Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Näin saat koirat viihtymään autossa

Merja Fröbergin autossa kulkee parhaimmillaan neljä koiraa. Takakonttiin asennettava häkki tuo turvaa koirille ja vapauttaa lisätilaa matkatavaroille.

Koirat takaluukussa

Fröbergistä on vuosien varrella tullut melkoinen auton pakkaamisen mestari. Se johtuu siitä, että lähes joka viikonloppu perhe pakkaa auton täyteen ja lähtee ajamaan harrastusten perässä ympäri Suomea. Parhaimmillaan autossa on mukana kaksi lasta, neljä koiraa, matkalaukut ja muut tavarat.

– Harrastamme koirien kansa agilitya, metsästystä ja pelastuskoiratoimintaa. Välillä kaikki ovat mukana, välillä taas vain yksi, vähän sen mukaan, mitä ollaan menossa tekemään, Fröberg selittää.

Hän hankki ensimmäisen oman koiransa vuonna 2001. Tällä hetkellä nelikon vanhin on 14,5-vuotias.

Auto harrastusten mukaan

Perheen nykyinen auto Dacia Duster hankittiin Vaasan Rinta-Joupin Autoliikkeestä 2,5 vuotta sitten – harrastusten ehdoilla tietenkin.

– Vaatimuksina oli tilava takakontti koiria varten, riittävä maavara, koska ajamme paljon metsäteillä, sekä sisämateriaalit, jotka on helppo pitää puhtaina karvoista ja kurasta. Kävin koeajamassa 4-5 autoa, mutta tämän ajomukavuuteen tykästyin, Fröberg kertoo.

Etenkin silloin, kun mukana on paljon tavaraa, matkustavat koirat takakontissa erillisessä häkissä. Siihen on useampikin syy.

– Jos kaikki neljä koiraa ovat mukana, käytän yleensä vain turvakalteria, mutta muuten koirat matkustavat lukittavassa häkissä. Se on sekä turvallinen että kätevä. Taukopaikoilla takakontin voi jättää lämpimällä ilmalla auki, jolloin koirat saavat raitista ilmaa sillä aikaa, kun itse käy vaikka kahvilla. Lisäksi häkkien päälle jäävää tilaa voi hyödyntää matkatavaroiden kanssa.

Koirahäkki ei mahdu kaikkien autojen takakonttiin, joten siitä on hyvä muistaa mainita uutta autoa hankkiessa.

Yhdistä johonkin kivaan

Etenkin koiranpennut saattavat arastella autossa matkustamista ja ne voivat myös kärsiä matkapahoinvoinnista.

Fröbergin koirat ovat tottuneet autoiluun nopeasti, kun ne ovat oppineet yhdistämään sen johonkin kivaan tekemiseen.

– Autolla mennään yleensä joko harrastuksiin tai metsään lenkille, ja koirat ovat ymmärtäneet tämän yhteyden. Nykyään ne hyppäävät kyytiin heti, kun näkevät, että takakontti avataan, hän kertoo.

Tottumista voi vauhdittaa myös autoilemalla koiran kanssa mahdollisimman usein, aluksi lyhyitä matkoja kerrallaan. Pahoinvointiin taas auttaa, että koiralla on autossa selkeä oma paikka, johon se voi rauhoittua.

– Siinäkin mielessä häkki on toimiva ratkaisu, koska se on oma, rajattu tila. Lisäksi koiran ruokailut kannattaa aikatauluttaa niin, että autoon ei hypätä heti syömisen jälkeen, Fröberg miettii.

Alkuperäinen Iltalehden artikkeli löytyy täältä.

Etsi sopiva auto koiraperheeseen