Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

10 kysymystä renkaista

Milloin auton renkaat tulisi vaihtaa? Milloin rengas vanhenee? Miten renkaita tulisi säilyttää? Kysyimme kymmenen kiperää kysymystä renkaista huoltopäällikkö Sami Mannilalta.

Sami Mannila huoltopäällikkö renkaat Vaasa
Huoltorahoitus on todella edullinen tapa rahoittaa esimerkiksi uudet renkaat, vinkkaa Rinta-Joupin Autoliikkeen Vaasan huoltopäällikkö Sami Mannila.

Artikkelin sisällysluettelo:

 1. Miksei vanhalla renkaalla kannata ajaa?
 2. Millä tavalla ajotapa vaikuttaa renkaiden kuntoon ja käyttöikään?
 3. Millä tavalla ajoympäristö ja teiden kunto vaikuttaa renkaisiin?
 4. Millä tavalla rengaspaineet vaikuttavat renkaiden kuntoon?
 5. Kuinka usein auton ohjauskulmat tulisi säätää?
 6. Miksi renkaat on hyvä pestä vaihdon yhteydessä?
 7. Miten renkaiden säilytystapa vaikuttaa renkaiden kuntoon?
 8. Mitä laki ohjeistaa renkaiden säilytyksestä?
 9. Milloin renkaiden pyöränpultit tulisi jälkikiristää ja mikä on paras työväline tähän?
 10. Voiko renkaan pultit kiristää liian kireälle?

1. Miksei vanhalla renkaalla kannata ajaa?

Renkaan ominaisuudet heikkenevät iän myötä, vaikka kulutuspintaa olisi vielä jäljellä. Ajan saatossa renkaan kumi kovettuu ja alkaa haurastua ja halkeilla, mikä voi johtaa lopulta jopa renkaan puhkeamiseen. Näin ollen autonrengasta ei tulisi käyttää kuutta vuotta pidempään. Renkaan kokonaisikä ei myöskään saisi ylittää kymmentä vuotta valmistusajankohdasta, vaikka rengas olisi täysin käyttämätön. Renkaan iän näkee renkaan kyljen kolmi- tai nelinumeroisesta DOT-merkinnästä.

Rengas dot-merkintä
Kolmi- tai nelinumeroisen DOT-merkinnän ensimmäiset yksi tai kaksi lukua ilmentävät kalenteriviikkoa ja viimeiset kaksi lukua kalenterivuotta. Esimerkiksi kuvan rengas on valmistettu viikolla 19 vuonna 2022.

2. Millä tavalla ajotapa vaikuttaa renkaiden kuntoon ja käyttöikään?

Ajotavalla on suuri vaikutus renkaan kulumiseen. Runsaat kiihdytykset, voimakkaat jarrutukset ja mutkien ajo kovemmalla nopeudella kuluttavat rengasta tavallista nopeammin. Taloudellinen ajotapa sen sijaan säästää renkaita. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä suurempi polttoaineen kulutus omalla ajotavalla on, sitä suurempaa myös renkaiden kuluminen on. Koko ajan yleistyvät sähköautot vaikuttavat myös renkaiden kulumiseen. Ne painavat jopa satoja kiloja enemmän kuin polttomoottoriautot ja sähkömoottorien suuren vääntömomentin vuoksi renkaisiin kohdistuu enemmän kuluttavia voimia.

3. Millä tavalla ajoympäristö ja teiden kunto vaikuttaa renkaisiin?

Pinnan epätasaisuus kuluttaa rengasta tavanomaista enemmän. Tiet ovat tänä päivänä todella huonossa kunnossa, mikä lisää renkaiden kulumista huomattavasti. Renkaat kuluvat myös epätasaisemmin, jos ajaa runsaasti sorateillä verrattuna esimerkiksi sileään asfalttiin.

