Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Miten sähkö- tai hybridiautoa ladataan?

Sähköautolla tai hybridiauton sähkövoimalla ajo vaatii autoilijalta jonkun verran suunnittelua, mutta onneksi itse lataus on toimenpiteenä varsin simppeli. Lue tästä ammattilaisen vinkit siihen, missä ja miten sähköautoa kannattaa ladata.

Sähkö- ja hybridiautot ovat katukuvassa yhä tavallisempi näky. Niiden suosion kasvaessa myös latausmahdollisuudet paranevat ja monipuolistuvat. Rinta-Joupin Autoliikkeen Tervajoen toimipisteen myyntipäällikkö Mika Hakola kertoo, miten auton lataaminen onnistuu turvallisesti ja helposti niin kotona kuin reissussakin.

Kannattaako kotiin hankkia latauspiste?

Sähköautojen latauspaikkoja löytyy runsaasti, mutta helpoin ja edullisin tapa on ladata auto kotona. Näin voit käynnistää latauksen silloin kun sinulle parhaiten sopii, jolloin lataaminen käy vaivattomasti ja huomaamattomasti.

— Voit laittaa auton helposti lataukseen yön yli, jolloin auto on valmiina käyttöön heti aamusta, vinkkaa Hakola.

Auton sähköakun lataaminen eroaa kuitenkin hieman auton tankkaamisesta, sillä autoa ei samalla tavalla päästetä tyhjäksi ja ladata sitten täyteen. Jos edessä ei ole pidempi matka, niin akkua kannattaa ladata vain 80 prosenttiin — vaikkapa aina muutama tunti töiden jälkeen. Näin varmistat akun kestävyyden pitkällä tähtäimellä.

— Useimmissa sähkö- ja plug-in-hybridiautoissa latauksen saa ajastettua. Näin voidaan säästää helposti hyödyntämällä halvinta mahdollista sähkön kilowattituntihintaa.

Helpoin tapa ladata autoa on hankkia kotiin kiinteä latausasema. Kodin tavalliset pistorasiat, niin kutsutut suko-pistokkeet, ovat vain tilapäistä latausta varten ja silloinkin pitää varmistua sulakkeiden kunnosta ja siitä, että pistorasia on ehjä ja puhdas. Tavallisesta pistokkeesta lataaminen on hidasta, minkä lisäksi toistuva suuri sähkövirta voi polttaa sulakkeen tai aiheuttaa vaaratilanteita.

— Latasit sitten mistä hyvänsä, on aina hyvä idea kutsua sähköasentaja tarkistamaan kodin sähköjärjestelmän kestävyys, Hakola muistuttaa.

Oikean laitteen valintaan vaikuttavat ladattava auto sekä lataustarve

Se, millaisia vaatimuksia lataaminen asettaa, riippuu esimerkiksi siitä, onko käytössäsi ladattava hybridi vai täyssähköinen auto. Täyssähköauton akun lataaminen täyteen vaatii enemmän tehoa ja siksi kotona lataamista varten tulisi hankkia erillinen latausasema. Se on kannattava investointi myös hybridiautoilijalle, etenkin jos harkitsee tulevaisuudessa siirtyvänsä täyssähköiseen autoon.

— Kotilatausasema on turvallinen, tehokas sekä edullinen ratkaisu auton lataamiseen. Samaa asemaa voidaan lähtökohtaisesti hyödyntää niin ladattavien hybridiautojen kuin sähköautojenkin kanssa.

Walle -latauslaite sopii hyvin kotilataukseen.

Latausasemiin löytyy markkinoilta lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, jotka vaihtelevat tehon, älykkyyden ja nopeusluokan suhteen. Tärkeintä on, että latauspiste on yhteensopiva kotisi sähköjärjestelmän sekä autosi latausjärjestelmän kanssa. Eurooppalainen standardi Type 2 on useimpiin sähköautoihin sopiva pistokemalli, joka löytyy myös lähes kaikista latausasemista.

Julkisissa latauspisteissä riittää vaihtoehtoja

Latauspisteiden verkosto on kasvanut viime aikoina nopeasti ja voitkin ladata autoasi jo useimpien kauppojen, huoltoasemien ja yrityksien pihoilla. Julkisten latauspisteiden käyttö on hyvä vaihtoehto reissaamisen lisäksi myös silloin, kun taloyhtiöstäsi ei löydy omaa sähköauton latausasemaa.

Skoda Enyaq täyssähköauto latauksessa.

Latauspaikkojen kartoittaminen ja hintojen vertailu onnistuu kätevästi erilaisten sovelluksien ja sivustojen avulla. Sähköautoilijat ry:n ylläpitämä latauskartta.fi näyttää kattavasti saatavilla olevat latauspaikat, minkä lisäksi se kertoo, millaisia latauspistokkeita paikasta löytyy.

Se kuinka kauan latauksessa kestää, vaihtelee latausasemien tyypin ja rajoitteiden mukaan, mutta myös esimerkiksi akun koko, varaustilanne, laturin teho ja ulkolämpötila vaikuttavat latausaikaan.

Latausasemia löytyy kolmessa eri nopeusluokassa — hitaat, keskinopeat ja pikalaturit, joista viimeisin on reissun päällä paras vaihtoehto. Pika- ja teholatausliittimet jakautuvat CCS- ja CHAdeMo-standardeihin, joista oikean valintaan vaikuttaa autostasi löytyvä liitäntä.

Meiltä saat opastusta ja kaikki tarvittavat välineet lataamiseen

Sähköautojen lataamisen sujuvuus vaatii autoilijalta jonkun verran suunnittelua ja erilaisten vaihtoehtojen vertailua, mutta onneksi kaikkea erilaisista latausasemista, pistoketyypeistä ja kaapeleista ei tarvitse tietää etukäteen.

— Monet sähköiset automallit ovat älykkäitä ja auttavat autoilijaa esimerkiksi kertomalla, kuinka pitkälle latauksella pääsee ja milloin auto kannattaa ladata seuraavan kerran, kertoo Hakola.

Automyyjämme neuvovat ja auttavat sinua sopivan sähkö- tai hybridiauton valinnan lisäksi kaikissa lataukseen liittyvissä asioissa. Voit myös halutessasi hankkia meiltä kotilatausaseman.

Tutustu sähkö- ja hybridiautoihin