Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Lean matkailuautossa tärkeintä on käytännöllisyys ja kauneus

Oululainen Lea Ansamaa, 52, on intohimoinen sisustaja, mutta myös ahkera matkailija. Jokainen työssä kerrytetty lomapäivä vietetään omassa liikkuvassa mökissä, eli matkailuautossa.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa
Lean matkailuauton sisustuksen teemavärit syntyivät hauskan sattuman kautta.

Sisältö:

Oulun kaupungilla viestinnän asiantuntijana työskentelevä Lea matkailee miehensä kanssa ympäri vuoden heidän uudenkarhealla matkailuautollaan. Reissuissa matkustaa useimmiten mukana myös tulenpunainen irlanninsetteri Touho. Ansamaiden matkailuauto on kastettu leikkisästi Hubertiksi, ja onpa sille perustettu ihan oma Instagram-tilikin @hubertinmatkassa.

Lea myöntää olevansa esteetikko, ja sisustusinto heijastuu vahvasti myös matkailuauton sisätiloissa.

– Oman kodin kauneus on minulle tärkeää, joten on se tärkeää myös matkailuautossa, Lea tunnustaa.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa
Lea matkailee matkailuautolla miehensä ja heidän koiransa kanssa.

Viidenkympin villitys vei uusiin seikkailuihin

Ansamaiden karavaaniharrastus sai alkukipinää jo vuonna 2014, kun he hankkivat kahdeksi talveksi asuntovaunun laskettelureissuja varten. Perheen lapset opettelivat tuolloin lumilautailua, ja vaunu oli kätevästi parkkeerattuna Rukan rinteiden juurelle.

– Olimme Rukalla todella paljon niiden kahden talven aikana. Asuntovaunu oli koko ajan paikallaan vähän kuin mökkinä ja menimme sinne aina henkilöautolla. Karavaanielämän käytännöt tulivat tuolloin tutuksi: miten tiskataan, miten kaasulla tehdään ruokaa, miten kemiallista vessaa käytetään ja niin edelleen. Sitten kun lapset kasvoivat isommaksi, niin vaunussa oli yhtäkkiä neljä aikuisen kokoista ihmistä. Se ei enää vain toiminut, joten myimme vaunun pois ja ehdimme jo ajatella, että ehkä ei enää. Mutta sitten innostus alkoi taas nousta uudestaan, Lea muistelee.

Nykyisin Ansamaiden lapset ovat jo sen ikäisiä, ettei heitä saa enää houkuteltua reissuihin mukaan. Ajatus vakituisesta mökkikiinteistöstä ei kiinnostanut Leaa tai hänen miestään, sillä he eivät ole paikallaan pysyvää sorttia. Sen sijaan asuntovaunuilua jo kerran elämässään kokeillut pariskunta alkoi miettiä, voisiko matkailuauto olla se heidän juttunsa.

– Olimme noin viisikymppisiä, kun ajattelimme, että pitäähän tässä joku viidenkympin villitys olla. Lähdimme vuosien jälkeen miettimään, että voisiko ratkaisu olla asuntoauto. Olisi aivan erilaista, kun meitä olisikin vain me kaksi ja koira. Emme tarvitsisi enää hirveästi tilaa ja ei olisi enää sellaista lapsiperheen ruoanlaittoa ja monenlaista huolehtimista. Ostimme matkailuauton kyllä aika ummikkoina, kun emme olleet ikinä sellaisella metriäkään ajaneet tai yhtä yötä nukkuneet. Ei tiedetty yhtään, millaista se matkailuautoelämä on. Sitten vain ostettiin matkailuauto ja ajateltiin, että kyllä se varmaan on se meidän juttumme – ja olihan se! kertaa Lea.

