Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Autojen keräily on monelle pitkäaikainen harrastus – Marko Nikkasen viimeisin helmi löytyi Rinta-Joupin Autoliikkeestä

Joutsalainen Marko Nikkanen on innostunut keräilemään vanhoja Saabeja. Niissä kiehtovat automuistot lapsuudesta ja keräilyautojen hyvä hinta-laatusuhde.

Marko Nikkanen & Saab 96 GL V4 Super -78 JARI PARTANEN

Saabismi elää vahvana autojen keräilijöiden sydämissä. Yksi heistä on Joutsassa asuva Marko Nikkanen, joka veljensä Teron kanssa on innostunut juuri vanhoista Saabeista.

– Minulla on tällä hetkellä kymmenkunta Saabia viime vuosituhannelta. Veljelläni on noin tuplasti enemmän eli meillä on yhteensä kohtuullisen iso yksityinen Saab-kokoelma vuosilta 1959–1993.

– Kaikki nämä ovat lähtökohtaisesti hyviä yksilöitä, osa on museorekisterissä ja joukossa on joitain harvinaisempiakin tapauksia. Lisäksi löytyy muutamia projekteja ja myös varaosa-arsenaalia, hän jatkaa.

Molemmat Nikkaset ovat olleet autoista ja erityisesti Saabeista kiinnostuneita pikkupojasta lähtien. Monen muun suomalaisen tavoin perheellä oli 1970–1980-luvuilla useampikin Saab.

– Saabeja oli meillä käyttöautoina ja jokin niissä jäi kiehtomaan, eikä se tunne ole lakannut vielä tähänkään päivään mennessä. Meillä kummallakin veljellä on keikahtanut vuosien saatossa tämä hauska ja antoisa harrastus selkeästi myös keräilyn puolelle, hän kertoo.

Marko Nikkasen vanhin keräilyharvinaisuus on kaappariovilla varustettu kaksitahtinen Saab 93 vuosimallia 1959. Muut autot ovat 1970–1980-luvuilta, kattaen yhden pakettimallin ”Viipan” (95E V4), useamman ”Kuupan” (96 V4), ”Tupliksen” (99) ja ”Satkun” (OG 900 Turbo 3d Lux). Tällä erää nuorin on vuosimallia 1984.

– Saabeistani noin puolet on museorekisterissä. Tarkoitus olisi saatella nykykalustostani vielä pari kolme hohdokkainta yksilöä museoajoneuvojen kaartiin, hän suunnittelee.

Siisti Saab-kolmikko: vasemmalla Tervajoelta Joutsaan tuotu orkideanvalkoinen Saab 96 GL V4 Super -78. Takana punainen kaappariovinen Saab 93 deluxe -59, vierellään valkoinen Saab 96 Sport -63. MARKO NIKKANEN

Orkideanvalkoinen Saab 96 GL V4 saapui kotipihaan

Viimeisin hankinta, museorekisteröity orkideanvalkoinen Saab 96 GL V4 -78 löytyi Rinta-Joupin Autoliikkeen Tervajoen toimipisteestä. Nikkanen on tyytyväinen kaupantekoon, kaikki sujui ripeästi ja mutkattomasti.

Hänelle oli iloinen yllätys, että keräilyauton kuljetus järjestyi kotipihaan saakka.

– Palvelusta annan täydet pinnat. Auto tuotiin ystävällisesti Tervajoelta perille Joutsaan asti ja se on nyt tallissani, hän kiittelee.

Muiden Saabien pariin päässyt ysikutonen on varmasti kärjessä, kun Nikkanen valitsee sopivinta autoa ensimmäiselle kesäajelulle. Hän tapaa ulkoiluttaa maantiellä Saabejaan vaihtelevasti, ihan kaikkiin ei kesäsesongin aikana välttämättä ehdi edes akkua laittaa kiinni.

Kun keräilyharrastus on vienyt mieheltä pikkusormen lisäksi käden ja toisenkin, niin ei tämä varmasti tähän jää.

– Kun kaikesta huolimatta kuitenkin tullee autorosteriin vielä jotain haalittua, niin seuraava hankinta on ehkäpä puhutteleva Saabin aero-versio ”Tonnari” (9000) tai mikäpä ettei aina sympaattinen ”Noppa” (90), Nikkanen pohdiskelee.

Saab-harrastajille on muuten Suomessa ihan oma klubinsa, Suomen Saab-klubi ry. Se on Suomen suurin automerkkikerho ja käsittää noin neljätuhatta jäsentä.

Rinta-Joupin Autoliikkeen laajasta valikoimasta löytyy autoja retroista luksusajoneuvoihin.

Rinta-Joupin Autoliikkeen valikoimassa myös klassikkoja, museo- ja retroautoja

Rinta-Joupin Autoliikkeen Tervajoen toimipisteen automyyjä Jukka Ihanamäki kertoo, että keräilyautojen kauppa on selkeää toimintaa. Asiakas yleensä tietää, mitä etsii, ja on tutustunut etukäteen kaupan kohteeseen. Niin oli myös tässä tapauksessa, kun vanha Saab 96 löysi uuden omistajan.

– Auto ehti olla myynnissä vain vajaan viikon. Ostaja laittoi viestin asiasta ja otin häneen yhteyttä puhelimitse. Siitä se kaupanteko lähti käyntiin, hän toteaa.

Rinta-Joupin Autoliikkeen laajasta valikoimasta löytyy myös keräilyharvinaisuuksia. Kaikki ajoneuvot löytyvät osoitteesta rinta-jouppi.com ja sitä kannattaa käydä selailemassa usein, koska valikoima vaihtuu päivittäin. Hakuvahti on myös kätevä vaihtoehto. Voit tallentaa nettisivuille hakuvahdin ja saat ilmoituksen, kun etsimäsi auto on tullut varastoon.

– Keräilyautojen suosioon vaikuttaa luonnollisesti ikä eli mitä vanhempi hyväkuntoinen, sitä enemmän se kiinnostaa ostajia, Ihanamäki toteaa.

Rinta-Joupin Autoliike julkaisee perjantaisin sosiaalisessa mediassa esittelyvideoita myynnissä olevista vanhoista autoista nimellä Retroperjantai. Näet videot YouTube-kanavaltamme.

Tutustu yli 4000 ajoneuvon valikoimaan