Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Erilaiset hybridiautot – näin löydät omasi

Hybridiauto yhdistää nimensä mukaisesti kaksi eri voimanlähdettä, yleensä poltto- ja sähkömoottorin. Hybridiautojen joukosta löytyy kuitenkin useita erilaisia malleja, joiden erilaiset ominaisuudet kannattaa ottaa huomioon autokaupoilla. Mutta mitä eroa näillä on ja mikä niistä kannattaa valita?

Niko Puska kertoo vinkkejä sopivan hybridin valintaan.

Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan toimipisteen myyntijohtaja Niko Puska kertoo vinkit sopivan hybridin valintaan.

Hybridien malleista löytyy vaihtelua

Yleensä jako tehdään karkeasti itselataavien ja ladattavien hybridien välille, eli sen mukaan, ladataanko hybridiauton akkuja ulkoisesta lähteestä vai ei.

Itselataava hybridi lataa akkua ajon aikana eikä siksi vaadi latausta johdon kautta. Auto voi kulkea joko pelkän polttomoottorin tai sähkön voimalla tai molempia hyödyntäen. Näistä se valitsee itse automaattisesti paremman vaihtoehdon. Itselataavista malleista käytetään myös nimityksiä täyshybridi, HEV (Hybrid Electric Vehicle).

Kevythybridi (MHEV) ei puolestaan kulje pelkällä sähkön voimalla, mutta sen avulla tuetaan polttomoottoria esimerkiksi käynnistyksessä ja kiihdytyksissä, mikä vähentää polttoaineen kulutusta.

Ladattava hybridi eli plug-in-hybridi tai pistokehybridi vaatii sähköauton tapaan latauksen johdon kautta ulkoisesta latausasemasta. Ladattavista hybrideistä käytetään myös nimitystä PHEV (Plug in Hybrid Electric Vehicle). Ladattavuus mahdollistaa itselataaviin malleihin verrattuna pidempien matkojen ajamisen pelkällä sähköllä.

Kenelle sopii mikäkin hybridi?

Hybridiautot sopivat yleisesti ottaen ihan jokaiselle, mutta mistä tietää kannattaako ostaa itselataava vai ladattava hybridimalli? Niko Puskan mukaan sopivan hybridin valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle ihan perusasioista.

Aluksi kannattaa miettiä, millaisia latausmahdollisuuksia on saatavilla — saatko ladattua autoa kotona tai töissä, ja löytyykö latausasemia läheltäsi?

— Jos latauspaikkoja ei ole lähettyvillä helposti, niin itselatautuva hybridi on helppo ratkaisu, sillä se ei sido autoilijaa lataukseen.

Jos latausmahdollisuus löytyy, on ladattava hybridi erinomainen vaihtoehto. Plug-in-hybridi kannattaa ladata säännöllisesti, mutta esimerkiksi matkoilla latausmahdollisuuksista ei yleensä kuitenkaan tarvitse stressata polttomoottorin viedessä perille tuttuun tapaan.

Mieti millaiseen ajotarpeeseen tarvitset autoa

Toinen asia, joka vaikuttaa oikean mallin valintaan, on käyttötarve. Mieti millaista ajaminen arjessasi on — ajatko suurimmaksi osaksi lyhyitä matkoja kaupungissa töiden ja harrastusten perässä vai teetkö usein pidempiä reissuja? Tuleeko hybridi ainoaksi ajoneuvoksi vai kenties perheen kakkosautoksi?  

Ladattavalla hybridillä voi ajaa pelkän sähkön voimalla pidempään kuin itselataavilla malleilla, jolloin polttoainekuluissa tulee myös isompia säästöjä. Tästä syystä plug-in-hybridi on Puskan mukaan hyvä vaihtoehto juuri arjen päivittäisiin menoihin.

— Ladattavien hybridien kantamat vaihtelevat jonkun verran, mutta keskimäärin sähköllä pääsee lataamatta noin 30-90 kilometriä. Tällä ajat jo esimerkiksi töihin edullisesti sähköllä.

Itselataava hybridi ja kevythybridi ovat puolestaan hyviä ratkaisuja silloin, kun ajat usein pidempiäkin matkoja ja haluat säästää polttoaineen kulutuksessa. Maantien lisäksi ne sopivat erinomaisesti myös kaupungin kaduille, joissa se pystyy hyödyntämään jarrutusenergiaa. Täyshybridi onkin loistava vaihtoehto perheen toiseksi autoksi, jolla on helppo ajaa lyhyet matkat edullisemmin ilman, että latausmahdollisuuksia tarvitsee järjestää.

Hybridiauto sopii kaikille

Hybrideillä on kullakin omat hyötynsä ja erilaisten mallien laajasta joukosta löytyy jokaiselle jotakin. Kaikilla hybridiautoilla on kuitenkin yksi yhteinen etu — huolettomuus.

— Hybridiauto tarjoaa autoilijalle ennen kaikkea huoletonta ajoa. Päivittäisessä ajossa kulutus on pienempää eikä sähkökantamastakaan tarvitse huolehtia, sillä polttomoottori vie aina varmasti perille, korostaa Puska.

Hybridiautot ovatkin loistava ensimmäinen askel sähköautoilun maailmaan, jos ajatus täyssähköisestä autosta tuntuu vielä kaukaiselta. Siirtyminen hybridiautoiluun käy helposti ja omansa löytää parhaiten, kun tulee koeajolle ja testaa käytännössä, miltä milläkin hybridillä ajaminen oikein tuntuu.

Tutustu hybridien valikoimaan