Ensin kaksikolla oli ajatuksena hankkia omakotitalonsa pihalle heidän omien sanojensa mukaan ”ikivanha” matkailuauto, jota he olisivat kunnostaneet ja sisustaneet oman maun mukaan. Pohdinta johti kuitenkin siihen, että he lähtivät katselemaan matkailuautoja paikan päälle liikkeisiin, ja ihastuivat uusien ajoneuvojen tunnelmaan.

– Siinä kävi niin, että budjetti nousi vähäsen joka yö. Lopulta päädyimme tilaamaan Kempeleen Rinta-Joupin Autoliikkeestä kokonaan upouuden matkailuauton, Lea muistelee.

Tilauksen jälkeen Lea alkoi vielä pohtia miehensä kanssa, olisiko sittenkin pitänyt valita se isompi malli. Tilaus vaihtui melkein lennosta upouuteen, mutta tilavampaan Carado T447 -matkailuautoon. Lisäksi he säästyivät puolen vuoden odotukselta, sillä isompaa mallia oli heti saatavilla.

– Onhan se ihana ajatus, ettei kukaan ole nukkunut vuoteissa tai käyttänyt autoa ennen meitä. Tässä upouudessa autossa on ollut huoletonta ja mukavaa. Olemme kyllä näppäriä tekijöitä, joten aina välillä käy mielessä, että pitäisikö sitä joku paku joskus rakennella, hymyilee Lea.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa
Lea on käsityöihminen ja ommellut matkailuautoon muun muassa hauskaa tunnelmaa tuovia lippuviirejä.

”Sisustuksen sävy löytyi, kun minulla meni reppu pilalle”

Lea on varsinainen puuhanainen, mikä heijastuu myös matkailuauton sisustuksessa. Hän on ommellut autoon useampia lippuviirejä, joista omien sanojensa mukaan ”tykkää ihan hirveästi”. Lisäksi Lean kutimista on syntynyt auton värisiä säilytyspussukoita sekä päiväpeitot erillisvuoteisiin. Työn alla ovat myös sävyihin sopivat pannunaluset. Hän tilasi äskettäin myös valokuvia ja ripusti ne Hubertin jääkaappiin narusta roikkumaan. Niiden kautta on mukava uppoutua muistoihin reissun lomassa.

– Teen paljon käsitöitä. Ompelen itselleni vaatteita ja kudon villapaitoja, kuten norjalais- ja islantilaisneuleita.

Lea on kantanut matkailuautoon lippuviirien lisäksi kasapäin koristetyynyjä, koreja ja mattoja. Ryijyn hän keksi ripustaa omasta mielestään liian paljaalta näyttäneelle seinänpätkälle. Aluksi Hubertin värimaailman valinta oli tosin aiheuttaa kokeneellekin sisustajalle päänvaivaa.

– Mietin, millä sävyllä lähden sisustamaan matkailuautoamme. Auton sisusta oli harmaa ja itse tykkään kotona ruskean ja beigen sävyistä. Toisaalta oli kiva, että se oli erilainen, kuin meidän kotimme.

Harmaaseen sopiva mieleinen sisustussävy löytyi lopulta sattuman kautta.

– Keltainen sävy löytyi, kun minulla meni reppu pilalle. Ostin Norjasta uuden repun, joka oli sinapinkeltainen. Laitoin sen roikkumaan matkailuauton naulakkoon ja aloin katsella, että ”ai että, tuo sinapinkeltainenhan passaa tänne todella hyvin!”, Lea muistelee.

Olen tarkka siitä, ettei pöydillä ja tasoilla ole mitään ylimääräistä.

Lealle on tärkeää, että sisustus noudattaa samaa kaavaa kautta linjan. Kaikki matkailuautoon tuodut tekstiilit, kuten matot ja pyyhkeet, sopivat paitsi toisiinsa, myös auton sävyihin.

– Olen myös tarkka siitä, ettei pöydillä ja tasoilla ole mitään ylimääräistä. Silmääni osuvat kaikki talouspaperirullat, vesikanisterit ja Nessu-paketit. Olen järjestänyt niille ihan omat paikkansa kaappien ja laatikoiden sisällä.

