Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Aurinkopaneeliprojekti saa jatkoa

Aurinkopaneelien asentaminen jatkuu Rinta-Joupin Autoliikkeessä. Paneeleita löytyy tällä hetkellä Turusta, Vaasasta ja Porista.

Aurinkopaneelit Turun toimipisteen katolla.

Aurinkopaneelien tarjoamalla sähköllä voidaan kattaa suuri osa toimipisteen sähkönkulutuksesta. Paneelien asennuttaminen on paitsi ekoteko, myös varautumista tulevaisuuteen. 

– Uskomme että sähköenergian tarve tulee kasvamaan esimerkiksi sähköautojen myötä, kertoo Rinta-Joupin Autoliikkeen Business Controller Tarleena Rinta-Jouppi

Aurinkosähköä yli odotusten

Aurinkopaneeliprojekti käynnistyi keväällä 2021 Turun toimipisteen pilottiprojektina. Turussa paneelien asennus vaati sähköliittymän ja sähköpääkeskuksen laajentamista. Muutostöiden valmistumisen jälkeen paneelien asennus kävi nopeasti – vain parissa päivässä.  

Urakka valmistui syksyllä 2021. Voimalan kapasiteetti on 100,8 kWp. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että paneelien tuottoarvio on vuodessa noin 80 930 kilowattituntia. Tällä määrällä lataisi Škoda Enyaq -sähköauton yli 1000 kertaa ja ajaisi sillä jopa yli 13 kertaa maailman ympäri. 

Turun toimipisteen aulassa on näyttö, joka kertoo, kuinka paljon aurinkosähköä on kerätty ja kuinka monta täyssähköauton ajokilometriä se vastaa.

– Keväällä 2022 saimme ajatuksen projektin jatkamisesta. Kesällä aloitimme paneelien asentamisen Vaasaan ja kahteen kiinteistöön Porissa, Tarleena kertoo. 

Vaasan ja Porin osalta urakka ei sujunut yhtä mutkattomasti. Komponenttipulan ja poikkeuksellisen lumisen kevättalven vuoksi projektit valmistuivat kesällä 2023. 

Samoin kuin Turun, myös Vaasan ja Porin voimaloiden kapasiteetit ovat valtavia. Vaasan voimala on 85,32 kWp ja Porin voimaloiden yhteiskapasiteetti on 131,22 kWP. Tuotto-odotuksiltaan ne vastaavat samoja määriä kuin Turun toimipisteessä. Voimaloiden tuottama aurinkosähkö tulee pääasiassa omaan käyttöön, mutta huippukuukausina saatava pieni ylituotanto syötetään verkkoon. 

– Tähän mennessä Turun voimala on ylittänyt tuottoarvionsa, Tarleena iloitsee. 

Kohti vastuullisempaa tulevaisuutta

Aurinkosähkön tuottaminen on täysin päästötöntä. Investoinnit onkin tehty ympäristöä ajatellen, autoliikkeelle tyypillisesti. 

– Pitkään toimineena perheyrityksenä pyrimme katsomaan tulevaisuuteen sekä tekemään kestäviä ja vastuullisia ratkaisuja, Tarleena kertoo. 

Projektiin lähdettiin yrityksen arvojen pohjalta. Autohallien isot kattopinta-alat mahdollistavat aurinkopaneelien käytön ja katon hyödyntämisen erityisen hyvin. 

– Turkuun saatiin paneelien asennusta edeltävien muutostöiden yhteydessä yleiseen käyttöön tarkoitetut Fortum Recharge -suurteholatausasemat sähköautoille, Tarleena lisää. 

Suurteholatausasemien myötä asiakkailla on nyt mahdollisuus ladata autonsa uusiutuvalla energialla asioidessaan toimipisteessä.  

– Vihreät arvot ovat tärkeitä myös asiakkaillemme, Tarleena hymyilee.