Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Sähköautolla ajaa mukavasti pakkasellakin – “Täysin soveltuva myös pohjoisen reissulle”

Miten sähköautot toimivat pakkasella? Mitä on hyvä tietää latauksesta, toimintamatkasta ja reittisuunnittelusta talvella? Lue Tarleena Rinta-Joupin kokemuksia sähköautoilusta ja nappaa Turun myyntipäällikkömme Lasse Lintulan vinkit sähköauton käyttöön pakkasella.

Sähköauto Skoda Enyaq iV

Miten sähköautot ja Suomen talvi sopivat yhteen? Aiheeseen liittyy monia uskomuksia, mutta sähköllä ajaminen onnistuu myös pakkasilla. Muutamalla vinkillä voit optimoida sekä toimintasäteen että ajomukavuuden.

Yhä useampi valitseekin sähköauton ympärivuotiseen ajoon, ja lähestymme Suomessa 100 000 sähköauton merkkipaalua.

Rinta-Joupin Business Controller Tarleena Rinta-Jouppi ajaa täyssähköisellä Škoda Enyaq iV 80:lla. Katumaasturi on voittanut sekä Vuoden sähköauto 2021 että Vuoden Auto Suomessa 2022 -tittelit.

Tarleenan mukaan täyssähköauto toimii yhtä varmasti kuin bensa- ja hybridiautot, joilla hän on aiemmin ajanut.

– Ajan sähköautolla kaikki arjen matkani, kuten työmatkat kaupunkien välillä. Normaalisti kilometrejä tulee päivässä 50–150 km, jolloin lataus ei ole välttämätöntä. Myös pidempiä lomamatkoja olen tehnyt mukavasti myös viileällä säällä.

Sähköauton sopiva lataus on toimintamatkan a ja o – pakkasellakin

Kuten kaikkina vuodenaikoina, talvella sähköautoilussa täytyy kiinnittää huomiota oikeanlaiseen lataukseen.

Pakkanen ei suoraan heikennä akkua, mutta pakkasilma voi lyhentää sähköauton toimintamatkaa. Tämä johtuu siitä, että sähköä kuluu enemmän sisätilojen lämmitykseen sekä pakkasilman korkean ilmanvastuksen kohtaamiseen.

Kokeneen sähköautoilijan mukaan toimintamatka ei ole merkittävästi pudonnut pakkasella.

– Mielestäni pakkasella auto arvioi toimintamatkan jopa hieman todellisuutta alakanttiin, mikä tietenkin on parempi kuin yliarviointi, Tarleena sanoo.

Yksi vinkki on ylitse muiden, kun haluat parantaa sähköauton toimintamatkaa pakkasella.

– Matkustamo kannattaa esilämmittää, kun auto on vielä latauksessa, niin lämmitys ei kuluta ajon aikaista sähköä, Lasse vinkkaa.

Sähköauto Skoda Enyaq iV | Rinta-Joupin Autoliike
Škoda Enyaq iV:lla ajavan Tarleena Rinta-Joupin mukaan täyssähköauto toimii yhtä varmasti kuin bensa- ja hybridiautot.

Kotona tai taloyhtiössä oleva latauspiste helpottaa talviajoa

Pakkasella sähköauton lataukselle kannattaa varata hieman enemmän aikaa, jos mahdollista.  Täysin “kylmä” akku latautuu hitaammin, minkä vuoksi auto on fiksuinta ladata ajon päätteeksi.

Latauspisteiden määrä lisääntyy niin työpaikoilla, ostoskeskuksissa kuin erillisillä latausasemilla, mutta kotona latauspiste on kaikista kätevin.

Kun sähköauton jättää yöksi lataukseen, auto on aamulla starttivalmis ja sopivasti ladattu.

Tarleena suositteleekin selvittämään, saako kotiin tai taloyhtiöön hankittua latauspisteen.

– Kotona latauspiste helpottaa arkea, sillä hitaampikin laturi ehtii ladata akkua tarpeeksi yön aikana.  Taloyhtiön latauspiste on kätevä, sillä työpäivän päätteeksi voin jättää auton suoraan lataukseen.