Lea luo matkailuautoon tunnelmaa led-tuikuilla ja valosarjoilla – sekä erilaisilla äänillä. Lean mielestä äänikin voi olla sisustuselementti, joka täydentää tilan.

– Poikamme osti meille joululahjaksi pienen kaiuttimen, jonka voi laittaa naulakkoon roikkumaan. Laitan siitä monesti soimaan jotakin taustamusiikkia. Esimerkiksi kun teemme aamupalaa, saatan hakea Spotifysta musiikkia nimellä Lazy Sunday Morning, jolloin kaiuttimesta alkaa soida hyväntuulista jazzia, paljastaa Lea.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa-koira
Irlanninsetteri Touho on asettanut omat vaatimuksensa matkailuauton sisustukselle.

Tärkeintä on pestävyys, kestävyys – ja ennen kaikkea kauneus

Matkailuautossa reissaaminen koiran kanssa asettaa tiettyjä reunaehtoja myös sisustukselle. Yhdestä ei Lean mukaan kuitenkaan tarvitse koskaan tinkiä, ja se on kauneus.

– Koiran kanssa täytyy siivota vähän enemmän. Pyyhin myös pystypinnat, ettei niihin tulisi likaa. Huomasin juuri, että vasta viime kesänä ompelemani uudet sängynpäälliset ovat jo vähän kulahtaneet pinnasta. Iso koira kuluttaa helposti pintamateriaaleja. Siitä huolimatta kaikki koiraa varten laitetut suojatekstiilitkin voivat olla kauniita ja nätin värisiä.

Suurikokoisen koiran vuoksi Lea on pinonnut oven kohdalle useamman maton päällekkäin, jotta kaikki kura jäisi niihin kiinni. Ruokailutilaan on hankittu penkkien päälle penkkien väriset kylpyhuoneen matot, jotka kestävät kosteutta ja ovat helppoja pestä. Lea ei vielä toistaiseksi ole raaskinut antaa Touho-koiran tepastella suoraan uusien penkkien päällä.

Matkailuauton sisustuksessa tulee ottaa huomioon myös se, että tavarat pysyvät paikoillaan matkan ajan.

– Kestävyys, ajattomuus ja helppohoitoisuus ovat järkeviä valintoja matkailuautoon. Meille on tärkeää päästä helposti liikkeelle ja asettua aloilleen. Emme jaksa venkslata tavaroiden kanssa edestakaisin. Meillä ei myöskään ole mitään tippuvia koriste-esineitä. Olemme hankkineet autoon pikkumattoja ja taljoja, joita on helppo ja nopea siirrellä.

Lea on päätynyt käyttämään matkailuautossa vain muovikukkia.

–  Tiedän, että monet käyttävät matkailuautoissa aitoja kukkia. En kuitenkaan halua autoon multaa enkä maljakkoa, jossa on vettä, linjaa Lea.

Matkailuautossa paino on myös hyvä ottaa huomioon, ettei pelkällä sisustamisella lisää turhaan auton kokonaismassaa. Lea pyrkiikin hankkimaan matkailuautoon mahdollisimman kevyitä ja tarpeellisia asioita. Hän tosin myöntää, että koristetyynyjä on tullut hankittua melkoinen pino.

– Vaikka tyynyt on hankittu esteettisistä syistä, niin kyllä me niitä aika paljon käytämme. Täytyy vain itse miettiä, kuinka paljon jaksaa iltaisin pinota niitä auton eteiseen.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa
Lea kehottaa noudattamaan sisustuksessa samaa värimaailmaa, jotta lopputuloksesta tulee yhtenäinen.

Mökkeilyn ja matkailun parhaat puolet saman katon alla

Matkailuauto yhdistää Lean mielestä sekä mökkeilyn että matkailun parhaat puolet.