4. Millä tavalla rengaspaineet vaikuttavat renkaiden kuntoon?

Liian matalalla rengaspaineella on monta vaikutusta renkaan ominaisuuksiin. Alhainen rengaspaine vaikeuttaa auton hallintaa ja ohjattavuutta, kuluttaa rengasta ja lisää polttoaineenkulutusta. Liian korkea rengaspaine voi myös vaurioittaa rengasta ja heikentää ajoturvallisuutta. Rengaspaineet olisi hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa. Autonvalmistajan määrittelemät painesuositukset löytyvät auton ohjekirjasta ja ne voivat olla merkittynä myös polttoainesäiliön kanteen tai etuoven karmiin. Talvella suosittelisin käyttämään 0,2 baaria auton painesuositusta korkeampia rengaspaineita, sillä autonrenkaan paine laskee noin 0,1 baaria jokaista kymmenen celsiusasteen vähennystä kohden.

5. Kuinka usein auton ohjauskulmat tulisi säätää?

Nelipyöräsuuntaus eli ohjauskulmien säätö suositellaan tehtäväksi aina renkaidenvaihdon yhteydessä, mikäli havaitaan epätasaista kulumista. Aurauskulmien säätö vaikuttaa siihen, kuluvatko renkaat tasaisesti vai enemmän ulko- tai sisäreunasta. Lisäksi auto voi herkästi puoltaa jompaankumpaan suuntaan, mikäli pyöränkulmat eivät ole ohjearvoissa. Tähän liittyen renkaidenvaihdon yhteydessä tulisi aina tarkistaa renkaan oikea pyörimissuunta, eli että renkaat pyörivät siihen suuntaan, mihin ne on tarkoitettu. Renkaan pyörimissuunnan tietää joko renkaan nuolimerkinnästä tai inside/outside-merkinnästä.

Momenttiavain rengas
Momenttiavain on paras työkalu pyöränpulttien kiristämiseen.

6. Miksi renkaat on hyvä pestä vaihdon yhteydessä?

Puhtaiden renkaiden ja vanteiden kunto on helpompi tarkistaa ja niistä näkee tarkemmin kaikki merkinnät sekä mahdolliset kumin halkeamat tai hiushalkeamat. Renkaisiin ja vanteisiin ei myöskään pinty epäpuhtauksia, kun ne pesee ennen säilytykseen laittamista. Huolellisen pesun jälkeen renkaisiin voi levittää kumipinnoille tarkoitettua hoitoainetta, joka säilyttää renkaan pinnan parempana.

7. Miten renkaiden säilytystapa vaikuttaa renkaiden kuntoon?

Renkaiden säilytyksellä on suuri merkitys niiden kunnolle. Kumi haurastuu auringon ja valon voimasta, joten renkaita tulisi aina säilyttää valolta suojattuna ja mielellään viileässä, noin 15 asteen lämpötilassa. Ilmankosteus ei saisi olla niin korkea, että vesi tiivistyy renkaan pinnalle. Renkaiden ja vanteiden olisi hyvä levätä mahdollisimman luonnollisessa muodossa niin, ettei niihin kohdistu jännitettä. Renkaita ei saisi myöskään altistaa lialle, öljylle tai rasvalle säilytyksen aikana. Yksi kätevä tapa suojata rengas valolta säilytyksen ajan on rengaspussi. Renkaiden tulee kuitenkin olla täysin kuivia, kun ne laitetaan pussiin.

8. Mitä laki ohjeistaa renkaiden säilytyksestä?

Laissa ei suoranaisesti säädellä autonrenkaiden säilytystä, mutta usein taloyhtiön järjestyssäännöt voivat kieltää renkaiden säilyttämisen esimerkiksi häkkivarastossa. Renkaiden säilytyksessä kannattaa pohtia niiden aiheuttamaa palokuormaa ja varastoida ne sen perusteella asianmukaisesti. Esimerkiksi meillä rengashotellissa renkaat ovat vakuutettu, joten asiakas voi jättää ne meille säilytykseen huoletta.

