Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Koko perheen kesälomareissu autolla Pohjois-Norjassa

Ylämaankarjaa laiduntamassa teltan läheisyydessä.

Vähän väliä matkan varrella tuli hieno paikka, mihin oli kiva jäädä ihastelemaan tai kalastelemaan.”

Vaasalaiset Anna-Riikka ja Martti suuntasivat koko perheen voimin heinäkuussa kohti Pohjois-Norjaa lomareissulle. Kyseessä ei ollut perheen ensimmäinen reissu. Norjaan oli suunnattu jo muutaman kesän ajan upeiden maisemien ja loistavien kalastusmahdollisuuksien perässä. Poikkeuksena tänä vuonna oli suunnata Pohjois-Norjan Gamvikin erämaan sijaan kokemaan ja näkemään muitakin alueita Norjasta. Etenkin Senjan seutu oli herättänyt suurta kiinnostusta erilaisen luonnon, vuorten sekä kalastusmahdollisuuksien vuoksi.

Anna-Riikka ja Martti suuntasivat koko perheen voimin heinäkuussa kohti Pohjois-Norjaa lomareissulle.

Reissuun lähdettiin muutama päivä aikaisemmin Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan toimipisteestä hankitulla Skoda Octavia IV Farmarilla.

Ensimmäinen koko perheen pidempi telttareissu

Suunnitelmissa oli telttailua, mutta myös samalla enemmän kilometrejä autossa. Tarkoituksena oli luopua mökkimajoituksista ja liikkua autolla enemmän paikasta toiseen sekä yöpyä teltassa matkan varrella vastaan tulevissa puskaparkeissa. Kyseessä oli ensimmäinen pidempi koko perheen telttareissu, joten matkaan lähdettiin avoimin mielin ilman aikatauluja.

– Tarkkaa aikataulua ei lyöty lukkoon, sillä emme uskaltaneet ennustaa matkan sujuvuutta tai kyllästyisimmekö telttailuun jo parissa päivässä, Anna-Riikka naurahtaa.

Reissuun oli varattu aikaa enintään kaksi viikkoa ja lopulta koko reissun kestoksi muodostui 12 päivää. Reitti oli kulkenut Muonion kautta Norjaan ja Norjassa reitti oli ollut Alta-Kvaenangen-Storslett-Skibotn ja Senja. Huolista huolimatta perheen telttailu sujui läpi matkan hyvin. Puskaparkkien lisäksi vain muutama yö oli reissun aikana vietetty leirintäalueilla. Uusi ja tilavampi Skoda Octavia, farmari, oli myös lunastanut kaikki odotukset. Säilytystilaa oli ollut riittävästi, kun katolle asennettiin lisäksi suksiboksi ja matkustajatkin viihtyivät.

Yksi kriteeri puskaparkeille oli oma rauha.

– Skoda Octavia iV lunasti kaikki odotukset ja vähän enemmän, sillä oli tosi kiva reissata ja hyvä ajaa. Saimme kaikki matkatavarat telttoineen ja kalastusvälineineen hyvin matkaan, kun otimme myös suksiboksin mukaan. Ylimääräistä tilaa ei jäänyt, mutta vaihdamme todennäköisesti nykyisen pienen suksiboksimme isompaan niin sekin ongelma ratkeaa, Martti toteaa.