– Sitä on yhtä aikaa kotona ja matkalla. On tavallaan koko ajan oma koti mukana. Saa laittaa ruokaa omassa keittiössä ja käpertyä illalla tuttuun omaan sänkyyn. Silti voimme ajaa ihan minne haluamme. Se on hirveän hauska yhdistelmä: yhtä aikaa kodikasta ja toisaalta aika jännittävää. Maailma on meille avoin!

Asuntovaunu oli Lean mukaan perheelle toimiva silloin, kun he viettivät lomat aina samassa paikassa. Matkailuautolla on sen sijaan helppo lähteä liikkeelle ja toisaalta se on helppo pysäköidä.

– Emme ole siinä mielessä perinteisiä karavaanareita, että haluaisimme pystyttää leirin. Haluamme vain ajaa kohteeseen, laittaa käsijarrun päälle ja kääntää penkit. Itse matkantekokin on helppoa. Voi esimerkiksi pysähtyä nopeasti levähdyspaikalla, käydä pikaisesti vessassa ja napata samalla jotain syötävääkin, kun kaikki on samassa tilassa.

Parasta matkailuautossa on Lean mukaan vapaus. Voi vain katsoa kartasta, minne haluaa sillä hetkellä mennä, ja kääntää matkailuauton keulan kohti kartan osoittamaa suuntaa. Leaa viehättää, miten matkailuautossa maisema vaihtuu jatkuvasti. Ikkunan takana voi yhden vuorokauden sisällä näkyä meri, järvi, vuori, suurkaupunki tai jokin maailmankuulu nähtävyys. Jopa maa voi vaihtua saman päivän aikana.

– Tykkäämme monenlaisesta tekemisestä. Autolla voi ajaa suoraan laskettelurinteeseen tai kansallispuistoon ja harrastaa monenlaista. Siinä myös puuttuu sellainen kiinteistöstä huolehtiminen. Ei ole viemäreitä, sähköjä, aurauksia, veneitä ja laitureita. Toki matkailuautoakin pitää huoltaa, mutta meillä ei ole sellaista maanomistamiseen liittyvää huolta. Meillä ei myöskään ole mökkimatkaa, jonka jälkeen loma alkaa, vaan loma alkaa jo heti kotipihasta, kun käynnistämme matkailuauton.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa
Lean matkailuautosta löytyy kivoja yksityiskohtia, kuten itse tehdyt – totta kai väreihin sopivat – pussukat.

Lasten varttumisen myötä Lealla on nykyisin valtavasti aikaa itselleen. Se heijastuu myös hengästyttävässä harrastusten määrässä. Käsitöiden lisäksi Lea käy kuntosalilla, pyöräilee, retkeilee sekä talvisin hiihtää ja laskettelee. Hän myös soittaa jonkin verran pianoa ja käy laulutunneilla. Touho-koiran kanssa Lea tekee vapaaehtoistyötä Oulun Seudun Kaverikoirissa ilahduttamalla ikäihmisiä ja mielenterveyskuntoutujia. Lea on perustanut matkailuautolle ja sen kanssa tehtäville reissuille oman Instagram-tilin, jonka senkin ylläpito syö oman aikansa. Näiden lisäksi pariskunta viettää matkailuautollaan peräti noin 50 yötä vuoden aikana.

Lean ja hänen miehensä lapset muuttavat jo vähitellen omilleen, joten matkailuautoilu on tuonut sitäkin kautta merkityksellisyyttä elämään.

– Tästä on saanut elämään sisältöä nyt kun perheenäidin rooli on vähän vähäisempi.

Lea suosii miehensä ja koiransa kanssa niin sanottuja puskaparkkeja, eli leirintäalueiden ulkopuolella sijaitsevia matkailuautoille sopivia pysähdyspaikkoja. Tällaista yöpymismuotoa varten matkailuautosta on hyvä löytyä lisäakku, aurinkopaneeli ja invertteri, jotta sähkölaitteet ja lämmitys toimivat myös sähköverkon kantamattomissa.

