Hyppää sisältöön

Rinta-Joupin Autoliike |

Niko Puska elää ja hengittää autokauppaa: ”Olen automyyjä 24/7”

Rinta-Joupin Autoliikkeen aluemyyntijohtaja Niko Puska on paitsi rautainen autokaupan ammattilainen, myös entinen maajoukkuetason urheilija.

Aluemyyntijohtaja-Niko Puska-
Aluemyyntijohtaja Niko Puska kätteli ensimmäiset autokauppansa jo 23 vuotta sitten.

Aluemyyntijohtaja Niko Puska asuu Laihian maaseudulla yhdessä vaimonsa, kahden tyttärensä ja perheen kahden koiran kanssa. 41-vuotias perheenisä harrastaa tilallaan maanviljelystä ja löytyypä taustalta myös maajoukkueura kilpapyöräilyssä. Ennen kaikkea Niko on kuitenkin henkeen ja vereen automyyjä, jolle työ on elämäntapa. Hän elää ja hengittää autokauppaa ja on käytännössä lähes kasvanut Rinta-Joupin Autoliikkeessä.

Syntynyt autokauppaan

Nikon isä työskenteli aikanaan Rinta-Joupin Autoliikkeen talousjohtajana ja varatoimitusjohtajana, ja työvuosia ehti kertyä talossa yli 40. Niko on kulkenut isänsä perässä Tervajoen myymälässä pikkupojasta saakka. Aluksi työtehtäviin kuuluivat nurmikonleikkuu, autojen pesu, valokuvaus ja ilmoitusten teko.

Niko työskenteli nuorena kaiken vapaa-aikansa sekä kesät Tervajoella, ja ensimmäiset autokauppansa hän muistelee kätelleensä jo 23 vuotta sitten.

– Minulla on jonkinlainen muistijälki, että kyseessä olisi ollut valkoinen Peugeot 205, jonka myin Tervajoelta Laihialle, Niko muistelee.

Armeijassa Niko myi metsäleirillä teltassa kapiaisille autoja, joista tultiin seuraavana lauantaina tekemään kaupat Tervajoen myymälään. Niko on aina koulunkin ohella käynyt koko ajan töissä.

– Kun olin vaihto-oppilaana Uumajassa, tulin aina perjantaina kotiin laivalla. Menin aina lauantaiksi töihin ja lähdin taas sunnuntaina laivalla takaisin kouluun. Ammattikorkeakoulussa tein välitunnit kauppaa.

”En osaa olla pois täältä”

Niko aloitti virallisesti työuransa Tervajoella automyyjänä. Maaliskuussa 2011 tie vei Vaasan myymälään myyntipäälliköksi, jonka jälkeen harteille aseteltiin myyntijohtajan viitta. Kuluvan vuoden alusta Niko otti uuden haasteen vastaan aluemyyntijohtajana.

Niko kertoo viihtyvänsä töissä – ja myöntää olevansa lievä työnarkomaani.

– En osaa olla pois täältä. Stressaan enemmän sitä, jos en ole töissä. Silloin pitää olla sitten jotakin muuta tekemistä.

Työorientoituneella Nikolla on pankissa lukuisia lomapäiviä, sillä ei omien sanojensa mukaan ole oikein ikinä saanut pidettyä lomia pois. Hän on myös ikänsä tehnyt kuusipäiväistä työviikkoa. Vuoden alusta lähtien Niko on työskennellyt ”ainoastaan” viisi päivää viikossa, mikä sekin on aiheuttanut miehelle suorastaan harmaita hiuksia.

– Hermoilen sitä, että olen lauantaisin kotona. Naapurikin varmaan ihmettelee, kun autoni on lauantaiaamuna kotipihassa. Minun pitää piilottaa auto tallin taakse, ettei kukaan näe sitä, ja mennä itse piiloon, Niko nauraa.

Ei tätä muuten tekisi, jollei tykkäisi työstään.

Pienen paikkakunnan julkkis

Nikon elämä on ollut hyvin työpainotteista, ja sitä myöten samaten hänen ihmissuhteensa. Työn kautta onkin muodostunut paitsi pitkiä asiakassuhteita, myös hyviä ystävyyksiä.