Latauksen säätäminen käy helposti mobiilisovelluksesta vaikka sohvalta käsin.

– Akku ei myöskään lataa itseään vahingossa liian täyteen, sillä latausasteen voi kätevästi säätää sovelluksesta, Tarleena kertoo.

Entä se talvilomamatka pohjoiseen? Onnistuuko sekin sähköautolla?

Keskivertosuomalainen ajaa päivittäin noin 50–60 kilometrin matkoja, joista sähköauto suoriutuu leikiten. Mutta entä kun on tarve pakata perhe kohti Lapin hiihtokeskuksia?

Talvilomalle lähteminen sähköautolla onnistuu siinä missä polttomoottorillakin, Lasse vakuuttaa.

– Sähköauto on täysin soveltuva pidemmillekin matkoille ja latausinfraa on riittävästi. Pysähdykset tulee toki suunnitella latauspisteiden mukaan, mutta harva ajaa muutenkaan satoja kilometrejä yhtä kyytiä.

– Myös lämmitysjärjestelmät ovat nykyisissä sähköautoissa tehokkaita, joten koko perhe istuu mukavasti pitkänkin matkan autossa.

Kuten aina, valmistautuminen helpottaa matkantekoa, Tarleena muistuttaa.

– Suurin ero bensa-autoon on se, että pidemmille matkoille on hyvä katsoa latauspaikat etukäteen. Etenkin talvella tykkään käyttää pikalatauspaikkoja, joissa on mieluiten 50 kW tehoa.

– Ennen pidempää matkaa akku kannattaa ladata myös 100 % täyteen, vaikka arjessa riittää monesti 80 % varaus, Tarleena sanoo.

Akun tyhjentyminen yllättäen kesken matkan on myytti, josta Tarleenan ei ole koskaan tarvinnut huolestua. Siitä pitää huolen sekä latauspisteiden kasvava verkosto, että auton älykkyys.

– Akku ei oikeastaan voi tyhjentyä huomaamatta, sillä auto alkaa ilmoittaa hyvissä ajoin latauksen tarpeesta, ja näyttää ajo-ohjeita lähimmille latauspisteille. On melko mahdotonta olla tilanteessa, että akku yllättäen loppuisi.

Sähköauto Skoda Enyaq iV | Rinta-Joupin Autoliike
Sähköauton sisätilat lämpiävät pakkasella nopeasti verrattuna polttomoottoriautoon.

Älykäs sähköauto on mukava myös pakkasella

Moni sähköauton koeajanut kehuu, kuinka mukava ja tasainen ajokokemus on. Sähköauton tekniikan ansiosta liikkeelle lähtö ja ajaminen on pakkasellakin miellyttävää.

– Sähköauton etu pakkasella on se, että sisätilat lämpiävät nopeasti verrattuna polttomoottoriautoon.  Vaikka olisi unohtanut esilämmityksen, ei tarvitse ajaa ikkunat huurussa. Sähköautossa ei tarvitse odotella moottorin lämpiämistä, sillä virrat vain napsautetaan päälle, Lasse vinkkaa.

Tarleena suosittelee kokeilemaan sähköautoa, sillä se on käytännöllinen ja mukava arkiajossa. Sähköauton älykäs teknologia myös helpottaa ajamista ja reittisuunnittelua.

– Sähköauto reagoi todella sulavasti ohjausliikkeisiin ja vaihteiden vaihtoon, ja ajo tuntuu hyvin tasaiselta. Ajokokemus on paljon mukavampi verrattuna automaattivaihteiseen bensa-autoon.

Tarleena pitää myös sähköauton vastuullisuudesta.

– On parempi fiilis ajella, kun autosta ei tule melua tai pakokaasuja ympäristöön. Kotona voin ladata auton myös vihreällä sähköllä.

Sähköautot pakkasella: muistilista

Tutustu sähköautojen valikoimaan

Katso myös