Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Maaritille retkeily on elämäntapa

Maarit Ailio on säkyläläinen kuvataiteilija ja elämäntaparetkeilijä. Hän asuu Säkylän maaseudulla miehensä Petrin ja koiransa Nupun kanssa, mutta hänen toinen kotinsa on Pösslin retkeilyauto.

Maaritin elämä voi kuulostaa urautuneelle kaupunkieläjälle kuin sadulta. Kun joku toinen menee aamulla töihin ja iltapäivällä kotiin, aikatauluttaa Maarit oman päivänsä juuri kuten haluaa. 

– Olen harrastanut retkeilyä koko ikäni ja viettänyt kaiken vapaa-aikani metsässä ja luonnossa. Tällä hetkellä mun työ on mun harrastus. Maalaan ja retkeilen. Sivussa hoidan myös kaksivuotiasta lapsenlasta, joka on jo tottunut retkeilijä, Maarit kertoo. 

Aktiivinen ja elämäniloinen Maarit valmistuu kesällä luontoliikuntaohjaajaksi. Työssä on parasta se, että valmistumisen jälkeen Maarit voi viedä myös ammattinsa puolesta ihmisiä nauttimaan luonnosta retkeilyautonsa kanssa.  

– Elämä on parasta ulkona, Maarit iloitsee. 

Festareilta autokaupoille

Vaikka retkeily on ollut Maaritin ja Petrin elämäntapa jo pitkään, on retkeilyauto heille uusi hankinta. 

– Kaikki alkoi Himoksen kesäfestareilta, jonne olimme lähdössä toisen pariskunnan kanssa. Olimme suunnitelleet teltoissa nukkumista, kun kaikki alueen mökit olivat varattuja. Petri ei ole samalla tavalla telttanukkuja kuin minä, ja vanhimmalta tyttäreltämme tulikin ehdotus nukkua pakettiautossa, Maarit kertoo. 

Festivaaleilla Maarit ja Petri huomasivat, kuinka hyvä pakettiautossa olikaan nukkua ja tehdä ruokaa. 

– Sen jälkeen oltiin joka viikonloppu pakettiauton kanssa joka paikassa, Maarit naurahtaa. 

Kesä meni mukavasti pakettiautossa. Kelien viiletessä autossa oli sen verran kylmä, että pariskunta alkoi miettiä oikeaa matkailuautoa. Sopiva löytyi Rinta-Joupin Autoliikkeestä Espoon Koskelon myymälästä viikkoa myöhemmin. 

– Espoossa oli maailman paras myyjä, joka kertoi meille kaiken matkailuautoista. Emme tietäneet niistä etukäteen mitään. Jätimme oman Mersumme liikkeeseen ja lähdimme heti viikon reissulle uudella Kaben matkailuatolla. Vaikka aiempaa kokemusta ei ollut, kaikki sujui helposti ja opimme kaiken ihan hetkessä, Maarit kertoo. 

Lopulta pariskunta vietti enemmän aikaa matkailuautossa kuin kotonaan Säkylässä. 

– Olemme suurimmaksi osaksi puskaparkkilaisia, eli haluamme luontoon auton kanssa. Aloimme jossain kohtaa Petrin kanssa miettimään, että retkeilyauto voisi olla meille kätevämpi. 

Ei kestänyt kauaa, kun pariskunta oli jo hurauttanut Rinta-Joupin Autoliikkeeseen Kempeleeseen ja vaihtanut Kaben uuteen Pösslin retkeilyautoon. 

– Pössl on ollut meidän paras ostos ikinä. Voisin lastata vaikka kaikki tavarat sinne ja asua kokonaan siellä, Maarit hymyää.  

Luonnossa ympäri vuoden

Maarit viettää mahdollisimman paljon aikaa metsissä liikkuen ja retkeillen. Retkeilyautolla on helppo reissata niin kesällä kuin talvellakin. 

