Hyppää sisältöön
Audi_A6_ulko-vaihtoauto

Automaattinen hätäjarrutus-
järjestelmä

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on moderni turvajärjestelmä, joka auttaa välttämään törmäyksiä tai vähentämään niiden vakavuutta. Se havaitsee esteet ajoneuvon edessä ja jarruttaa tarvittaessa automaattisesti.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä eli AEB (Autonomous Emergency Braking) pyrkii pysäyttämään auton silloin, jos se havaitsee esteen, johon kuljettaja ei ole reagoinut ohjausliikkein. Järjestelmä ei ohjaa autoa puolestasi, vaan pyrkii estämään väistämättömiä onnettomuuksia jarruttamalla voimakkaasti.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on nykyään pakollinen uusissa henkilö- ja pakettiautoissa. Se on olennainen osa nykyaikaisten ajoneuvojen turvajärjestelmiä ja auttaa estämään onnettomuuksia tai vähentämään niiden vakavuutta.

Hätäjarrutusjärjestelmälle on eri nimityksiä esimerkiksi valmistajasta riippuen:

Miten automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä toimii:

 1. Anturit ja kamerat: Järjestelmä käyttää erilaisia antureita ja kameroita ympäristön havainnointiin. Näitä ovat esimerkiksi:
  • Tutka: Käyttää radioaaltoja havaitakseen esteitä auton edessä.
  • Kamerat: Tunnistavat ja seuraavat visuaalisia merkkejä, kuten jalankulkijoita ja ajoneuvoja.
  • Lidar: Käyttää laservaloa etäisyyksien mittaamiseen ja esteiden tunnistamiseen.
 2. Havaitseminen ja arviointi: Järjestelmä analysoi antureiden ja kameroiden keräämää tietoa jatkuvasti. Se arvioi, onko törmäysvaara olemassa ja laskee tarvittavan reagointiajan.
 3. Varoitukset: Ennen kuin järjestelmä aloittaa automaattisen jarrutuksen, se voi antaa visuaalisia ja äänivaroituksia kuljettajalle törmäysvaarasta.
 4. Automaattinen jarrutus: Jos kuljettaja ei reagoi varoituksiin riittävän nopeasti, järjestelmä aktivoi automaattiset jarrut. Se voi:
  • Käyttää osittaista jarrutusta: Vähentää nopeutta törmäyksen vaikutusten lieventämiseksi.
  • Käyttää täysjarrutusta: Pysäyttää ajoneuvon kokonaan, jos se on mahdollista törmäyksen välttämiseksi.

Automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän hyödyt:

Jani Vehmanen-myyntipaallikko-automyyja-Pori-tyoauto-avolava-toyota hilux

Haluatko lisätietoa automaattisesta hätäjarrutusjärjestelmästä?

Ota yhteyttä huoltoomme! Asennamme autoosi kaikki tarvittavat lisävarusteet ja varmistamme, että automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä toimii, niin kuin pitää.

Katso myös

Tutustu vaihtoautojen valikoimaan