Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Paripyörämonsteri – Koeajossa Dodge RAM 3500

Dodge Ram

Rehti ja rehellinen paripyöräjenkki on jotakin, mikä itseltäni on jäänyt tähän asti kokematta. Nyt sellaisen koeajomahdollisuus tuli. Extrana tähän autoon on loppuvuodesta 2015 asennettu jäykempi kytkin, sekä vaihdelaatikkoa on vahvistettu uusilla osilla. Vaihdelaatikon osalta remontti oli täydellinen. Jäykempi kytkin ja vahvistettu vaihdelaatikko ovat sitä, mitä tämmöisen auton ostaja arvostaa. Kaikki alustan puslat ja nivelet sekä ilmastoinnin kompura on vaihdettu samalla kertaa. Sain käsiini koko listan mitä tälle autolle on kaikkineen tehty, ja se todellakin on syntilistaakin pidempi.

Auton vuosimalli on 1996, mutta se ei tunnu juuri missään, koska uutta palikkaa on asennettu autoon todella paljon. Asennushallin puolella on urakoitu ja kunnolla. Katsastettukin auto on keväällä 2018. Katsastusmies tykkäsi tuolloin näkemästään, ja päästi läpi.

Dodge RAM 3500 – minkälainen?

Varustetasona tässä monsterissa on Laramie SLT.

RAM on Dodgen suosittu lava-auto, järeä sellainen. Chevroletilla esimerkiksi vastaavat mallit ovat Silverado ja Avalanche, Fordilla taas F-sarja. Myös Japanilaisvalmistajilla on Jenkkimallin lavureita, Toyotalla Tundra ja Nissanilla Titan. Tundranhan toi tänne Jyväskylään paikallinen Toyotan liike showmielessä, mutta eivät kuitenkin varsinaisesti myy sellaisia.

Tämä koeajettu auto pitää sisällään 5,9 litraisen Cumminsin koneen, jossa tehoa ja vääntöä tuntuu olevan. Ainakin myynti-ilmoitus tämän vahvistaa. Mutta mikä kuitenkin tärkeintä, kone käy terveen oloisesti.

Kytkimen osalta lienee muistettava, että se on joko auki tai kiinni, eli veto joko on päällä, tai sitten ei. Kyseessä on tämän auton ominaisuus. Myös tehty kytkinremppa pitää huolen siitä, että kytkin ei taatusti luista, vaikka ehkä ottikin kiinni karvan ylempää verrattuna siihen, mihin yleensä olen tottunut.

Auto siis todellakin on manuaalivaihteinen, ja aluevaihteisto löytyy. Automaatin ongelmat loistavat tanakasti poissaolollaan, ja tarvittaessa nelivedon saa kytkettyä pois. Koska kyse on aluevaihteistosta, löytyy nelivedolle nopea ja hidas puoli.

Rengastus on taatusti kohdillaan.

Paripyörät on tässä autossa mahdollista laittaa myös eturenkaille, jolloin ei upota pehmeässäkään paikassa – esimerkiksi lumella. Koeajon aikana etupään paripyörät olivat lavalla tarvikkeineen odottamassa käyttöä, jos vaikka seuraava omistaja haluaisi käyttää autoa myös etupään paripyörillä. Nyt oli edessä vain singlepyörät.

Kantavuutta lavalla on lähemmäs 2000kg, ja kärriä saa vetää 3500kg painoisena. Auto on lisäksi rekisteröity kuudelle hengelle. Kokonaispaino on autolla 4990kg, omapaino 3150kg. Ajokorttivaade on siten vähintään BC1, ja yli 750kg painavaa kärryä vetäessä C1E.

Mitä muuta sitten tälle autolle on tehty? Autoa on korotettu 2″, sekä kaikki iskarit on vaihdettu 11/2015. Lämppärikenno on vaihdettu uuteen, ja kaikki jarrut uusittu. Tässäkään ei vielä edes ole kaikki, mitä uutta tämä auto on saanut osakseen.

Dodge RAM näin muuten?

Dodge RAM:ista on saatavilla myös pienempiä malliversioita, joiden malliversioiden numerosarjat ovat 2500 ja 1500. Jos numerosarja on 1500, silloin riittää autoon myös sihteerikortti B.

Jos manuaaliaski ei miellytä, voi silloin myyntipalstoilta etsiä miellyttävän automaattivaihteisen RAM:in. Tämmöiseen maastohenkiseen menoon saattaa manuaali olla varsinkin vanhalle koulukunnalle se perusteltu ratkaisu, mihinkä moni on tottunut meikäläisten Suomessa. Jenkkimarkkinat on sitten eri, missä herrasväki ajaa automaattivaihteisella autolla.

