Hyppää sisältöön

Ajokortti 17-vuotiaana poikkeusluvalla

Ajokortti 17-vuotiaana? Se on mahdollista Trafin myöntämällä poikkeusluvalla. Poikkeusluvan idea on helpottaa nuorten kulkemista ja sillä halutaan edistää sekä ammatinvalintaa sekä työllistymistä.

Suomessa on usein pitkät etäisyydet, eikä julkinen liikenne kulje näppärästi joka paikkaan. Poikkeuslupaa voi hakea esimerkiksi pitkän etäisyyden takia kodin ja työpaikan tai opiskelupaikan välillä. Lupa myönnetään kokonaisharkinnan perusteella arvioiden nuoren kulkemis- tai ajokorttitarvetta.

Luvan myöntämisen edellytyksiä voivat olla:

Ikäpoikkeusluvan hakeminen

Ikäpoikkeuslupaa voi hakea aikaisintaan 4 kuukautta ennen kuin täyttää 17 vuotta Traficomin hakemuslomakkeella ja lupa voidaan myöntää aikaisintaan 3 kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.

Hakemuslomakkeen liitteeksi tarvitaan jokin seuraavista liitteistä:

Asian käsittelyä nopeuttaa mahdollisimman huolellisesti täytetty hakemus ja tarvittavien liitteiden toimittaminen. Näet Traficomin asiointipalvelussa omissa tiedoissasi luvan sitten, kun se on myönnetty. Lupahakemus maksaa 100 € ja lasku lähetetään asiakkaalle, kun päätös on tehty. Varsinainen lupapäätös saapuu postitse kotiosoitteeseesi. Myönteisen luvan saatuasi voit suorittaa kaiken pakollisen opetuksen ja osallistua B-luokan teoriakokeeseen jo ennen varsinaisen poikkeusluvan saapumista postitse. Kun lupapäätös on saapunut postissa voit osallistua ajokokeeseen. Kuljettajantutkinnon voit suorittaa täytettyäsi 17. Pidä lupapäätös mukanasi aina ajaessasi kunnes täytät 18-vuotta. Voit tarvittaessa joutua esittämään sen poliisille tienpäällä.

Ajokortin saaminen 17-vuotiaana ikäpoikkeusluvalla on lisääntynyt nopeasti ja hakemusten määrä kasvaa koko ajan.