Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Millainen matkailuauto on paras lapsiperheelle?

Nappaa talteen vinkit onnistuneeseen perhelomaan! Lasten kanssa matkustaminen tarjoaa parhaimmillaan koko perheelle ikimuistoisia elämyksiä, joita muistellaan vielä vuosien päästä. Matkailuautolla tai -vaunulla reissaaminen on helppo tapa lähteä perhelomalle ilman kiirettä ja stressiä.

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee lasten kanssa tien päälle matkailuautolla tai -vaunulla ja mikä on onnistuneen lomamatkan salaisuus? Rinta-Joupin Autoliikkeen automyyjä Mikko Riekki kertoo kokeneena karavaanarina parhaimmat vinkkinsä lasten kanssa reissuun lähteville.

Miksi kannattaa lähteä perheen kanssa reissuun juuri matkailuajoneuvolla?

Kaikki lasten kanssa reissanneet tietävät, että on enemmän sääntö kun poikkeus, että jotain muuttujia tulee matkaan. Asuntoauton tai -vaunun avulla voit kuitenkin jättää turhan stressaamisen taaksesi ja matkustaa kiireettömästi ja joustavasti.

— Matkailuajoneuvolla matkustaminen lasten kanssa on vapaata hommaa, ei tarvitse noudattaa tiukkoja aikatauluja tai miettiä hotelleiden varaamista, Mikko kiittelee.

Kun pienemmillä matkustajilla iskee väsymys tai vessahätä yllättäen hankalaan aikaan, on matkailuauton tai -vaunun kanssa helppo pysähtyä ja pitää taukoja kun siltä tuntuu. Enää ei tarvitse odottaa kuumeisesti seuraavaa huoltoasemaa, vaan sen sijaan riittää kun ajaa pysäköintipaikalle, jossa pieni jaloittelu, sylivauvan hoito tai vaikka vanhempienkin päikkärit onnistuvat helposti.

Koko perhe voi siis huoletta ottaa hieman rennommin, jolloin säästytään myös turhalta hässäkältä ja kinastelulta. Sen lisäksi matkustaminen asuntoautolla ja -vaunulla on monipuolisempaa, kun mukaan mahtuu helposti tavarat retkeilyyn, lasketteluun, telttailuun tai vaikka ulkomaanmatkaan.

Harrastusvälineiden lisäksi lasten kanssa matkatessa mukaan tulee myös paljon muita tarvikkeita kuten vaunut, rattaat, sitterit ja lelut. Mukaan on hyvä pakata myös isompien lapsien skuutit ja pyörät, jotta määränpäässä on helppo liikkua ja touhuta. Toisin kun henkilöautossa, matkailuajoneuvossa pakkaamisen ja tavaramäärän kanssa ei tarvitse tuskastua, kun tilaa riittää paljon paremmin.

”Matkailuajoneuvolla matkustaminen lasten kanssa on vapaata hommaa, toteaa Rinta-Joupin Autoliikkeen myyjä ja kokenut karavaanari Mikko Riekki.

Mitkä ovat matkailuajoneuvojen lapsiystävällisimmät ominaisuudet?

Se millainen matkailuajoneuvo sopii lapsiperheelle, riippuu esimerkiksi perheen koosta ja siitä, minkä ikäisiä lapset ovat. Omalle perheelle toimivan ratkaisun etsiminen kannattaa aloittaa vaihtoehtojen karsimisella, eli päättämällä asuntoauton ja -vaunun välillä.

— Mieti millaista oman perheen reissaaminen on. Jos olette paljon liikkeellä, niin asuntoauto on hyvä valinta. Jos taas vietätte enemmän aikaa paikallaan leiriytyneenä, niin asuntovaunu voi olla helpompi ratkaisu, neuvoo Mikko.

Toinen vaakakupissa painava seikka on se, että jokaiselle löytyy mukava paikka nukkua. Suositut erillisvuoteet voidaan yhdistää lapsia varten leveäksi sängyksi, mutta perheen pienimmät nukkuvat mukavasti myös kerrosvuoteissa tai alkovissa. Kunnon sängyt tuovat matkailuajoneuvoon kodinomaisuutta, takaavat hyvät yöunet ja lisäävät koko perheen viihtyvyyttä matkalla. Lapsiperheiden keskuudessa suositut mallit sisältävät myös usein wc-tilat, joiden ansiosta säästytään vessatauoilta välimatkoilla.

— Pohjaratkaisua kannattaa miettiä oman käytön kautta, jotta ajoneuvo toimii nimenomaan omalle porukalle. Vuodepaikkojen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota säilytykseen ja siihen, että tavaratilaan mahtuu kaikki tarvittavat välineet perheen matkatavaroista erilaisiin aktiviteetteihin.

Helpota matkantekoa lisävarusteilla

Lasten kanssa matkustaminen tuo omat haasteensa ja siitä kannattaakin tehdä itselleen mahdollisimman helppoa. Matkailuautoilta ja -vaunuilta toivotaankin usein yhä korkeampaa varustetasoa. Perheen kanssa matkustaessa muutamat lisävarusteetkin voivat helpottaa elämää jo yllättävän paljon.

— Lapsiperheille suosittelen ottamaan matkalle mukaan sähkölaitteiden lataamisen mahdollistavan invertterin. Lasten kanssa matkustaessa on kätevää, kun ruokaa saa tehtyä helposti ja nopeasti, joten mikro ja uuni ovat hyvä olla, neuvoo Mikko.

Invertteri muuntaa akkujännitteen verkkovirraksi, jolloin voit käyttää kotitalouskoneita kätevästi matkailuautossa. Sen lisäksi matkustusosan ilmastointi ja lämmityslaitteet ovat ehdoton valinta reissuille, jotta niin pienien kuin isojenkin matkustajien mukavuus on taattu vuodenajasta huolimatta. Muista myös hankkia polkupyöräteline, jossa perheen pyörät kulkevat kätevästi mukana.

Matkailuautolla pääsee nauttimaan kauniista maisemista, mutta niistä huolimatta välimatkat saattavat käydä pitkiksi hyvinkin nopeasti lasten mielestä ja tuttujen “ollaanko jo perillä” kyselyiden välttämiseksi kannattaakin varata heille aktiviteettia matkoja varten. Vanhempien lapsien matkustamismukavuuden takaavat älytelkkari ja pleikkari, kun taas pienemmille ajanvietteeksi käyvät yhteiset leikit, kirjat tai lelut.

Suunnitelkaa ja ideoikaa matka yhdessä

Matkailuautolla reissaaminen on joustavaa eikä vaadi tarkkoja aikataulutettuja suunnitelmia, mutta lasten kanssa matkatessa kannattaa kuitenkin valmistautua reissuun ajoissa. On hyvä tutkia etukäteen leirintäpaikkoja ja miettiä mitä kaikkea leiriytyneenä halutaan tehdä. Lapset voi myös ottaa mukaan reissun sisällön ideoimiseen, sillä yhdessä suunniteltu reissu on varmemmin kaikkien mieleen.

Karavaanimatkailu on helppo ja kätevä tapa viettää laatuaikaa perheen kesken, ja lisäksi se antaa lapsille mahdollisuuden tutustua maailmaan. Mitä jos ensi kesänä lähtisittekin lomareissuun matkailuautolla -tai vaunulla?