Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Uudet dieselautot yllättävät vähäpäästöisyydellään

Dieselautojen ympäristöystävällisyys on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua. Erityisesti diesel- ja sähköautoja on vertailtu usein keskenään.

Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tero Jussinmäki on törmännyt usein diesel- ja sähköautojen väliseen paremmuuskeskusteluun. Hänestä huhut dieselmoottoreiden kuolemasta ovat vahvasti ennenaikaisia. Myös pelot veronkorotuksista, ilmastohaitoista ja autojen arvonalenemisista kannattaisi hänen mukaansa laittaa oikeisiin mittasuhteisiin.

– Diesel on edelleen hyvä vaihtoehto. Paljon ajavana myyntimiehenä luotan hyvin toimivaan dieseltekniikkaan sekä vähemmän päästöjä tuottavaan vaihtoehtoon, lapualainen Jussinmäki vakuuttaa.

Hänen työsuhdeautonsa kulkee uusiutuvista raaka-aineista valmistetulla Neste MY Uusiutuvalla Dieselillä, jonka avulla autoilija voi pienentää omia kasvihuonekaasupäästöjään jopa 90 prosenttia* verrattuna fossiilisen dieselin  käyttöön. Suomessa myytävä Neste MY on valmistettu sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä ja se sopii kaikkiin dieselautoihin ja moottoreihin sellaisenaan.

Vähäpäästöisempää dieseliä löytyy monelta tankkausasemalta.

– Neste MY:ta on saatavilla tällä hetkellä jo 149 asemalla etelästä pohjoiseen, Jussinmäki kertoo.

skoda-henkiloauto-syksy-neste-diesel-tero jussinmaki

Päästöissä jopa nollalukuja

Dieseltekniikalla on ollut tärkeä merkitys hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, sillä se kuluttaa bensiinimoottoria vähemmän energiaa. Lisäksi dieselauton hiilidioksidipäästöt ovat 15–20 prosenttia vastaavankokoista bensiiniautoa alemmat.

Mitä uudempi dieselauto on alla, sitä vähemmän päästöjä. Nykyiset Euro 6 -dieselmoottorit tuottavat hiilidioksidipäästöjä keskimäärin 15 prosenttia vastaavankokoisia bensiiniautoja vähemmän. Myös ongelmalliset hiukkaspäästöt on saatu hyvin kuriin.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Tervajoen toimipisteen myyntipäällikkö Mika Hakola kertoo, että ympäristötietoisen dieselauton ostajan kannattaa kohdistaa katseensa europäästöluokituksiin.

– Vuonna 2010 valmistetuissa autoissa euroluku on yleensä viisi, mikä on jo suhteellisen ok. Vuodesta 2016 euroluku on jo kuusi eli ympäristöystävällisyydessä korkealla tasolla, hän ohjeistaa.

Toki on syytä tutkia myös terveydelle haitallisia NOx-päästölukuja. Esimerkiksi Euro 6,2 -autoissa NOx-arvo voi olla jopa nolla tehtaiden mittausten mukaan.

Sitä mukaa kuin dieselautokanta uusiutuu, vähenee autojen ympäristökuormitus.

Loistokaveri työmatkoille

Hakolan tekemän pikaisen nettihaun perusteella vaihtoautojen kaupassa dieseleitä on noin puolet, ehkä vähän yli. Tilastokeskuksen mukaan dieselautojen osuus autokannasta on edelleen hieman kasvussa.

– Auton ostajan kannattaa miettiä, kuinka paljon tulee ajoa vuodessa. Jos ajaa pitkiä matkoja ja kilometrejä kertyy yli 15 000, on diesel hyvä valinta, Hakola sanoo.

Täältä löydät laskurin, jonka avulla voit verrata diesel- ja bensa-auton vuosittaisia kustannuksia.

Dieselin heikoin lenkki on käyttövero, mutta sekin kevenee, kun ostaa uuden ympäristöystävällisen ajoneuvon. Dieselauton etuna on, että yhdellä tankilla ajaa noin tuhat kilometriä ja autosta löytyy vääntöä vetää isompaakin kuormaa.

– Jos autossa on kuormaa, niin dieselautossa kulutus nousee paljon maltillisemmin kuin bensa-autossa. Vedän itse paljon asuntovaunua ja kuomuperäkärryä, johon diesel on ehdottomasti ykkönen sen hyvän väännön ansiosta, Jussinmäki kertoo.

*) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2009/28/EY) mukainen.

Tutustu dieselautojen valikoimaan