Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Koirat ja kissatkin matkustavat usein autolla

Tärkeintä on, että rakkaalle lemmikille on varattu tuttu ja turvallinen tila matkustaa autossa.

Koiraperheen auton, varsinkin jos kysymyksessä on isompi koira, on hyvä olla tilava ja muunneltavissa monenlaisiin kuljetustarpeisiin. Yksi vaihtoehto on sovittaa kevytmetallihäkki auton tavaratilaan. Vähän työtä vaativa vaihtoehto on taas asentaa autoon portti tai kiinteä häkki.

Koiraa voi kuljettaa myös pukemalla sille kunnolliset turvavyövaljaat, jotka kiinnitetään tukevasti autoon. Kuljetuslaatikko voidaan myös kiinnittää turvavöillä auton takapenkille. Tämä on hyvä ratkaisu pienille koirille ja kissoille.

Eläimiä ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa eikä myöskään niin, että tavaratilasta on avoin yhteys matkustajatilaan. Esimerkiksi farmareissa täytyy tavaratila eristää suojaverkolla. Monissa automalleissa on rullautuva suojaverho, joka sekin toimii tilan jakajana.

Tummennetut takaikkunat helpottavat lemmikin matkantekoa aurinkoisella säällä. Kun autossa on erillinen ilmastointi takapenkeille ja jopa takatilaan, saadaan lemmikille viileää ilmaa matkan ajaksi. Auton sisätiloissa helpoin karvaisten kaverien kanssa on nahkaverhoilu. Se on kestävä ja helppo puhdistaa, kun karvat ei tartu samalla tavalla kuin kankaaseen. Suojapeite penkeille on myös hyvä ratkaisu, koska se taas ei hiosta koiraa samalla tavalla kuin nahkaverhoilu.

Saksanseisoja Nukalla on oma paikka farmariauton takatilassa

Rovaniemeläinen Kimmo Lokka ja hänen lyhytkarvainen saksanseisoja Nuka ovat erottamaton pari vapaa-ajalla. Kahdeksanvuotias uroskoira katselee joka aamu tarkkaan, mitä isäntä pistää päälleen. Jos Kimmo pukee työvaatteet, niin Nukan korvat tippuvat maata kohden. Viisas koira tietää, että isäntä ei ole ottamassa häntä mukaan tällä kertaa.

Nuka-koira matkustaa auton tavaratilassa, jossa ei saa olla matkatavaroita vaan ne pitää olla takapenkillä.

– Mutta jos puen vapaa-ajan vaatteet tai varsinkin metsästysvaatteet ylleni, niin Nukan riemulla ei ole rajoja. Se ulvoo ilosta, tietää että on huippu päivä tulossa.

Isokokoisen koiran omistaja tarvitsee auton, jossa on riittävästi tilaa matkustaa. Siksi farmari on Kimmon mieleen. Lisäksi on hyvä olla neliveto, sillä on helppo liikkua vaikeammissakin olosuhteissa.

– Auton takatilan pohja pitää olla mahdollisimman tasainen eikä siinä saisi olla lastauskynnystä, jotta koira pääsee hyppäämään helposti sisään. Sitten pitää tietysti olla turvaverkko, joka erottaa takatilan matkustamosta. Metsästyskoiralla on hyvä olla takatilassa muovinen kaukalomatto, koska se on helppo puhdistaa, Kimmo selvittää.

Mieluisa paikka Nukalle on myös mökkipiha, jossa hän saa juoksennella vapaasti. Kimmo on opettanut koiralle oman tontin rajat, joiden sisällä Nuka pysyy. Mökkimatkoille pääsee mukaan myös Hali-kissa Nukan lisäksi.

Nuka viihtyy mökkipihalla.

– Rouva istuu edessä, kissa takapenkillä omassa kuljetuskassissa ja koira tavaratilassa. Kaikki laukut pakkaamme takapenkille, sillä Nuka ei tykkää, jos hänen tilassaan on liikkuvia tavaroita, Kimmo kertoo.

Max matkustaa turvallisesti koiran kuljetushäkissä

Laihialaisen Eeva Puskan perheen viisivuotias shetlanninlammaskoira Max matkustaa turvallisesti häkissä auton tavaratilassa. Agilityä eli koiran esteratakilpailua harrastava Eeva kertoo, että häkistä on tullut Maxille oma turvapaikka myös koiratapahtumissa.

– Kaikilla koirilla, varsinkin näyttelyitä ja muita aktiviteetteja harrastavilla koirilla olisi hyvä olla oma kuljetushäkki, jossa voi rauhoittua vilinässä. Max pitää matkustamisesta ja menee mielellään omaan häkkiinsä, se on hänen turvapesänsä.

Eeva ja Max ovat onnistuneet lähialueen kilpailuissa niin mallikkaasti, että he saivat osallistumisoikeuden viime kesänä agilityn SM-kilpailuihin Rovaniemelle.

– Kilpailuoikeus SM-kisoihin oli hieno saavutus ja upea kokemus, hän iloitsee.

Eeva ja Max ovat onnistuneet kilpailuissa niin mallikkaasti, että saivat osallistumisoikeuden viime kesän agilityn SM-kilpailuihin.

Eevan mielestä koiraperheelle sopivia autoja ovat ison tavaratilan takia farmarit ja maasturit. Hän arvostaa myös turvallisuutta tuovia lisämukavuuksia, kuten aktiivista vakionopeuden säädintä ja automaattisesti pitkiksi vaihtavia valoja.

– Aktiivinen vakionopeuden säädin on tosi kätevä, se pitää etäisyyden tasaisena edellä ajavaan. Ajaminen myös helpottuu, kun ei tarvitse jatkuvasti vaihdella valoja pitkistä lyhyihin, hän kehuu.

Eeva ja Niko Puskan perheeseen kuuluvat myös alakouluikäiset tyttäret, jotka harrastavat äidin kanssa ratsastusta. Eläinrakkaalle Eevalle koirat ja hevoset ovat olleet aina tärkeitä.

– Eläimet ovat hyvää vastapainoa työlle, niiden parissa mieli rentoutuu, kertoo Eeva.

Tutustu lemmikkiautojen valikoimaan