– Seikkailen mieheni Petrin kanssa, mutta myös yksin. Aina kun on hetkikin vapaata, lähden reissuun. Autossa voi tehdä töitä ja maalata missä vain. Myös lasten, lastenlasten ja kavereiden luona vieraileminen on helppoa, kun on aina oma koti mukana, Maarit kertoo. 

Viime talvena Maarit keksi lähteä Riisitunturille, jossa hän vietti viikon. Edellisenä kesänä pariskunta oli kolme viikkoa Norjassa. Isompien reissujen välillä tulee tehtyä lyhyempiä ja pidempiä matkoja. 

– Suomessa on kierretty älyttömästi kaksi vuotta ja Norjassa olemme olleet kolme viikkoa kerrallaan. Viime kesänä suunnittelimme Kroatian reissua. Petrin loma on kuitenkin sen verran lyhyt, että ajamiseen menisi turhan pitkä aika. 

Maarit viettää luonnossa myös öitä. Petrin jäädessä retkeilyautoon Maarit pystyttää teltan tai asettuu riippumattoon nukkumaan. Myös Säkylässä ollessa Maarit nukkuu ulkona kotipihallaan kesät talvet. 

– Jotkut pelkäävät luonnossa nukkumista, mutta minä en. Kerran kun aamulla heräsin, huomasin tuoreet sudenjäljet aika lähellä, mutta en osannut niitäkään pelätä. Kun luontoon menee jo illalla, niin näkee samat asiat kuin päivälläkin. Yöllä siellä on ihan samanlaista. Jos kerran uskaltaa tehdä sen ja nukkua ulkona niin tuntee itsensä voittajaksi, vaikka kyseessä olisikin vain oma terassi, Maarit rohkaisee. 

Ensimmäistä kertaa yönsä ulkona nukkuvia hän neuvoo varustautumaan korvatulpilla. 

– Yön äänet ovat ihania ja kokemisen arvoisia, mutta ne voivat yllättää. Esimerkiksi joutsenet saattavat huutaa kovaa öisin, Maarit nauraa. 

Aina on mahdollisuus retkeillä

Maaritin mukaan yksi retkeilyn parhaista puolista on luonnosta saatava ilo ja sen jakaminen muiden kanssa. Hän kannustaa myös muita retkeilemään jakamalla seikkailujaan aktiivisesti Instagramissa nimimerkillä @maaritailio. 

– Jos ihminen ei ole koskaan retkeillyt, hän ei tiedä, mistä jää paitsi, Maarit toteaa. 

Ennen kaikkea Maarit painottaa sitä, että retkeily on mielentila. 

– Kaikesta voi saada seikkailun ja retken, kunhan ottaa eväät ja kahvinkeittovälineet mukaan. Jos menee vain kävelemään, niin sitten se on vain kävely, hän vinkkaa. 

Retkeilystä voi myös itse tehdä oman näköistä. Norjan reissua varten pariskunta hankki pumpattavan kanootin, jonka kanssa he laskivat vuonoja ja Petri kalasti. 

– Retkeilyautoon saa myös helposti pyörät mukaan, Maarit kertoo. 

Maaritin mukaan Suomi on täynnä upeita ja vierailunarvoisia paikkoja. Hänellä itsellään on monia suosikkipaikkoja sekä kaukaa että lähellä. Yksi suosikeista on Lappi, joka on tunnetusti yksi Suomen suosituimmista retkeilypaikoista. 

– Myös etelässä on paljon upeita paikkoja. Esimerkiksi Kuhankuonon retkeilyreitistö kulkee kahdeksan kunnan lävitse. Sinne aukesi juuri toinenkin varaustupa, jota voi käyttää, jos ei halua nukkua teltassa, hän ohjeistaa. 

Muita suosikkeja ovat Koskeljärvi, joka on Suomen suurin mökitön järvi sekä Torronsuon kansallispuisto, joka on Maaritin mukaan mieletön näky etenkin keväällä, kun tupasvillat kukkivat. 

– Retkeillä voi ympäri vuoden ja ihan missä vaan. Luonto on parasta mitä meillä on, Maarit iloitsee. 

Tutustu retkeilyautoihin