Puskaparkin kriteeri toi haasteita

Tarkan reittisuunnitelman puuttuessa reittiä rakennettiin säiden ja maisemien mukaan. Teltta pystytettiin sopivan paikan tullen ja välillä ajomatkat pitenivät, koska mieluista puskaparkkia ei ollut meinannut löytyä. Kriteerinä paikoille oli ollut oma rauha, joka oli tuonut välillä haasteita eteen. Kerran he olivat pystyttäneet teltan rannalle Kvaeganissa, joka oli ollut kuin paratiisi kaikin puolin; upeat maisemat sekä paikka ja kalaa tuli syötäväksi saakka. Läheisyydessä oli kuitenkin laiduntanut ylämaankarjaa, joka oli pysynyt alkuun omissa oloissaan mutta viimeisenä aamuna lauma oli ilmestynyt aamun aikana teltan läheisyyteen ja käyttäytynyt uhkaavasti perheen yrittäessä tulla ulos teltasta. Tilanteessa oli lopulta pakko jäädä odottelemaan teltan sisälle tilanteen rauhoittumiseksi, joka viivästytti lähtöä useita tunteja. Teltassa ärsytys nousi läkähdyttävän helteen ja aamupalan viivästymisestä johtuvan nälkäkiukun takia, mutta nyt se on enää hauska muisto.

– Silloin se tilanne ärsytti, mutta nyt jo naurattaa ja siitäkin jäi lopulta vaan hauska muisto, Anna-Riikka muistelee.

Kalaa tuli reissussa osassa paikoista syötäväksi saakka.

Vinkkejä autolla Norjaan matkaaville

Kysyttäessä mitä vinkkejä Anna-Riikka ja Martti perheineen antaisivat Norjaan matkustaville, he mainitsevat nopeasti muuttuvat sääolosuhteet ja niihin varautumisen. Norjan sääennusteisiin ei aina ole luottamista. Reissun aikana perhe oli ollut kävellen muutaman kilometrin päässä leiristä, kun kova kaatosade oli alkanut. He olivat kastuneet läpimäriksi ja leirissäkin oli jäänyt teltan tuuletusaukot auki. Lopputuloksena teltta oli uinut vedestä. Onneksi kesä oli kuivannut!

Lomareissulla oli keskitytty pääosin kalastukseen.

Yllättävien sää ja leiritilanteiden lisäksi Norjassa kannattaa varautua siihen, että tienpäällä eteneminen on usein huomattavasti hitaampaa kuin esimerkiksi Suomessa. Tiet ja tunnelit ovat yleisesti paikoittain todella kapeita, jolloin autolla joutuu ajamaan erittäin varovasti. Vähän väliä tulee hieno paikka, mihin on kiva jäädä ihastelemaan tai kalastelemaan. Yllättäviä tietöitä saattaa osua monesti reitille, jolloin matkanteko hidastuu tai joutuu kiertämään toista kautta.

– Jos reissaa lasten kanssa, hyviä matkaeväitä kannattaa varata autoon runsaasti yllättävien tilanteiden ja viivästysten takia. Niiden avulla mekin jaksoimme matkata pidempiäkin välejä, Anna-Riikka vinkkaa.

Myös suomalaisten ollessa tottuneita kauppojen laajoihin aukioloaikoihin, heidän mielestään oli ollut ensimmäisillä reissuilla yllättävää, että Norjassa kaikki kaupat olivat sunnuntaisin kiinni. Samaten se, että alkoholin myynti kaupoissa loppuu jo klo 18.00, on yllättänyt monen suomalaisen Norjassa retkeilijän.

Ikävä takaisin Norjan maisemiin

Haastateltaessa reissaajia tuli selväksi, että reissu oli ollut kokonaisuudessaan erittäin onnistunut ja koko perhe koki nyt jo ikävää takaisin samoihin maisemiin. Perheen tulevien vuosien suunnitelmissa onkin palata vielä autolla Norjaan telttailemaan. Ensi vuonna mahdollisesti Varangin niemimaalle mutta myös Lofootit he haluaisivat ehdottomasti nähdä ja kokea. Senjallekin heillä on ajatuksissa palata. Erityisesti Segla- ja Hesten- nimisillä vuorilla patikointi oli suunnitelmista huolimatta tällä kertaa jäänyt tekemättä, koska oli keskitytty pääosin kalastukseen. Norjassa riittää siis upeita paikkoja nähtäväksi vielä moneksi vuodeksi.

Senjan seutu oli herättänyt suurta kiinnostusta erilaisen luonnon, vuorten sekä kalastusmahdollisuuksien vuoksi.