Hyppää sisältöön

Näin ostat auton – autokauppa askel askeleelta

Auton osto on meistä useimmalle rahallisesti toiseksi suurin investointi heti asunnon ostamisen jälkeen. Autoihin, auton ostoon ja autoliikkeisiin liittyviä ennakkokäsityksiä on monia.

Jos harkitset auton ostoa, olet varmaan jo huomannut, että autoihin, auton ostamiseen ja autoliikkeisiin liittyy monia ennakkokäsityksiä. Kannattaako ostaa uusi auto vai käytetty? Entä mikä on esittelyauto? Tarvitaanko käsirahaa, että saa lainan? Miten vakuutukset, rekisteröinnit ja muut asiat hoidetaan autonoston yhteydessä?

Tässä kerromme, miten ostoprosessi etenee ja mitä asioita auton ostoon liittyy, kun ostat autosi Rinta-Joupin Autoliikkeestä. Meiltä voit myös aina kysyä neuvoa suoraan, jos et löydä tästä vastauksia kaikkiin kysymyksiisi.

Auton merkin, mallin ja ominaisuuksien kartoitus

Moni tekee autokauppansa nykyisin täsmäostona, sillä internet on pullollaan tietoa, keskustelupalstoja, ja arvosteluja eri automerkeistä ja -malleista. Jos merkkien tutkiskelu etukäteen tuntuu kiinnostavalta, kannattaa samalla miettiä, mitkä asiat ovat sinulle autossa tärkeimpiä. Onko sinulla esimerkiksi jokin harrastus, joka vaatii säilytystilaa, ajatko pitkää vai lyhyttä matkaa vai ovatko matalat käyttö- ja huoltokustannukset tärkeimpiä?

Meille Rinta-Joupin Autoliikkeeseen voit tulla myös siinä tapauksessa, jos et ole ehtinyt tai halunnut miettiä autoasioita etukäteen. Silloin käyt yhdessä myyjämme kanssa läpi autoon ja autoiluun liittyvät tarpeesi ja pohditte auton valintaan vaikuttavia seikkoja juuri sinun tilanteestasi käsin. Toimipisteillämme on yhteensä 18 eri automerkin edustus ja myymme vaihtoautoina kaikkia merkkejä. Näissä asioissa kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää myyjiemme kokemusta ja osaamista.

Koeajo

Hyviä autoja, sekä uusia että käytettyjä, on nykyisin myynnissä paljon, joten löydät yhdessä myyjämme kanssa todennäköisesti useampia sopivia autoehdokkaita. Niiden joukosta oma suosikki löytyy aina varmimmin koeajamalla. Koeajolla pääset itseksesi testaamaan auton ominaisuuksia käytännössä. Samalla voit helposti todeta pidätkö ajoasennosta ja näkyvyydestä, ovatko sisätilat riittävän tilavat matkustajille ja sopivatko perheen välttämättömät tarvikkeet, kuten lastenistuimet, koirahäkki tai harrastusvälineet autoon.

Lisävarustetarpeet

Kun sopiva auto löytyy, käyt myyjän kanssa läpi sen varusteet ja mahdolliset lisävarustetarpeesi. Omaan käyttöön välttämättömät lisävarusteet kannattaakin hankkia heti oston yhteydessä, jolloin niiden hinta saadaan mukaan samaan rahoitukseen. Jos suosikkiautostasi puuttuu esimerkiksi peräkoukku, perheen lemmikin tarvitsema koiraverkko, taakkateline, lokasuojat, lohkolämmitin tai korotussarja, ne on aina mahdollista lisätä myös jälkiasennuksena.

Uusien autojen lisävarustevalikoimat ovat laajoja, ja jos autosi on vielä tehtaalla muokattavana, voit vaikuttaa myös auton muihin elementteihin, kuten istuinten tuuletukseen, verhoiluun ja väriin. Toinen rengassarja ei normaalisti kuulu uuden auton varusteluun, joten tässä vaiheessa voi olla hyvä ostaa myös puuttuvat kesä- tai talvirenkaat valmiiksi. Joissain uusissa malleissa myös vararengas on nykyisin lisävarusteena ja sen on korvannut paikkauspullo.

Rahoitus ja huoltokulut

Kun auto ja sen varustelu ovat selvillä, käyt myyjän kanssa läpi auton erilaiset rahoitusvaihtoehdot. Mielessäsi voi olla jo autoliikkeeseen tullessa jokin hintahaarukka, mutta sitäkin tärkeämpää taloutesi kannalta on autoilun kuukausittainen kustannus. Useimmat meiltä ostettavat autot rahoitetaan luotolla, eli lyhennät autolainaasi kuukausittaisilla maksuerillä. Sinun ei tarvitse pyytää lainalupausta etukäteen pankeilta, vaan voimme tehdä rahoitushakemuksen kanssasi liikkeessämme. Päätöksen saa nykyisin saman tien, joten kaupat voidaan lyödä lukkoon samalla käynnillä.

