Hyppää sisältöön

Hybridiauton lataus kotona ja reissussa

Millainen pistoke sopii hybridiauton lataamiseen? Kannattaako kotiin hankkia latausasema? Entä kuinka paljon euroja ja aikaa yksi latauskerta vie?

Kysyimme vinkkejä hybridiauton lataamiseen myyntipäällikkö Pyry Kylävainiolta Raumalta ja Valtteri Laakolta Oulusta.

Lataa säännöllisesti, varmista paras suorituskyky

Hybridiauton lataus Valtteri Laakko Jeep
”Sähköautoon verrattuna hybridi tuo enemmän varmuutta tien päälle”, kertoo Oulun toimipisteen myyntipäällikkö Valtteri Laakko.

Hybridiautojen suosituimpia malleja ovat plug-in-hybridit eli ladattavat hybridit, jotka yhdistävät sähkö- ja polttomoottoriauton hyvät puolet. Niissä on suurempi sähköakku, minkä ansiosta voit kulkea pidempiä matkoja sähkövirralla verrattuna kevythybrideihin tai itselataaviin hybrideihin. Sähkön suurin etu on, että se vähentää polttoainekuluja, koska bensaa tai dieseliä kuluu vähemmän. Ladattavan hybridin suorituskyky on parhaimmillaan, kun molemmat moottorit ovat toiminnassa.

– Hybridiauton akku on tarkoitettu käytettäväksi ja ladattavaksi. Jos ajaa jatkuvasti pelkällä polttoaineella tyhjällä akulla, akun toimintakyky voi ajan kuluessa heiketä, Pyry sanoo.

Toisaalta jos hybridiautolla ei pääse latauspisteelle suunnitellusti, sekään ei ole katastrofi.

– Sähköautoon verrattuna hybridi tuo enemmän varmuutta tien päälle. Toimintamatka ei lopu, sillä polttoaine varmistaa perille pääsyn, Valtteri sanoo.

Tarvitset vain oikean kaapelin ja sopivan pistokkeen

Ensimmäinen ja tärkein asia on katsoa, että latauspistoke sopii hybridiautolle.

 – Kodin tavalliset pistorasiat, niin kutsutut suko-pistokkeet ovat vain tilapäistä latausta varten. Tämä johtuu siitä, että joskus sulakkeen kuormitus voi ylittyä, Pyry sanoo.

Turvallisinta on ladata latausasemasta tai Type 2 -pistokkeesta, joka on suunniteltu ladattavien hybridien ja sähköautojen lataukseen. Käytännössä lataus on hyvin helppoa.

– Suosittelen ehdottomasti hankkimaan kotilatausaseman. Hybridiauton lataus on helpointa, kun auton kytkee aina kotiin tullessa laturiin. Näin se latautuu ilman erillistä odottelua, Pyry sanoo.

– Latauksessa ei oikeastaan voi mokata. Johdot voi asettaa vain oikein päin, eikä akku ylilataa itseään, vaikka auto jäisi laturiin pidemmäksi aikaa, lisää Valtteri.

Latausaseman asennus on hyvää ennakointia, koska se sopii jatkossa myös sähköautolle.

– Moni ostaa kotiin latausaseman tulevaisuutta silmällä pitäen. Jos on yhtään sellainen tunne, että haluaa jatkossakin ajella sähköllä, latausasema kotiin on kannattava investointi, Valtteri vinkkaa.

Pyry Kylävainio hybridiauton lataus
Myyntipäällikkö Pyry Kylävainio toteaa hybridiauton latauksen maksavan noin kolmisen euroa tyhjästä täyteen.

Hybridiauton lataus

1. Kytke auto latauskaapelin avulla latausasemaan tai sille sopivaan pistorasiaan.
2. Tarkasta, että lataus alkaa.
3. Lataus loppuu automaattisesti, kun akku on tarpeeksi täynnä. Voit myös ajastaa latauksen auton sovelluksesta.
4. Irrota kaapeli ja jatka matkaa!

Mitä hybridiauton lataaminen maksaa ja kuinka paljon tarvitset aikaa?

Perussääntönä hybridiauton lataaminen on nopeampaa kuin täyssähköauton lataus[EL2]  ja halvempaa kuin bensa-auton tankkaus. Latauksen hinta riippuu puolestaan ennen kaikkea sähkön hinnasta ja latauspaikasta. Monet julkiset laturit ovat maksuttomia ja hitaammat kotilaturit edullisempia kuin pikalaturit.

 – Latausaika riippuu ladattavan akuston koosta, laturin tehosta ja auton laturin kapasiteetista. Julkinen pikalaturi on nopeimmillaan 15 minuutin pysähdys, ja kotona lataus vie muutaman tunnin, Valtteri arvioi.

Hybridiauton lataus tulee edullisemmaksi kuin polttoaineen tankkaus, vaikka sähkön hinnat ovat myös nousseet.

– Hybridiauton lataus maksaa noin kolmisen euroa tyhjästä täyteen. Säästöä kertyy helposti verrattuna bensan hintoihin. Ajokilometreistä riippuen on mahdollista säästää jopa 500 euroa polttoaineen hintoihin verrattuna, Pyry sanoo.

Hybridiauton latausvinkit

Koeaja hybridi koko kansan autokaupassa: Saat opastusta paikan päällä

Oletko miettinyt hybridiauton hankintaa? Tule rohkeasti koeajolle lähimpään Rinta-Joupin Autoliikkeen myymälään!

Kun asioit meillä, opastamme kaiken tarvittavan hybridiauton latauksesta. Saat mukaasi sopivat latauskaapelit ja voit hankkia meiltä myös kotilatausaseman.

Tutustu hybridiautojen valikoimaan