Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Puolen miljoonan Škoda: “Säilyy ikuisesti”

Isossakyrössä majailee puoli miljoonaa kilometriä ajettu Škoda Octavia Scout. Rinta-Joupin Autoliike on mahdollistanut kunnioitettavat kilometrit.

Keijo Kartano kertoo, että autosta piti luopua jo 100 000 tai 200 000 kilometrin kohdalla, mutta mieli muuttui. Nyt tämä yli puoli miljoona kilometriä ajettu, Rinta-Joupin Autoliikkeestä uutena ostettu, Škoda Octavia Scout on pihassa jäädäkseen.

Nyt jo yli 500 000 kilometriä ajetun Octavia Scoutin ensimmäinen ja nykyinen omistaja työskentelee työmaavalvontaan liittyvissä tehtävissä. Tästä johtuen auto on äärimmäisen tärkeä työväline ja Isostakyröstä onkin liikuttu ristiin ja rastiin erityisesti entisen Vaasan läänin alueella.

Auton ostopaikkana toiminut Rinta-Joupin Autoliike on miehelle tuttu jo vuosien takaa. Jo 90-luvulla Keijo osti Toyota Hilux -lava-auton Rinta-Joupin Autoliikkeestä Tervajoelta.

Iltalenkiltä autokauppaan

Vuonna 2008 Keijo oli kuullut Škoda Octavian nelivetoisesta ja korotetulla maavaralla varustetusta farmarikorisesta Scout-mallista ja ajatus kiinnosti jo valmiiksi. Hän halusi juuri nelivetoisen auton ja jotenkin jalka vei myymälää kohti.

– Asun vain muutaman kilometrin päässä Tervajoen liikkeestä. Erään kerran iltakävelyllä Scout pisti silmään ikkunassa ja menin liikkeeseen tutustumaan.

Käytännössä auton merkki ja malli oli siis jo päätetty ennen myymälään menoa. Oikeastaan lähes yhtä selvä valinta oli Rinta-Joupin Autoliike.

– Tietenkin Škoda Octavia Scout kiinnosti. Halusin ostaa paikallisesta liikkeestä ja Rinta-Joupin Autoliike on luotettava.

Tervajoen liikkeen Škoda myyjä Harry Bengs kehuu Škoda malliston kattavaa varustelua, jonka vakiovarustelu on jo erittäin monipuolinen ja kattava.

Vähät valinnat

Tarkemmin kaupasta ostettiin vuosimallin 2008 Škoda Octavia Combi Scout 2.0 TDI 4×4. Tuo kirjainyhdistelmä tarkoitti 140-hevosvoimaista dieselmoottoria ja auto valittiin manuaalivaihteisena.

Myyjän esitellessä Scout-mallin varustelua kävi pian ilmi, että lisävarustelistaa ei tarvitse paljon katsellakaan. Vakiovarustelu oli niin runsas.

Scout-malli edustaa lähestulkoon Škoda-malliston varustelun huippua ja siihen kuuluu siten paljon muutakin kuin neliveto ja alleajosuojat. Viininpunainen metalliväri autoon kuitenkin otettiin.

Uuden auton rattiin

Uuden auton tilaamista seurasi luonnollisesti muutama kuukausi odotusta – pitihän tehtaan vielä valmistaa halutun kaltainen yksilö. Itse uuden auton luovutustapahtuma oli sen arvoinen.

– Hienoa oli mennä liikkeeseen. Auton ikkunassa oli lappu: ”Myyty” ja oma Octavia Scout oli komeasti keskellä Rinta-Joupin Autoliikettä.

Keijo kertoo auton vastanneen kaikkia odotuksia. Oman uuden auton ratin taakse istuminen oli hieno tunne, kun uuden auton tuoksu oli vielä läsnä.

Ensimmäiset kilometrit sujuivat huolettomasti ja Keijo muistaa vieläkin kuinka hieno uusi auto oli ajaa. Hän päätti teettää kaikki huollot, sillä Vaasan Rinta-Joupin Autoliikkeen palvelu oli erittäin asiantuntevaa.

