Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Henrik Hermansson jatkaa matkaa kaasuautolla

Täysin uusiutuva biokaasu on monelle autoilijalle vaivattomin ja edullisin vaihtoehto liikkumiseen. Rinta-Joupin Autoliikkeessä on tarjolla kaasuautomalleja kompakteista kaupunkiautoista aina suuriin perheautoihin.

Menestyneen uran tiivistysratkaisujen parissa tehneestä Henrik Hermanssonista tuli Rinta-Joupin Autoliikkeen Turun toimipisteen asiakas kolmisen vuotta sitten, kun hän tarvitsi uuden leasingauton. Hermansson tapasi tuolloin Rinta-Joupin automyyjä Niko Vihervuoren.

– Olen itse ollut myyjänä yli 40 vuotta enkä kestä tyyppejä, jotka vain latelevat asioita ulkomuistista kuuntelematta oikeasti, mitä asiakas kysyy. Niko on erityinen, hän todella osaa työnsä, Hermansson kehuu.

Kun eläkepäivät lähestyivät viime keväänä, oli aika miettiä millaisella autolla Hermansson jatkaa matkaansa. Täyssähköauto ei tullut kyseeseen, sillä hänen mökillään auton lataaminen aggregaatilla olisi liian hankalaa. Asioihin perehdyttyään alkoi Škoda Octavia Combi G-TEC kaasuauto tuntua sopivimmalta ratkaisulta.

– Valintaani vaikuttivat ympäristöarvot ja taloudelliset seikat. Kaasuautolla ajan sata kilometriä kuudella eurolla. Ja tankkiin menee ehdottomasti vain biokaasua, Hermansson korostaa.

Kaasuauto on hankintahinnaltaan suunnilleen sama kuin vastaava bensiinimalli, joten edullisista käyttökuluista pääsee nauttimaan heti ensikilometreistä alkaen. Kaasusäiliöiden lisäksi autoissa on bensatankki, jota auto siirtyy käyttämään kaasun loppuessa automaattisesti ilman käyttökatkoa. Škoda Octavia Combin 17 kilon kaasutankin täyttö maksaa noin 24 euroa ja lisäksi varalla on yhdeksän litran bensatankki.

Itsekin kaasuautolla ajava huoltomyyjä Tom Blomster kertoo, että huollossa ei ole ilmennyt kaasujärjestelmästä johtuvia tyyppivikoja.

Kaasuauton tankilla tyytyväistä väkeä

Hermansson on toteuttanut kaasutankilla käydessään pienimuotoista käyttäjäselvitystä kyselemällä, mitä mieltä autokollegat ovat edistyksellisestä ajoneuvostaan.

– Olen kuullut vain tyytyväisiä kommentteja eikä yhdessäkään kaasuautossa ole ollut merkittäviä vikoja.

Hän on ollut tyytyväinen Rinta-Joupin Autoliikkeen Turun huoltoon. Siellä luottohenkilöksi on vakiintunut huoltomyyjä Tom Blomster. Hermanssonista on tärkeää, että auton huollon lisäksi sen omistaja saa myös täyden palvelun.

– Tykkään siitä, että minulle kerrotaan selkeästi auton huoltotoimenpiteet eikä asioita tarvitse itse lukea yli satasivuisesta ohjekirjasta.

Blomster kertoo, että kaasuauton huolto on liki samanlaista kuin bensiiniauton. Valmistajat ohjeistavat öljynvaihdon 15 000 kilometrin välein. Lisäksi tietyn ajan kuluessa tarkistetaan kaasulaitteiden liitokset ja katsotaan muutenkin, että suojaukset ovat asianmukaisessa kunnossa.

– Esimerkiksi Hermanssonin vuonna 2020 uutena ostamassa Škodassa tällainen tarkistus on ensimmäisen kerran vuonna 2023 ja sen jälkeen kahden vuoden välein, Blomster selvittää.

Kaasuautojen turvalaitteisiin kuuluu muun muassa yläpaineventtiili ja lämpörele mahdollisten onnettomuustilanteiden varalta. Paineentunnistin pitää huolta, että mikäli vuoto jostain syystä ilmaantuisi, sulkeutuvat välittömästi kaikki kaasuputket.

Blomsterilla itsellään on käytössä jo kolmas kaasuauto. Hän on ollut todella tyytyväinen ympäristöystävälliseen ajoon biokaasulla.

– Ajan työmatkoja 45 000 kilometriä vuodessa, tämä on kaikkein edullisin tapa liikkua. Kaasuauton käyttäjän on toki muistettava suunnitella ajoreittinsä tavallista tarkemmin, että tankissa on riittävästi biokaasua. Täydellä tankilla ajan noin 400 kilometriä ja varalla olevalla bensalla vielä 100–150 kilometriä päälle, hän toteaa.

Tutustu kaasuautojen valikoimaan