Hyppää sisältöön
Alfa Romeo Stelvio-neliveto-syksy

Kuolinpesän auton myynti – miten se tapahtuu?

Kuolinpesän auton myynti liikkeeseen on helppo ja nopea tapa päästä eroon tarpeettomasta ajoneuvosta.

Kun kuolinpesä myy auton tai muun ajoneuvon, tarvitaan siihen kaikkien kuolinpesän osakkaiden suostumus. Perunkirjoitus tulee olla tehtynä, ennen kuin kuolinpesän ajoneuvoa voi myydä.

Kuolinpesän auton myymiseen tarvitaan kaikkien osakkaiden suostumus

Ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä kuolinpesälle ei tarvitse tehdä erikseen ilmoitusta Traficomille. Sen sijaan, kun kuolinpesän omistuksessa oleva ajoneuvo myydään uudelle omistajalle, tulee siitä tehdä ilmoitus seitsemän päivän kuluessa. Kuolinpesä voi tehdä ilmoituksen joko luovutuslomakkeella tai voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla (II osa). Ilmoitusosaan riittää allekirjoitus yhdeltä kuolinpesän osakkaalta, joka vastaa siitä, että hänellä on muiden pesän osakkaiden suostumus.  Suostumuksesta ei kuitenkaan tarvitse laatia kirjallista todistusta.

Kuolinpesän osakkaat voivat tehdä luovutusilmoituksen rekisteröintejä suorittavalla katsastusasemalla tai omassa vakuutusyhtiössä. Katso ohjeet luovutusilmoituksen tekemiseen Traficomin sivuilta.

Myy kuolinpesän auto meille ja säästy ylimääräiseltä vaivalta

Surutyön keskellä auton myynti liikkeeseen on nopein ja helpoin tapa päästä eroon kuolinpesän tarpeettomaksi jääneestä ajoneuvosta. Hoidamme puolestasi kaikki paperityöt, jotta pääset autosta eroon mahdollisimman huolettomasti ja säästyt ylimääräiseltä vaivalta.

Kun otat meihin yhteyttä, saat heti autostasi hinta-arvion ja hyväksyttyäsi sen riittää, että tuot auton lähimpään myymäläämme. Ei haittaa, vaikka kuolinpesän autosta olisi vielä velkaa jäljellä – lunastamme tarvittaessa loppuvelan ja maksamme sen suoraan rahoitusyhtiölle.

Miten kuolinpesän auton vakuutukset ja verot hoituvat?

Henkilön menehdyttyä ajoneuvon vakuutukset siirtyvät automaattisesti kuolinpesälle. Vakuutus on normaalisti voimassa, kunnes kuolinpesän puolesta tehdään luovutusilmoitus tai uusi omistaja rekisteröi ajoneuvon nimiinsä, jolloin vakuutus päättyy automaattisesti.

Ajoneuvovero siirtyy suoraan vainajalta kuolinpesälle. Kuolinpesän auton myynnin yhteydessä kannattaa tarkistaa, ettei veroja ole maksamatta. Vastaavasti maksutiedot on hyvä päivittää mahdollista takaisinmaksua ajatellen.

Muistathan aina tarkistaa ajankohtaiset tiedot kuolinpesän omaisuuden myymisestä asioista vastaavien viranomaistahojen, kuten Traficomin sivuilta.

Lue myös

Tutustu valikoimaan