– Meillä ei ole mikään hirveä kiire sieltä puskista pois. Vesien puolesta selviämme noin neljä vuorokautta, jos käymme suihkussa ja tiskaamme normaalisti. Mikäli aurinkopaneelista ei saisi virtaa, niin auton akuistakin riittää virtaa pariksi, kolmeksi vuorokaudeksi. Olemme pyrkineet tässä asiassa mahdollisimman omavaraisiksi, Lea sanoo.

Lea ja hänen miehensä ovat sen verta liikkuvaa sorttia, että he harvoin laittavat matkailuauton ympärille leiriä pystyyn. Lean on kuitenkin tunnustettava, että silloin kun markiisikatos asetetaan paikalleen, on hän heti haukkana paikalla asettamassa yhtä ompelemistaan lippuviireistä koristamaan markiisin yläreunaa.

– Minusta siitä tulee sellainen kauhean hauska leirifiilis, intoilee Lea.

Kotimaan matkojen varrella moni yöpymispaikka on tullut tutuksi, ja Lea osaakin jo nimetä kolme suosikkiaan Suomen puskaparkeista.

– Pallastunturin lähellä Lapissa on tosi iso vanha parkkipaikka, josta näkee Pallastunturin. Meidän ”kantapaikassamme” Iso-Syötteellä on sellainen kuin Kellarilammen laavu. Se on aivan ihana, rauhaisa parkkipaikka, josta voi illalla käydä laavulla nuotiolla. Itä-Suomessa Tahkovuorella on puolestaan kiva parkkipaikka Tahkovuoren uimarannan lähellä tien varressa. Siellä oli yöllä todella hiljaista ja aika läheltä löytyivät myös Suomen pisimmät portaat, jotka oli mukava käydä samalla testaamassa. 

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa
Lea teetti matkailuauton jääkaapin oveen kollaasin matkamuistoista, joihin on mukava palata uusien reissujen varrella.

Vertaansa vailla olevia elämyksiä

Matkailuautoilu on siitä monipuolinen matkailumuoto, että se sopii hyvin erilaisille ihmisille. Matkailuautoista löytyy mallista riippuen erilaisia ominaisuuksia, ja niihin voi hankkia lisävarusteita omien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi erillään vessasta oleva suihku on osoittautunut Lean mielestä todella käytännölliseksi. Paitsi että pariskunta käy harrastamisen ohella siinä usein suihkussa, saa siellä myös kätevästi kuivattua kaikki reissussa kastuvat vaatteet.

– Tykkäämme perällä olevasta erillissängystä, koska meidän koirallamme on siinä oma sänky. Olemme harkinneet hänelle jo omia lakanoitakin, Lea nauraa.

Myös matkailuautoon asennettu televisio sekä sähköinen lämmitysjärjestelmä muun lämmityksen ohella ovat olleet käytössä mukava lisä. Ansamaat asuvat Oulussa ja reissaavat paljon pohjoisessa, joten lisävalo on pimeillä teillä tarpeen. Iso takatalli on myös osoittautunut hyödylliseksi, sillä sinne mahtuvat hyvin kaikki tarpeelliset harrastusvälineet, kuten pyörät, lasketteluvälineet, lumikengät ja reput.

Lea itse arvostaa matkailuautoilussa sitä, että kuljettajan ja matkustajan penkit sijaitsevat korkeammalla, kuin tavallisessa henkilöautossa.

– Minulle tulee henkilöautolla helposti matkapahoinvointia. Korkeammalla istuminen on ollut tosi mukavaa, pystyn samalla lukemaan uutisia lehdestä tai järjestämään meille tietovisoja matkan ratoksi. Korkeammalta näkee lisäksi hienosti maisemat.

