva neliveto nostaa polttoaineen kulutusta kaksivetoiseen autoon verrattuna. Nykyaikaiset nelivedot ovat kuitenkin älykkäitä ja uudemmissa autoissa neliveto-ominaisuus aktivoituu vasta tarpeen tullen, joten polttoaineenkulutuksessa ei ole juurikaan eroa vastaavaan kaksivetoiseen autoon.

Huolto- ja korjauskustannuksissa neliveto saattaa lisätä aavistuksen loppusummaa merkistä ja mallista riippuen.

Kun nelivetoon on tottunut, voi siitä olla vaikea luopua.

Pohdi kahta asiaa ennen nelivetoisen sähköauton hankintaa

Myös sähköautoista löytyy tänä päivänä useampia nelivetoisia malleja. Sähköautot ovat huoltovapaampia kuin polttomoottoriauto, eikä neliveto-ominaisuudesta aiheudu sähköautolla ylimääräisiä huoltokustannuksia.

Nelivetoista sähköautoa harkitsevan täytyy Huvisen mukaan kuitenkin kysyä itseltään kaksi tärkeää kysymystä.

–  Nelivetoisen sähköauton toimintamatka on lyhyempi, kuin kaksivetoisen. Täytyykin itse arvioida, arvostaako enemmän esimerkiksi 30 kilometriä pidempää toimintamatkaa, vai nelivedon tuomia etuja.

On hyvä muistaa, että nelivetoinen sähköauto saattaa kuluttaa renkaita huomattavasti nopeammin, kuin polttomoottorilla kulkeva kaksivetoinen henkilöauto; nelivetoinen auto painaa yleensä enemmän, kuin kaksivetoinen ja sähköauto puolestaan painaa huomattavasti enemmän, kuin polttomoottoriauto.

Nelivetoinen retkeilyauto ei jätä pulaan talvellakaan

Moni saattaa mieltää, että neliveto on jykevämmän maastoauton ominaisuus. Nelivetoisia autoja löytyy tänä päivänä kuitenkin pienemmistäkin kokoluokista – sekä myös matkailuautojen valikoimasta.

Mikäli suunnitelmissa on hankkia matkailuauto talvikäyttöön, kannattaa vakavasti harkita sijoittamista nelivetoiseen matkakumppaniin. Nelivetoisella retkeilyautolla ajelee sujuvasti mökkitien perille asti jäämättä hankeen jumiin ja se toimii talvisten ulkoharrastusten tukikohtana vaikeammassakin maastossa.

Rinta-Joupin Autoliikkeen valikoimista löydät useita nelivetoisia retkeilyautoja.

Nelivetoista autoa harkitsevan on hyvä muistaa, että nelivedon jarrutusmatka on talvella vähintäänkin sama, kuin vastaavalla kaksivetoisella autolla. Varovaisuutta liukkailla teillä ei siis sovi unohtaa, vaikka alla olisi neljä vetävää pyörää.

HYMER_ML-T570_Lifestyle_Exterieur3_32_Print (300 dpi)
Nelivetoinen matkailuauto vie perille haastavampiinkin talviharrastuspaikkoihin.

Tutustu nelivetojen valikoimaan