Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Sähköautoilu tutuksi

Onko sinun seuraava autosi sähköauto? Tilastojen perusteella se on hyvin todennäköistä, sillä vuonna 2021 myydyistä uusista henkilöautoista jo noin joka kymmenes oli täyssähköautoja. 

Vaikka sähköautot ovat täyttäneet katukuvan nopeasti, liittyy niihin silti paljon kysymyksiä ja harhaluuloja. Vanhimmat sähköautot poikkeavat teknologialtaan merkittävästi uusimmista ja ajatus huonosta latausverkostosta on historiaan jäänyt uskomus. Tässä artikkelissa saatamme sinut ajan tasalle sähköautojen nykytilanteesta. 

Kenelle sähköauto sopii? 

Sähköauto sopii kuljettajalle, jolla on mahdollisuus ladata auton akkua. Akun lataaminen onnistuu joko kotipihalla latauslaitteesta tai erillisellä latauspisteellä, joita löytyy nykyään kaikkialta. Pelkästään Suomessa latauspisteitä on noin 8000. Kaikki latauspisteet löydät osoitteesta www.latauskartta.fi 

Auton akun voi ladata täyteen joko suurteholatausasemalla tai kotilatauslaitteella. Latausaika riippuu autosta, mutta nimensä mukaisesti suurteholatauksessa auton akku latautuu täyteen nopeammin kuin kotilatauslaitteella. Kotilatauksessa akun saa ladattua kätevästi esimerkiksi yön aikana ja auto on aamulla lähtövalmis. 

Millainen toimintamatka sähköautossa on? 

Sähköautojen akut ovat kehittyneet huimasti ja akkujen koot ovat kasvaneet vain muutamassa vuodessa. Sähköautot noudattavat yksinkertaista logiikkaa: mitä suurempi akku, sen pidempi toimintamatka. Pisimmillään toimintamatkat voivat olla jopa noin 800 km. Pitkiä ajomatkoja harrastavalle löytyy kymmeniä automalleja, joilla voi ajaa lataamatta yli 500 km. Auton toimintasäde vaihtelee keliolosuhteiden mukaan, eli kesällä toimintamatka voi olla pidempi kuin talvipakkasilla.

Onko sähköauton ylläpitäminen kallista? 

Päinvastoin! Sähkömoottorin ansiosta autolla ajaminen tulee paljon edullisemmaksi kuin perinteisellä polttomoottoriautolla. Myös sähköauton verot tulevat halvemmiksi, sillä autosta ei makseta autoveroa ja käyttövoimavero on matala. 

Joskus kuulee puhuttavan sähköautojen kalliista huolloista. Tämäkään ei ole totta, sillä sähköauton viiden vuoden määräaikaishuoltokustannukset voivat olla jopa 50 % pienemmät kuin polttomoottoriautolla. Tämä johtuu siitä, että sähköautoissa on vähemmän liikkuvia osia, jotka aiheuttaisivat kunnossapitokustannuksia. Sähköautoon ei tarvitse tehdä esimerkiksi öljynvaihtoa, ja voimansiirto on yksinkertaisempaa polttomoottoriautojen vaihteistoihin ja nelivetotekniikkaan verrattuna. 

Onko sähköauto aidosti ekologinen vaihtoehto? 

Kyllä, sähköautolla ajaminen tuottaa ajonaikaisia päästöjä 0 g/km. Akun lataamisesta saa entistä ekologisempaa, jos päättää valita lataamiseen vain uusiutuvaa energiaa. Uusiutuvan energian ja vihreän sähkön käyttäminen vähentää CO2-päästöjäsi entisestään. 

Tutustu sähköautojen valikoimaan