Lisävapautta tuo Lean mielestä myös se, että matkailuautolla reissun pituutta voi muuttaa hetken mielijohteesta. Puskaparkeissa lomaillessa majoitus ja matkailuautossa itse tehty ruoka on edullista, jolloin matkalla voi halutessaan viipyä vähän kauemmin.

– Ei meillä muuten olisi varaa viettää esimerkiksi kuukautta Euroopassa, jos nukkuisimme hotelleissa ja söisimme ravintoloissa.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa
Lea pitää matkailuautossa esillä vain tarkkaan harkittuja tavaroita.

Matkailuautoilun kautta Lea on saanut kokea täysin vertaansa vailla olevia elämyksiä ja käydä paikoissa, joihin ei olisi muutoin tullut ikinä lähdettyä. Harrastus on tuonut mukanaan myös mitä erilaisempia unohtumattomia kohtaamisia.

– Olemme käyneet mahtavassa luolassa maan alla ja hienohiekkaisella rannalla. Viime vuonna kävimme Ruotsin Kiirunassa, joka on kokonaan uuteen paikkaan muuttanut kaivoskaupunki. Se oli todella erikoinen paikka. Nämä kaikki olivat aivan mahtavia paikkoja, jonne ei oikein pääsisi muuten, kuin ajamalla sinne itse. Olemme myös tavanneet kaikenlaisia erilaisia ihmisiä. Esimerkiksi eräällä Norjan vuorella tapasimme yllättäen australialaisia, ja kerran norjalaispariskunta lähti vierestämme laitesukeltamaan jäiseen jäämereen.

Lealle ja hänen miehelleen matkailuautoilu on ympärivuotista, sillä talvi on heille mieleinen vuodenaika. He tykkäävät harrastaa talvilajeja ja käyvät talven aikana paljon Lapissa.

– Oulun lähellä sijaitseva Iso-Syöte on meille rakas paikka jo lapsuudesta. Käymme siellä monesti viikonloppuisin. Rukakin on ihan sopivan matkan päässä täältä Oulusta. Toissatalvena kävimme matkailuautollamme Posion Riisitunturilla. Siellä oli 30 astetta pakkasta, mutta hyvin selvittiin ja autossa oli sisällä lämmin, Lea muistelee.

Kotimaassa Hubertin keula on monesti suunnattu kohti kansallispuistoja tai laskettelukeskuksia. Pidemmät reissut ovat lähimenneisyydessä suuntautuneet Pohjois-Norjaan, joka on Lean sanojen mukaan ihmeellinen satumaa.

– Oulusta on yhtä pitkä matka Pohjois-Norjaan kuin vaikka Etelä-Suomeen, joten tästä on aika hyvä lähteä sinne. Olemme käyneet siellä nyt kolmesti. Norjassa on pakko päästä käymään joka vuosi, kun siellä on niin ihanaa. Se on ihan täydellinen matkailumaa, ihastelee Lea.

Tänä kesänä Ansamaat lähtevät kiertämään Euroopan maita matkailuautollaan. Matkasuunnitelmissa on ajaa Saksaan, Itävaltaan, Tsekkeihin, Puolaan ja siitä Baltian läpi.

– Tämä on meille ensimmäinen seikkailu Euroopassa. Jos tykätään tästä reissusta, niin haaveena olisi lähteä ensi vuonna Pohjois-Italiaan, Lea suunnittelee.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-hubertinmatkassa-lea ansamaa

Lean TOP 5 -sisustusvinkit karavaanareille

1. Valitse yksi väri

Valitse yksi väri, joka toistuu sisustuksessa kautta rantain. Se tuo sisustukseen rauhallisuutta, kun sama sävy lyö läpi kaiken.

2. Toteuta oman maun mukaan

Kannattaa tehdä oman persoonan ja oman maun mukaan, eikä seurata sisustusmuoteja. Tee juuri sellainen, mistä itse tykkäät.