Kun luottotietosi ovat kunnossa, voit ostaa meiltä auton ilman käsirahaa ja takaajia – myös siinä tapauksessa, että sinulla on vielä velkaa nykyisestä autosta. Jos autoiluun liittyvät huoltokulut mietityttävät, niihinkin voi nykyisin varautua monin keinoin. Oman automerkin tarjoama huoltosopimus, Rinta-Jouppi Reilu ja Rinta-Jouppi -vaihtoautoturva ovat keinoja sisällyttää kuukausierään myös huoltokuluja. Enää uudenkaan auton oston ei siis tarvitse olla rahasta kiinni tai riskisijoitus.

Auton rekisteröinti, liikennevakuutus ja kasko

Rahoitushakemuksen lisäksi voit luottaa apuumme myös kaikissa muissa auton ostoon liittyvissä paperitöissä. Kun ostat autosi Rinta-Joupin Autoliikkeestä, hoidamme ajoneuvon rekisteröinnin puolestasi ja saat kauttamme myös auton vakuutukset välittömästi voimaan. Meiltä saat autollesi sekä pakollisen liikennevakuutuksen, joka korvaa onnettomuustilanteessa vastapuolen vahingot, että oman ajoneuvosi vahingot korvaavan kaskovakuutuksen.

Vakuutuksen laajuuteen ja omavastuuseen voit vaikuttaa itse. Laajimmillaan kaskovakuutus voi korvata täysin ilman omavastuuta esimerkiksi hinauspalvelun, korvaavan vuokra-auton ja rikkoutuneen tuulilasin. Suppeammissa vakuutuksissa on yleensä suurempi omavastuu ja vastavuoroisesti pienempi kuukausimaksu. Jos sinulla on ennestään ajoneuvo- ja liikennevakuutus, ne ja bonukset saadaan siirrettyä automaattisesti uudelle autollesi.

Auton toimitusaika

Uuden auton ostajan täytyy yleensä odottaa auton valmistumista ja toimitusta noin kahdesta viikosta kuukauteen. Toimitusaika riippuu tehtävistä muokkauksista ja siitä, onko autosi ostohetkellä Rinta-Joupin toimipisteessä, maahantuojan varastossa vai vielä tehtaalla. Uuden auton toimitus valmiiksi varusteltuna kestää toisesta Rinta-Joupin toimipisteestä noin kaksi viikkoa, maahantuojan varastosta noin kuukauden ja tehtaalta täysin merkistä ja tilanteesta riippuen kuukaudesta noin puoleen vuoteen. Myyjämme antaa sinulle aina kaiken mahdollisen saatavissa olevan tiedon toimitusajoista. Jos tehtaan toimitusaika on pitkä, saat väliaikatietoja myyjältämme, joka myös soittaa sinulle, kun auto on valmis luovutettavaksi.

Jos ostat meiltä käytetyn auton, saat sen mukaasi vaikka saman tien, mikäli se täyttää sellaisenaan vaatimuksesi ja toiveesi. Jos autoon asennetaan lisävarusteita, sovimme kanssasi luovutusajankohdan. Rinta-Jouppi Express -palvelun avulla voimme myös toimittaa auton haluamaasi osoitteeseen silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.

Auton luovutus ja seuraava katsastus

Auton luovutuksessa myyjämme käy kanssasi läpi auton, sen hallintalaitteet ja lisävarusteet. Tässä vaiheessa on hyvä kysyä, jos olet epävarma jostain toiminnosta tai jos haluat lisäopastusta. Olet nyt auton omistaja.

Jos ostit meiltä käytetyn auton, se on todennäköisesti vastikään katsastettu tai seuraavaan katsastukseen on vielä runsaasti aikaa. Uuden auton katsastus on vasta kolmen vuoden päästä rekisteröinnistä. Seuraava kontaktisi Rinta-Joupin Autoliikkeeseen on siis ensimmäinen määräaikaishuolto, joka tulee vastaa noin vuoden kuluttua.

Lähetämme myös vaihtoautoasiakkaillemme kutsun huoltoon noin vuoden kuluttua kaupoista. Jos sillä välin tulee kysyttävää, ota yhteyttä lähimpään Rinta-Joupin Autoliikkeeseen – me autamme mielellämme!

Löydä uusi autosi täältä