– Kyllähän ystävyysverkostoa on paljon juuri työn ympärillä, sillä olen suurimman osan ajasta töissä.

Nikolle työkaverit ja asiakkaat ovat työelämän suola. Myynnistä pitää myös aidosti tykätä, ja hän kuvaileekin automyyjän työtä elämäntavaksi.

– Olen automyyjä 24/7. Jos sitä ei tiedosta henkisesti, niin kyllähän tästä stressaantuu. Ei tätä muuten tekisi, jollei tykkäisi työstään.

Pienellä paikkakunnalla ikänsä asunut Niko kertoo, että on ammattinsa vuoksi tietynlainen julkkis kotipaikkakunnallaan.

– Meillä oli taannoin luokkakokous Laihialla ja ensimmäisenä minulta tultiin kysymään, onko minulla tarjota töitä tai autoja. Kaikki tietävät, kuka olen ja mitä teen, vaikken tietäisi yhtään, mitä muut tekevät. Kaupassakin pitää koko ajan miettiä, ketä tervehdit. Pitää aina olla se tietty moodi päällä. Se ei tosin ole ikinä minua haitannut.

Aluemyyntijohtaja-Niko Puska-
Niko on ehtinyt työn ohella myös urheilemaan aina maajoukkuetasolla asti.

Kaupat vaikka ilman yhteistä kieltä

Pitkän työuran varrelle on mahtunut myös lukuisia hauskoja sattumuksia. Yksi erikoisimmista tilanteista Nikon uralla tapahtui kauniina kesäpäivänä Tervajoella.

– Kerran Tervajoelle tuli sirkus. Sirkuksen työntekijä tuli ostamaan autoa, mutta hän ei puhunut englantia, vaan muistaakseni ranskaa. Minulla oli myynnissä jokin halpa Mersu, josta hän oli kiinnostunut. Kun yhteistä kieltä ei ollut, lähdin kirjoittamaan paperille numeroita, ja hän puolestaan kirjoitti numeroita kivellä asfalttiin. Lopulta saimme numerot kohtaamaan ja kaupat käteltyä. Kaupantekotilanteessa tuli ongelma, miten saisimme paperit kirjoitettua, ja siinä vaiheessa piti hakea sirkuksesta joku kieltä osaava apuun. Kaupat saatiin kuitenkin tehtyä, Niko kertaa.

Työ on ollut aina vahvasti mukana kaikessa Nikon tekemisessä. Hän on siitä huolimatta ehtinyt käydä koulut loppuun, olla vaihto-oppilaana ja urheilla maajoukkuetasolla. Tavoitteellinen urheilu-ura päättyi 25-vuotiaana, mutta vielä 18-vuotiaana Niko pyöräili maajoukkueessa asti.

– Onhan sitä paljon ehtinyt, kun jälkeenpäin miettii, mitä kaikkea on pystynyt työnkin ohella tekemään.

Urheilu on Nikon elämässä edelleen vahvasti läsnä, eikä hän tyrmää ajatusta lähteä vielä joskus kilpailemaankin.

– On jotakin haaveita, että voisi jossakin vaiheessa hypätä vielä kisaankin. Mutta ei juuri tässä kohtaa.

Tulevaisuuden haaveet pyörivät Nikolla erityisesti perheen ympärillä, ja etenkin kulunut pitkä talvi on saanut huumorimielessä selaamaan Espanjan asuntomarkkinoita tiiviiseen tahtiin.

– Jossain kohtaa elämässä voisi olla jossakin lämpimämmässäkin paikassa, mutta se on sitten tulevaisuudessa se. Sinne on vielä aikaa.

Tänä vuonna Nikon haaveita ovat täyttäneet uudet työtehtävät, joihin kuuluvat uusien tiimien vetäminen ja isojen projektien edistäminen. Nikon vastaus kysymykseen, mitä odotuksia hänellä on tulevalta, ei varmasti yllätä ketään.

– Odotan tietysti kaupallista kesää!

rekry-huolto-myyjä-sihteeri-jenni-andreas-heikki (1)

Töihin meille?

Tarjoamme jatkuvasti monipuolisia työmahdollisuuksia niin myynnin, huollon, hallinnon kuin viestinnän osaajille ympäri Suomen.

Katso avoimet työpaikkamme ja liity osaksi huipputiimiä!