Hyppää sisältöön

Miten peruutustutka toimii?

Peruutustutka on auton lisävaruste pysäköinnin helpottamiseen. Tutka toimii joko antamalla ohjaamossa äänimerkin, kun auto lähestyy estettä tai yhdistettynä ajotietokoneen näyttämään kuvaan, jonka avulla ajaja voi nähdä auton takana olevan tilan. Tutkan anturit on asennettu etu- ja/tai takapuskuriin, josta ne ilmoittavat, kun este alkaa olla lähellä. Tutka ilmoittaa esteen lähenemisestä portaittain. Joissain malleissa peruutustutkan varoitusetäisyyttä esteestä saa säädettyä ajotietokoneesta, mutta usein käytetään vakioasetuksia. Oman auton varoitusetäisyyden oppii parhaiten tuntemaan kokeilemalla.

Suomen oloissa on tärkeää huolehtia, että peruutustutkan anturit pysyvät puhtaana lumesta, loskasta ja tiesuolasta. Etenkin talvi- ja syyskaudella puhtaanapito on iso haaste, jotta tutka toimisi oikein. Huoltoon tuodaan paljon autoja, joissa ei lumen ja jään sulaessa olekaan mitään vikaa. Jos peruutustutkasi ei toimi mielestäsi kunnolla, kannattaa aina ensi viedä auto lämpimään tilaan ja puhdistaa anturit hyvin. Jos tutka ei tämänkään jälkeen toimi, me Rinta-Joupin autohuollossa korjaamme asian.

Huomaa kytkeä peruutustutka pois päältä, jos kytket auton perään peräkärryn tai esimerkiksi pyöränkuljetustelineen. Joissain automalleissa peruutustutka kytkeytyy jo automaattisesti pois päältä, kun auton peräkoukkuun laitetaan kärry.