Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Suomalaisen perheyrityksen tarina jatkuu sukupolvelta toiselle: ”Menestys perustuu pitkäjänteiseen työntekoon”

Tänä vuonna juhlitaan Rinta-Joupin Autoliikkeen 70-vuotista historiaa. Juhlavuodella on erityinen merkitys perheyrityksen omistajille Ari Rinta-Joupille sekä hänen tyttärelleen Tarleenalle.

Ari-ja-Tarleena-Rinta-Jouppi-Kuva-Juha-Harju
Ari ja Tarleena Rinta-Jouppi ovat paitsi isä ja tytär, mutta myös luotsaavat yhtä Suomen menestyneintä autokauppaa yhdessä. Kuva: Juha Harju

Sisällysluettelo:

Rinta-Joupin Autoliikkeen perheyritys on saanut alkunsa Pohjanmaan lakeuksilla 70 vuotta sitten. Tarina alkoi 50-luvun Tervajoelta, missä Toivo Rinta-Jouppi ryhtyi myymään hevosten ja maatalouskoneiden ohella myös sen ajan erikoisuuksia: autoja. Toivon saappaisiin astui myöhemmin hänen poikansa Rauno, joka laajensi toimintaa Tervajoelta Vaasaan.

Viimeisimpinä vuosina yrityksen johdossa on toiminut Raunon poika Ari, jonka aikana Rinta-Joupin Autoliike on laajentunut voimakkaasti. Yrityksen päivittäisessä toiminnassa on nykyisin mukana myös Arin tytär Tarleena Rinta-Jouppi, joka on ottanut tehtäväkseen jatkaa perheyrityksen työtä.

Tänä päivänä Rinta-Joupin Autoliike toimii 26 paikkakunnalla ja on yksi suomalaisen autokaupan menestystarinoita.

70 vuoden historia on kirjoitettu kovalla työllä

Ari Rinta-Jouppi muistuttaa, ettei menestys ole tullut helpolla, vaan sen eteen on kääritty hihat moneen kertaan.

– 70 vuoden historia herättää minussa vahvoja tunteita, kun tietää, kuinka monessa sukupolvessa sen eteen on tehty töitä. Minulla on kiitollinen olo siitä, että olemme pystyneet toimimaan näinkin pitkään erittäin kilpaillulla alalla.

Yrityksen luotsaaminen ei ole Arin mukaan vaatinut taikatemppuja, vaan lukemattoman määrän työtunteja.

– Menestys perustuu ennen kaikkea ahkeraan ja pitkäjänteiseen työntekoon. Olen ymmärtänyt, että näin se on aika lailla kaikissa yrityksissä.

Tarleena kokee, että 70 vuoden ikään on päästy monen tekijän summana.

– Meillä on oltu aina yrittäjähenkisiä, ja menestystä on ollut luomassa osaava ja sitoutunut henkilökunta. Olemme myös halunneet pitää huolta henkilökunnasta sekä hyvistä suhteista asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Ehkä juuri tämän vuoksi meillä on luotettava ja hyvä maine alalla.

Ari Rinta-Jouppi
”Menestys perustuu ennen kaikkea ahkeraan ja pitkäjänteiseen työntekoon”, toteaa yrityksen omistaja Ari Rinta-Jouppi.

Suurin kiitos kuuluu menneille sukupolville

Arilla on kova kunnioitus edellisiä sukupolvia kohtaan. Heidän ansiostaan yritystoiminnan pyörittäminen Suomessa on ylipäätään mahdollista.

– Olemme onnistuneet pysymään itsenäisenä kovilla uhrauksilla ja siitä kova kunnioitus erityisesti sotaa käyneen, nähneen ja kokeneen sukupolven teoille. Heidän tekojensa ansiosta pystymme nauttimaan näistä hyvistä asioista, mitä meillä on.

Suomalaisuus on iso osa myös Rinta-Joupin Autoliikeen dna:ta, mikä kuvastuu jo yrityksen tunnuslauseessa ”koko kansan autokauppa”.

– Suomalaisuus tarkoittaa minulle turvaa ja luotettavuutta, ja sitä haluamme viestiä myös asiakkaillemme, miettii Tarleena.

Perheyrityksessä yritys on osa perhettä

Rinta-Joupin perheessä yritystoiminta ja perhe-elämä on aina nivoutunut tiiviisti yhteen. Koko perhe on elänyt ja hengittänyt autokauppaa.

– Vapaa-aika ja työaika on ollut sekaisin, mutta se ei ole tuntunut mitenkään pahalta. Kaikessa on aina ajateltu yrityksen etua, ja se on ollut luonnollista ja normaalia, Ari kertoo.

Rinta-Joupin Autoliikettä ei ole koskaan johdettu etänä, vaan omistajat ovat olleet aina vahvasti yrityksen toiminnassa mukana. Arikin pesi ja vahasi autoja isänsä yrityksessä jo pikkupoikana.

– Me omistajat olemme olleet hyvin lähellä asiakasta ja osallistuneet päivittäiseen työhön, jolloin olemme myös tienneet ihan päivittäisellä tasolla, mitä yrityksessä tapahtuu, sanoo Ari.

Asiakkaiden luottamus pitää lunastaa uudelleen joka ikinen päivä.

Ari Rinta-Jouppi

”Olemme onnistuneet hankkimaan todella hyvää henkilökuntaa”

Yrityksen menestyksekkään historian kirjoittamiseen ovat osallistuneet Arin mukaan muutkin, kuin yrittäjät itse.