Koeajo – Mukavaa kyytiä

Dodge Ram

Papereiden mukaan tältä autolta voi odottaa jo paljon. Kyllä vain. Jenkkikone tulille ja liikenteeseen. Autossa on mailimittari, kilometrilukema on pienemmällä maililukeman alla. Vaihteet menevät kiltisti pesään. Autolla pärjää hyvin, kunhan vain ison koon lisäksi tottuu mailimittarin läsnäoloon ja kytkimen toimintaan.

Vaihdekepeistä pienempi on aluevaihteistolle, eikä sitä normitilanteissa tarvitse ajaessa säätää. Kunhan katsoo, ettei se ole asennossa N, sekä hitaalla puolella 4L vain tarvittaessa. 2H tarkoittaa takavetoa normaaleilla välityksillä,  4H ei suinkaan tarkoita harrastekerhoa, vaan nelivetoa normivälityksillä.

Takapenkkitilat. Etupenkilläkin mahtuu kolme vierekkäin.

Moottoritiellä meno on huimaa, joskin syytä muistaa 80km/h rajoitus tällä autolla. Tuon rajoituksen kuitenkin kestää, kun miettii auton veroedullisutta kuorma-autoksi rekisteröinnin johdosta.

Moottoriäänet ovat jo vakuuttavat. Taajamassakin tämän auton kanssa pärjää, joskin parkkipaikalla on syytä muistaa, että auto mahtuu parkkiruutuun juuri ja juuri. Paripyörät takana nimittäin levittäytyvät niin leveälle. Ja pitkä – sellainen tämä auto myös tuntuu olevan. Kun paripyörät asentaa myös eteen, kannattaa tottumattoman kuljettajan skarpata.

Peruutuksissa helpottaa huomattavasti myös peruutuskamera, jollainen tästä autosta myös löytyy. Peruutuskameran saa päälle erillisen katkaisimen kautta, se ei siis automaattisesti ole päällä samaan aikaan peruutusvaihteen kanssa. Plussaa on annettava myös mukavan kokoisista peileistä. Niistä on taatusti hyötyä tämän auton kanssa.

Tietyissä paikoissa tämä auto tuntui ihmisiä kiinnostavan – päät kääntyivät. Katseenkääntäjällä jos tykkää ajaa, tässä olisi sellainen. Onhan tämä ajolleen varsin leppoisa ja miellyttävä tapaus. Itseäkin tämmöinen paripyörätapaus voisi kiinnostaa.

Lopputulema – Dodge RAM 3500 on katseenkääntäjä

Dodge Ram

Millekkään huonommille teille en poikennut parin tunnin koeajolenkillä. Koneen ajoin toki lämpimäksi, kuten vaihtoauton koeajolla kannattaakin tehdä. Osa mahdollisista vioista kun voi ilmetä vain koneen ollessa kylmä, osa taas kone lämpöisenä. Vikoja en ainakaan minä löytänyt.

Autolla maastokyky on jo selvä, sen kertoo mukana tulevat varusteet. Käyttötarkoitus tämmöisellä autolla varmasti joko harrastajalla, tai sitten yritykselle maskotiksi showmielessä. Ja harrastekäyttö voi olla sitten joko fiilistelyajoa, tai offroadia järeällä autolla. Miksei myös vaikkapa venetrailerin vetoa, jos siihenkin tarvitsee harrastekalustoa, eikä halua kärryveturiksi arkiautoa. Tai villi heitto, perusta taksifirma. Chevrolet Corvettekin on nähty jo taksina, ja AMG Mercedes, Tampereella jopa Can-Am Spyder. Miksei sitten taksikäytössä Dodge RAM?

Aiemmat kokemukseni Dodgesta ovat vain eurojenkki Avengerista, joten lähes kerralla pääsin Dodgen osalta KUNNON Jenkkiauton makuun. Dodge Avengeria kävin koeajamassa joskus bloggaajahistoriani alkuaikoina. Mielenkiintoista olisi koeajolenkki heittää myös Chevrolet Silveradolla, jotta saa vertailukohtaa tähän autoon.

Dodge Ram

Koeajoauton speksit: Dodge RAM 3500 vm1996 4×4, manuaalivaihteisto, jäykempi kytkin, vahvistettu vaihteisto, paljon uutta osaa: Energy Suspension täydellinen puslasarja eteen 7/17. Kaikki jarrut uusittu, samoin kaikki valot, ilmastoinnin täyttöhuolto 5/2018, renkaat merkattu rekisteriotteeseen. Pakoputkisto myös uusittu. Sisusta on pesty ja otsonoitu.

Kuvat ja teksti: Mikko Kilkki

Tutustu lava-autojen valikoimaan