9. Milloin renkaiden pyöränpultit tulisi jälkikiristää ja mikä on paras työväline tähän?

Pyöränpultit tulisi aina kiristää momenttiavaimella autonvalmistajan määrittelemään momenttiin. Alumiinivanteiden pultit löystyvät herkemmin kuin peltivanteiden, joten alumiinivanteiden pyöränpultit pitää tarkistaa ja tarvittaessa jälkikiristää noin 100 kilometrin ajon jälkeen.

10. Voiko renkaan pultit kiristää liian kireälle?

Pyöränpultit voi helpostikin kiristää liian kireälle varsinkin, jos ei käytä momenttiavainta. Etenkin alumiinivanteen pultin pohja on sen verta pehmeä, että se voi vaurioitua, jos pultteja kiristetään liikaa. Jos pultin pohja vaurioituu, ei se enää pidä samalla tavalla, kuin ehkä kanta. Kyseessä on hyvin yksinkertainen, mutta todella tärkeä turvallisuuteen liittyvä asia, jotta renkaat pysyvät kunnolla kiinni.

Rinta-Joupin Autoliikkeen rengashotellissa asiakkaiden renkaat on vakuutettu ja ne säilytetään asianmukaisesti.

Kaikki renkaisiin liittyvät palvelut saman katon alta

Renkaidenvaihto ja säilytys sekä kaikkien merkkien huollot hoituvat saman katon alla Rinta-Joupin Autoliikkeessä. Tarkistamme renkaidenvaihdon yhteydessä myös jarrupalojen ja -levyjen kunnon. Rinta-Joupin Autoliikkeen rengashotellissa renkaita säilytetään oikeissa olosuhteissa ja vakuutettuna.

Jos autoon tarvitsee hankkia uudet kesä- tai talvirenkaat, voit rahoittaa hankinnan kätevästi Rinta-Joupin Autoliikkeen huoltorahoituksella, jolla voit saada jopa 12 kuukautta korotonta maksuaikaa. Rahoituksen kuukausierän suuruuden voit tarkistaa suoraan huoltorahoituksen laskurista.

Huoltorahoitus

Rahoitusesimerkki:

 • Ostat uudet renkaat ja otat 1000 euron rahoituksen
 • 12 kuukauden koroton maksuaika
 • Rahoituksen kuukausierä 88,23 €/kk
 • Koko vuoden lainakulut ovat vain 58,80 euroa

Muista myös nämä:

Kesärenkaiden käyttöikä: Uusien kesärenkaiden urasyvyys on tyypillisesti noin kahdeksan millimetriä. Lain mukaan auton kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyys tulee olla vähintään 1,6 millimetriä. Renkaiden sadekelin ominaisuudet heikkenevät kuitenkin jo neljän millimetrin urasyvyyden kohdalla siinä määrin, että riskien välttämiseksi kesärenkaat on suositeltua uusia jo tässä vaiheessa.

Talvirenkaiden käyttöikä: Talvirenkaat voivat olla joko nastarenkaat tai nastattomat kitkarenkaat. Talvirenkaissa on oltava vähintään kolmen millimetrin urasyvyys. On kuitenkin suositeltavaa, että syvyys olisi vähintään 5-6 millimetriä varsinkin, jos ajat usein talvisissa ja vaikeissa olosuhteissa.

Kesärenkaiden käyttöaika: Säähän ja keliin nähden oikeanlaisten renkaiden käyttö on ajoneuvon kuljettajan vastuulla. Nykyään kesärenkailla saa lain mukaan ajaa milloin tahansa, mikäli olosuhteet sen mahdollistavat. Kesärenkaita ei kannata kuitenkaan vaihtaa keväällä liian aikaisin alle, etteivät talviset olosuhteet pääse yllättämään. Yleensä kesärenkaiden vaihtosesonki on kovimmillaan huhtikuun alussa.

Talvirenkaiden käyttöaika: Talvirenkaat tulisi olla autoissa marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli keli tai sää sitä vaatii. Talvirenkailla voi ajaa myös muulloin, mikäli olosuhteet sitä vaativat. Tyypillisesti talvirenkaat vaihdetaan loka-marraskuun paikkeilla, kun keli alkaa muuttua lumisemmaksi.