Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Ensimmäistä moottoripyörää etsimässä

Rinta-Joupin Autoliikkeen talousjohtaja Samuli Kaappola ajaa moottoripyöräkorttia. Jäljellä on enää kaksi merkittävää vaihetta: ajokoe ja ensimmäisen moottoripyörän hankinta.

Samuli innostui moottoripyöräilystä välittömästi päästyään kokeilemaan sitä ensimmäisen kerran. Ei mennyt aikaakaan, kun hän päätti ajaa moottoripyöräkortin. Moottoripyöräkoulussa innostus on vain kasvanut. 

– Moottoripyörää ajaessa on todella erilainen tunne kuin autoillessa. Olo on vapaampi, kun vauhdin tuntee itse, Samuli intoilee. 

Ajokortin hankinta on helppoa

Moottoripyörän ajaminen onnistuu A-luokan ajo-oikeudella, eli A-ajokortilla. Ajokortin saamiseksi kuljettajalla tulee olla Traficomin myöntämä ajokorttilupa ja hänen tulee käydä vähintään viisi tuntia kuljettajaopetusta autokoulussa tai opetusluvalla. Vasta kuljettajaopetuksen suorittamisen jälkeen voi suorittaa kuljettajantutkinnon, eli teoria- ja ajokokeen.

Moottoripyöräkortin suorittamiseen vaikuttaa aika ja motivaatio. Nopeimmillaan ajokortin voi saada jopa kolmessa viikossa moottoripyöräkoulun aloittamisesta. Samulin kohdalla prosessi on ollut pidempi.

– Minulle kortin hankinta on ollut aikaa vievää, kun pitää varata päivästä aikaa ajotunneille. Teoriaosuus hoitui helposti etämateriaaleilla, Samuli kertoo.

Ajotunnit ovat olleet Samulin mieleen, sillä silloin on päässyt ajamaan muun liikenteen sekaan.

– Kytkimen ja vaihteiden vaihtamisen opettelu voi olla alkuun haastavaa, mutta nopeasti se helpottuu, Samuli neuvoo.

Samulilla A-ajokortin hankinta on jo niin pitkällä, että jäljellä on enää heinäkuussa suoritettava ajokoe.

– Kortin saamisen jälkeen aion ajella kaupunkiajoa Helsingissä, Samuli hymyilee.

Paljon kiinnostavia moottoripyöriä

Vaikka ajokokeeseen on enää kuukausi, on Samuli kartoittanut mielenkiintoisia moottoripyörävaihtoehtoja jo viime syksystä. Moottoripyöräilystä innostuneena hän on kolunnut moottoripyörämessuja ja Rinta-Joupin Autoliikkeen moottoripyörätarjontaa.

– Kiinnostavimpia vaihtoehtoja ovat Custom-moottoripyörät sekä Harley Davidsonit, etenkin Nightster ja Low Rider S, Samuli kertoo.

Harley Davidsoneissa Samulia kiinnostaa niiden perinteikkyys, ulkonäkö ja tehokkuus. Kilpapyörät eivät häntä kiinnosta, sillä ajamisen pitää olla mahdollisimman rentoa.

– En aio ajaa pitkää matkaa, eivätkä kilpapyörät kiinnosta. Etsin moottoripyörää, jolla ajaminen on rentoa, hän kuvailee.

Tähän asti sopivan moottoripyörän etsiminen on ollut vaihtoehtojen tutkimista ja ajoasennon testailua. Paras osuus on vasta edessä.

– En malta odottaa heinäkuuta, jolloin pääsen vihdoin koeajolle, Samuli nauraa.