Koko perheen käytössä

Toki Octavia oli pääasiallisesti Keijon ykkösauto ja tarpeen työmatkoille, mutta myös muut perheessä ajoivat autolla. Vaimo käytti tätä toisinaan ja myös lapset pääsivät ohjauspyörän taakse ajokortin saatuaan.

Alun perin Octavia Scout valikoitui osin pojan kilpahiihtoharrastuksen vuoksi. Harrastuksen vuoksi ajettiin talvisin kilpareissuja kaikki välineet matkassa ympäri Suomea, joten neliveto ja hyvät tilat tulivat tarpeeseen.

– 100 000 kilometrin tai 200 000 kilometrin kohdalla oli alun perin aikomus vaihtaa uuteen, mutta tuntui, että vaihtoarvo laskee ja käyttöarvo vaan kasvaa.

Vuonoissa valinta

Eräs kesälomareissu vei Keijon vaimonsa kanssa Norjan puolelle ja matkan määränpäänä oli Nordkapp. Upeiden maisemien keskellä mittariin pyörähti pyöreä 400 000 kilometrin lukema.

Keijo muistaa vieläkin pohtineensa mielessään: “Täällä sitä vaan ajetaan vuonoja pitkin huolettomasti, vaikka on jo 400 000 kilometriä täynnä”. Ajatukset veivät jo tuolloin eteenpäin.

– Se 400 000 kilometriä kun tuli täyteen, niin tehtiin päätös, että ainakin 500 000 kilometriä tällä ajetaan.

Vielä kerran

Tuo Octavia Combi Scout 2.0 TDI 4×4 toimi perheen ykkösautona noin kymmenen vuotta ja 450 000 kilometriä. Tässä vaiheessa se jäi vaimon käyttöön perheen kakkosautoksi ja Keijo hankki itselleen uuden Scoutin – sekin Rinta-Joupin Autoliikkeestä.

– Ajatkin ovat hieman muuttuneet, mutta uudempaan Scoutiin otettiin automaatti ja muun muassa äänentoistoa ja muuta parempaa varustetta. Olen aina tykännyt kuunnella hyvistä soittimista hyvää musiikkia.

Tästä eteenpäin vanhan Scoutin kilometrit ovat kertyneet käytännössä vaimon ajamana. Tuo maaginen puoli miljoonaa kilometriä täyttyi muutamaa viikkoa takaperin ja jutun kirjoitushetkellä auton mittarilukema on 501 000 kilometriä. Vanhempikin Scout on yhä hyvä auto ja toimii hienosti.

– Oikein hyvä, kuluvia osia vaihdettu mutta ei mitään isompaa eikä moottori syö öljyä.

Huolettomia huoltoja

Autoa huollettiin alkuun Vaasassa Rinta-Joupin Autoliikkeessä. Sittemmin Škodan huolto laajeni myös Tervajoelle ja tämän myötä autoa alettiin huollattamaan lähempänä kotia. Rinta-Joupin Autoliike on hoitanut työt erinomaisesti.

Vuosimallin 2008 Octavia Scout on selvinnyt hämmentävän vähällä. Tavallisten huoltojen yhteydessä osia kuten vesipumppu ja joitakin jarrujen osia on vaihdettu, mutta esimerkiksi pakoputki on yhä edelleen alkuperäinen.

Tervajoen Škoda huollon vastaanotto palvelee Škoda hallissa. Joonas Lehtola toimii huoltomyyjänä.

Ei vaihdu koskaan

Tuo 500 000 kilometriä ajettu vuoden 2008 Octavia ei tule vaihtumaan enää koskaan.

– Se säilyy ikuisesti.

Sen sijaan uudemmasta, kirjoitushetkellä kolmevuotiaasta, Scoutista Keijo ei ole aivan varma. Ensi keväänä myyntiin tuleva Škoda Enyaq -sähköauto saattaisi hieman kiinnostaa.
Kysymykseen mahdolliseen autonvaihtoon liittyen, onko Rinta-Joupin Autoliike jatkossakin luottamuksen arvoinen, vastaus on hyvin yksiselitteinen ja ytimekäs.

– Kyllä, ehdottomasti!

Teksti: Henri Posa

Tutustu Škoda-valikoimaan