Hyppää sisältöön

Huollon sanasto

Määräaikaishuolto, vuosihuolto vai kausihuolto?

Määräaikaishuolto, vuosihuolto vai kausihuolto? Auton omistajana saatat miettiä, mitä eroa niillä on, ja milloin on oikea aika viedä autosi huoltoon.

Lue, mitä tyypilliset autohuollot sisältävät, ja miksi auto kannattaa huollattaa säännöllisesti.

Määräaikaishuolto tulee tehdä säännöllisesti

Määräaikaishuolto on valmistajan huolto-ohjelman mukaan tehtävä huolto, joka määräytyy ajokilometrien tai kuluneen ajan perusteella. Yleisin määräaikaishuollon kilometriväli on 15 000 – 30 000 kilometriä.

Toinen kriteeri määräaikaishuollolle on edellisestä huollosta kulunut aika. Useimmiten aika on 12-24 kuukautta.

Määräaikaishuoltoihin sisältyy paljon muutakin kuin pelkkä öljynvaihto. Merkkikohtaisen huolto-ohjelman noudattaminen merkkihuollossa sisältää juuri sinun autollesi suunnitellun huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet ja tarkastukset.

Miksi määräaikaishuolto merkkikorjaamossa?

Jos autossa kaikki toimii hyvin, tarvitseeko se määräaikaishuoltoa? Kyllä tarvitsee.

”Määräaikaishuolto on kuin säännöllinen lääkärintarkastus, jonka hyödyt näet päivittäisessä ajossa ja auton myyntitilanteessa”

Huollattamalla auton tehtaan suositusten mukaisesti varmistat, että autosi on toimintavarma ympäri vuoden. Määräaikaishuolto on kuin säännöllinen lääkärintarkastus, jonka hyödyt näet päivittäisessä ajossa ja auton myyntitilanteessa.

Merkkihuollossa osaaminen, vastuu, työkalut ja koko palvelukonsepti ovat kohdillaan. En tinkisi merkkihuollosta mistään hinnasta.

Tuomo Laukkanen, Rinta-Joupin Autoliikkeen huollon vakioasiakas ja uskollinen Škoda-kuski.

Lue Tuomon kokemuksia Rinta-Joupin Autoliikkeen määräaikaishuollosta tästä.

Säilytän autoni arvon myös paremmin, kun se on oikein huollettu. Vaikka entisessä autossani oli kilometrejä melkein 300 000, sain hyvän välirahan vaihdossa.

-Rinta-Joupin Autoliikkeen huollon asiakas Pasi Lehtinen

Lue, mikä saa Pasin ajamaan Pirkanmaalta Poriin Rinta-Joupin Autoliikkeen merkkihuoltoon tästä.

Mikä on vuosihuolto?

Vuosihuollosta puhutaan usein, kun tarkoitetaan auton määräaikaishuoltoa. Yleisimmin autojen huoltovälinä on pidetty 12 kuukauden aikaa, ja tästä syystä vuosihuoltokäsite on jäänyt puhekieleen.

Uusien autojen huoltovälejä on pidennetty esimerkiksi moottoriöljyjen kehittymisen myötä. Toisaalta liian pitkiksi venyneet huoltovälit aiheuttavat sen, että et huomaa autosi kulumista ennakkoon, ennen kuin jotain rikkoutuu.

Pidemmät huoltovälit koskevat vain uusia autoja. Huoltoväli lyhenee sitä mukaan, mitä enemmän kilometrejä ja ikää autollasi on takana.

Jos ajat vanhemmalla autolla, nyrkkisääntö sen huoltamiseen on yhä 12 kuukauden välein.

Mikä sitten on kausihuolto?

Kausihuollosta puhutaan silloin, kun puhutaan vuodenaikojen tuomista muutoksista autoiluun. Kausihuolto on ennakoiva, sillä autosi kunto tarkastetaan tulevaa vuodenaikaa silmällä pitäen.

Syksyllä talvitarkastus:

Syksyllä varmistetaan, että autosi toimii talven pakkasissa. Tarkastamme esim. nesteiden pakkaskestävyyden, akun kunnon ja talvirenkaiden kulutuspinnan.

Keväällä kesätarkistus:

Keväällä autohuollossa keskitytään etenkin auton ilmastointiin ja renkaisiin.

Ilmastoinnin huollolla varmistamme, että autosi pysyy viileänä kesähelteillä. Raitisilmasuodattimen vaihto vaikuttaa puolestaan suoraan siihen, millaista ilmaa hengität autossa. Keväällä siitepölyt voivat haitata sinua autoillessa, mikäli suodattimia ei ole vaihdettu.

Renkaiden tarkistus on tärkeää myös keväällä, kun vaihdetaan kesärenkaita alle. Jäisten teiden jälkeen vesiliirron riski on suuri kovilla sateilla, jos renkaan kulutuspintaa ei ole tarpeeksi.

Yhteenveto: Huoltosanasto haltuun