– Omistajien lisäksi meillä on ollut myös henkilökuntaa sekä asiakkaita monessa sukupolvessa. Toki asiakkaiden luottamus pitää lunastaa uudelleen joka ikinen päivä.

Muuttuva maailma on heittänyt vuosikymmenten varrella yrityksen eteen useita haasteita, kuten lama-ajan ja devalvaation. Arin mukaan pahimmat sudenkuopat on onnistuttu välttämään välillä viisaiden valintojen ja välillä puhtaan tuurin avulla – sekä ympäröimällä itsensä osaavalla henkilökunnalla.

– Itse voi olla jossain hyvä, mutta monissa asioissa myös huono. Siksi on tärkeää hankkia ympärilleen hyviä ihmisiä, jotka vahvistavat toisiaan ja pelaavat hyvin yhteen. Olemme onnistuneet aina hankkimaan todella hyvää henkilökuntaa, Ari kiittelee.

Rinta-Joupin Autoliike on merkittävä kotimainen työllistäjä

Kotimainen Rinta-Joupin Autoliike on työllistänyt suomalaisia jo 70 vuoden ajan. Tällä hetkellä yrityksen palveluksessa työskentelee jo yli 600 eri alan ammattilaista. Työntekijöiden määrä on kasvanut viime vuosilla vauhdilla, kun uusia toimipisteitä on perustettu ympäri Suomen.

– Omana aikanani yritys on kasvanut mittavasti. On rakennettu paljon kiinteistöjä ja palkattu paljon uusia työntekijöitä. On oltu optimistisia ja vähän hullunrohkeitakin – ja uskoa on välillä ollut enemmän kuin laskutaitoa, hymyilee Ari.

Suuren yrityksen status tarkoittaa myös suurta yhteiskuntavastuuta, joka Rinta-Joupin Autoliikkeessä halutaan hoitaa kunnialla.

– Jos palvelemme asiakkaat hyvin, hoidamme henkilökunnan ja sidosryhmäsuhteet hyvin, teemme ahkerasti töitä, menestymme ja siitä syntyy tulosta, niin mieluusti maksamme siitä myös veroa, kuten kuuluukin, Ari toteaa.

Tarleena Rinta-Jouppi
Perheensä yritystarinaa jatkavalla Tarleena Rinta-Joupilla on tietynlaista vastuuntuntoa aikaisempien sukupolvien työtä ja sen jatkuvuutta kohtaan.

Tytär jatkamassa perheyrityksen tarinaa

Rinta-Joupin perheen jälkikasvu on aina seurannut yritystoimintaa läheltä jo pienestä pitäen. Ari on mielissään siitä, että oma tytär on päättänyt lähtenyt mukaan yrityksen toimintaan.

– Hienoa, että hän on sitoutunut toimintaan, vaikka olisi varmasti helpompiakin teitä. Tietysti kun ajattelee tästä tulevaa kuormitusta, niin välillä miettii, onko se kohtuullista. Näyttää kyllä siltä, että kovasti hän sitä kuormaa kestää. Itse kun pääsen jo vähän helpommalla, niin huomaan, että hänen roolinsa ja samalla myös työmääränsä ja vastuunsa ovat kasvaneet ja kasvavat koko ajan.

Tarleenalle ajatus isänsä työn jatkamisesta kirkastui vasta kauppakorkeakoulussa, ja tänä päivänä hän työskentelee Rinta-Joupin Autoliikkeen Business Controllerina.

– Työni on monipuolista ja mielenkiintoista. Minulla on kunnioitusta ja tietynlaista vastuuntuntoa aikaisempien sukupolvien työtä ja sen jatkuvuutta kohtaan.

Tarleena paljastaa, että on oppinut töiden myötä tuntemaan isänsä vieläkin paremmin.

– Työ on ollut perheessämme niin suuri osa elämää, että isäni kanssa työskenteleminen on avannut hänen persoonaansa todella paljon. Isä on ollut kannustava ja luottanut osaamiseeni. Välillä hänen antamansa tehtävät ovat tuntuneet haastavilta, mutta lopulta niistä on selvitty kunnialla ja opittu aina jotain siinä matkalla.

Rohkeasti mukana muuttuvassa maailmassa

Ari katsoo luottavaisin mielin yrityksen tulevaisuuteen. Autokauppa ei ole katoamassa katukuvasta, sillä Suomi on iso maa ja usein paikasta toiseen liikkuminen vaatii kulkuvälineeksi jonkin ajoneuvon. 

– Minulla on vahva usko tulevaan. Suomen autokanta on niin vanhaa, että sen uudistamisessa on paljon tekemistä. Siinä meilläkin on oma roolimme.

Arin ja Tarleenan mielestä Rinta-Joupin Autoliikkeen organisaatio on toimiva ja yrityksellä on paljon vahvuuksia. Heikkoudetkin tunnistetaan, mutta niitä pyritään jatkuvasti parantamaan johdon ja koko henkilökunnan voimin. Tarleena näkee yrityksen tulevaisuuden valoisana, kunhan Rinta-Joupin Autoliike osaa jatkossakin ryhmittyä oikein muutosten kaistaviidakossa.

– Yrityksen asema on pitkän historian ja työn seurauksena vahva, kunhan pidämme kiinni omista vahvuuksistamme ja olemme rohkeasti mukana muuttuvassa maailmassa, summaa Tarleena.

Ari Rinta-Jouppi-vuosijuhla
Rinta-Joupin Autoliike juhlisti tänä vuonna Ari Rinta-Joupin johdolla yrityksen 70-vuotista historiaa.