3. Valitse rypistymättömät tekstiilit

Matkailuajoneuvoon on järkevää valita rypistymättömiä ja helposti pestäviä tekstiilejä. Se häiritsee, jos tekstiilejä joutuu pesemään matkan aikana ja ne ovat sen jälkeen ihan ryppyisiä. 

4. Koristele käytännöllisesti

On käyttöesineitä, jotka voivat olla myös kauniita. Esimerkiksi pannunalunen voi olla kaunis koristeena, mutta myös käytännöllinen käyttöesine. Älä hamstraa pieniin tiloihin tavaraa, joka on ”vain” sievää. 

5. Piilota rumat tavarat

Kätke kaikki epäesteettiset tavarat koreihin ja laatikoihin. Pidä pöydät ja muut tasot mahdollisimman tyhjinä kaikesta turhasta.

Matkailuajoneuvojen sisustajat ovat kekseliäitä

Uusiin matkailuautoihin ja -vaunuihin on mahdollista tehdä tiettyjä sisustusvalintoja, mutta moni myös haluaa tuoda omilla sisustusvalinnoillaan omaa persoonaansa vapaa-ajan tukikohtaan.  Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjän Satu Nevalan mukaan matkailuajoneuvot ovat asiakkaille toisia koteja, minkä vuoksi niiden sisustus on merkittävässä roolissa ajoneuvoa valittaessa. Kuten kodeissakin, myös ajoneuvojen sisutuksessa tyyli vaihtuu vuosien saatossa.

– Värimaailma luo tunnelmaa ja vaikuttaa viihtyisyyteen paljon, toki jokainen sisustaa kohteen mieleisekseen ja omien tarpeiden sekä tyylin mukaan. Asiakkaat ovat tutustuneet usein ajoneuvoihin ennakkoon ja siksi värimaailmat ovat tuttuja kussakin ikäluokassa. Jotkut ovat vaihtaneet verhoja sekä päällystäneet istuinryhmän tyynyjä. Myös D-C-FIX-kalvot ja -tarrat ovat monille sisustajille tuttuja ja niillä saa persoonallisuutta enemmän esiin. Asiakkaat ovat kekseliäitä ja esimerkiksi erilaisissa sosiaalisen median ryhmissä jaetaan ideoita, Satu kuvailee.

matkailuauton sisustus-asuntoauto-automyyjä-Satu Nevala
Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjän Satu Nevalan mukaan matkailuajoneuvojen sisustus on merkittävässä roolissa ajoneuvoa valittaessa.

Satu muistuttaa, että matkailuajoneuvojen lisävarusteissakin on alettu kiinnittää vuosien saatossa enemmän huomiota ulkonäköön ja sisustuksellisuuteen.

– Esimerkiksi valaistukseen on tehtaiden puolelta kiinnitetty huomiota. Ajoneuvoihin on tuotu enemmän epäsuoraa valoa, millä on suuri vaikutus tunnelmaan.

Matkailuajoneuvojen sisustaminen yltää välillä ulos asti, mutta tämä riippuu Sadun mukaan siitä, millaisessa käytössä ajoneuvo on.

– Leirintäalueilla tehdään monesti matkailuauton tai -vaunun eteen terasseja. Myös teltoilla haetaan ajoneuvolle lisää käyttötilaa. Telttaan on helppo jättää grilli, ulkopöytä ja -tuolit sateelta suojaan.

Matkailuajoneuvoihin panostetaan tänä päivänä paljon ja niissä saatetaan viettää elämän parhaita hetkiä. Satu kertoo, että ajoneuvosta luopuminen voi olla jopa tunteellinen hetki.

– Matkailuajoneuvot kulkevat asiakkaiden matkassa monessa mukana ja siksi niistä luovuttaessa on usein haikeutta ilmassa.

Tutustu matkailuautojen valikoimaan