Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Retkeilyautolla Euroopan halki

Kesäloma on monille matkailun aikaa, kuten myös tälle pariskunnalle. Sami ja Anne-Maria päättivät lähteä matkalle retkeilyautollaan Eurooppaan, kohteenaan Gardajärvi Italiassa. He ottivat myös perheen koiran, Bonon, mukaan 3 viikkoa kestävälle reissulle.

”Meidän määränpää oli Garda-järvi ja tämän perusteella matkaa alettiin suunnitella selvittämällä eri vaihtoehtoisia reittejä mukaanlukien lautta-/laivamatkat.”

Matkaan kannattaa valmistautua hyvin

Matkaa suunniteltaessa ensisijainen määränpää oli Garda-järvi Italiassa, ja tämä asetti suunnitelmille suunnan. Sami ja Anne-Maria alkoivat tutkia eri reittivaihtoehtoja, mukaan lukien lautta- ja laivamatkat, ja varmistivat, että reitti ei sisältänyt haastavia vuoristoteitä. Yöpymispaikat, kuten leirintäalueet ja matkaparkit, sekä niiden kustannukset olivat myös tärkeä osa suunnittelua.

– Tarkistettiin etukäteen eri maiden liikennesäännöt, mahdolliset tietullit ja liikenteen rajoitukset sekä muut mahdolliset maakohtaiset vaatimukset.

Valmistautuminen matkaan vaati suunnittelua ja tarvittavien asiakirjojen hankkimista. Passien voimassaolo tarkistettiin, käteistä ja muutamia luottokortteja otettiin mukaan. Eurooppalainen kelakortti ja auton Green Card, minkä avulla todistetaan että ajoneuvolle on voimassa oleva liikennevakuutus, hankittiin ennen matkaa. Lisäksi he huolsivat auton perusteellisesti ja hankkivat tarvittavat rokotukset koiralleen.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen matkaan lähtöä?

Matka Euroopan halki

Matka alkoi läpikulkuajona Ruotsista. Aamulla startattiin Tukholmasta, ja iltapäivällä saavuttiin jo Tanskaan. Siitä ajettiin läpi Tanskan, josta matka jatkui laivalla Saksan puolelle Puttgardeniin. Seuraavina päivinä he suuntasivat Saksan halki, jossa pysähdyttiin Kölnin lähellä tapaamassa sukulaisia ja nauttimaan Romantic Roadin upeista maisemista.

Matkalla koettiin monia yllätyksiä, jotka rikastuttivat matkaa. Eri maiden liikennekäyttäytymisen omaksuminen osoittautui yllättävän helpoksi. Vaikka Saksan moottoriteillä koettujen ruuhkien tiheys yllätti matkailijat, oli heillä mahdollisuus nauttia upeista Alppien maisemista, jotka olivat ensikertalaisille unohtumaton kokemus.

Matka jatkui upeiden maisemien halki Itävaltaan, Garmisch-Partenkirchenin ja Innsbruckin kautta Bergiselille. Seuraavaksi suunnattiin Italiaan Garda-järvelle, joka oli matkan pääkohde.

”Neljä rentouttavaa päivää järvellä kuluivat nopeasti, jonka jälkeen matka jatkui Venetsiaan.”

Matka ei kuitenkaan päättynyt siihen. Se jatkui takaisin Itävaltaan Wieniin, missä Sami ja Anne-Maria tapasivat sukulaisia ja tutustuivat kaupunkiin. Siitä matka jatkui Tsekin ja Puolan kautta Oświęcimiin, missä sijaitsee Auschwitz-Birkenaun museo. Lopulta matka päättyi Liettuan ja Latvian kautta Tallinnaan, josta matkustettiin laivalla takaisin Suomeen.

”Kielessä selviytyminen oli myös yllättävän sujuvaa, erityisesti Englannin kielellä, vaikka esim. Italiassa ei joka paikassa puhuta Englantia.”

Teiden varsilla oli paljon taukopaikkoja, huoltoasemia ja ruokapaikkoja, jotka olivat siistejä ja hyvin hoidettuja, mikä helpotti matkailijoiden pysähtymisiä. Matkan päätteeksi takana oli kilometrejä n. 6000 sekä ajotunteja n. 90.

Suomen ja Euroopan leirintälueeet

Saksassa ja Italiassa pariskunta nautti laadukkaista ja rauhallisista leirintäalueista. Saksassa leirintäalueilla vallitsi rauhallisuus, erityisesti iltaisin. Leirinnät hiljenivät noin kello 22:00 aikaan kokonaan. Tämä tarjosi mahdollisuuden rentoutua ja nauttia illoista ja öistä ilman häiriöitä. Suomessa taas tunnelma saattaa olla vilkkaampi ja seurallisempi. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat viehätyksensä, ja valinta riippuu täysin matkaajien mieltymyksistä.

Hintataso Saksan ja Italian leirintäalueilla oli verrattavissa Suomeen, osa jopa kalliimpia mutta myös selkeästi laadukkaampia. Matkaparkkeja oli myös Saksassa runsaasti, mikä teki matkustamisesta joustavaa ja vaivatonta.

Matkan kohokohtia oli monia, mutta muutamat paikat ja kokemukset nousivat ylitse muiden.

Alpit tarjosivat upeita maisemia ja olivat matkan ehdottomasti unohtumattomin osuus. Italia kokonaisuudessaan, erityisesti Garda-järvi, Venetsia ja herkullinen ruoka, valloitti pariskunnan sydämet. Myös se, että Italiassa pariskunnan koira Bono sai olla mukana niin ravintoloissa kuin kaupoissakin. Oświęcimissä Auschwitz-Birkenaun museo herätti voimakkaita tunteita ja pysäytti hetkeksi pohtimaan historiaa.

Matka jatkuu

Vaikka seuraavan matkan kohde ei vielä ole varmistunut, yksi asia on varma: pariskunta jatkaa tutustumista Euroopan kauniisiin maisemiin ja kulttuureihin retkeilyautolla. Bono koiran on tarkoitus olla jatkossakin matkassa mukana.